Κοινή κάθοδο στις εκλογές ανακοίνωσαν πρώην μέλη της ΠΑΣΚΕ και συνδικαλιστές της Αυτόνομης Παρέμβασης. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Ανατροπές φέρνει στη Θεσσαλονίκη η απόφαση για κοινή κάθοδο στις εκλογές του ΕΚΘ, της Αυτόνομης Παρέμβασης και συνδικαλιστών προερχόμενων από την ΠΑΣΚΕ. Την συγκρότηση της αντιμνημονιακής συνεργασίας σε συνδικαλιστικό επίπεδο παρουσίασαν συνδικαλιστές μέλη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με την ανακοίνωση του νέου ψηφοδελτίου για το Συνέδριο του ΕΚΘ που θα πραγματοποιηθεί στις 15, 16 και 18 Νοεμβρίου. Το νέο ψηφοδέλτιο που φαίνεται να έχει την προοπτική να μετεξελιχθεί στο μέλλον και σε νέα συνδικαλιστική παράταξη έχει την ονομασία «Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία».
Η συγκρότηση αυτής της συνεργασίας έγινε με πρωτοβουλία ηγετικών στελεχών της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ) όπως η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η Ντίνα Ταχταλίδου και στελεχών που έχουν αποχωρήσει από την ΠΑΣΚΕ όπως οι Λ. Γκιουρτσίδης (ασφαλιστές), Θ.Τούσης (ΕΛΤΑ), Γ.Γουγούλης (Τρ.Πειραιώς), Κ. Μαριόγλου (ΕΥΑΘ), Γ. Σπανόπουλος (ΟΛΘ).
Πρόκειται για συνεργασία αντιμνημονιακού χαρακτήρα που στρέφεται κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και επιδιώκει να εκφράσει τη σύγκρουση της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος με επιλογές της ηγεσίας που έχουν να κάνουν με τις αντιδράσεις και τις αντιστάσεις στα χρόνια της μνημονιακής πολιτικής.
Από την πλευρά μάλιστα των προερχομένων από την ΠΑΣΚΕ συνδικαλιστών ασκείται έντονη κριτική σε τοπικό αλλά κυρίως σε κεντρικό επίπεδο για αναντιστοιχία της «γραμμής» που περνάει η συνδικαλιστική ηγεσία σε σχέση με την βάση του συνδικαλιστικού κινήματος, με τους εργαζόμενους και με την κοινωνία. Από την άλλη καθιστούν σαφές ότι δεν έχουν κάποια πρόθεση να ενταχθούν σε πολιτικό σχηματισμό που εκφράζει την συνεργασία μεταξύ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια για μεγάλο τμήμα των πρώην στελεχών της ΠΑΣΚΕ είναι ήδη γνωστό ότι έχουν αποκοπεί από το ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται σε τροχιά ΕΚΜ, ενώ κάποιοι άλλοι προεκλογικά, ανοιχτά στήριξαν τη ΔΗΜΑΡ.
Τις εξελίξεις πυροδότησε η απόφαση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου να παρουσιάσει την ΠΑΣΚΕ ως την συνδικαλιστική παράταξη που μεν δεν αναφέρεται πλέον στο ΠΑΣΟΚ αλλά σε έναν ευρύτερο χώρο που δεν πάυει όμως να ταυτίζεται με μια ευρύτερη μνημονιακή κεντροαριστερά.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των συνδικαλιστών η συνεργασία αυτή έχει ήδη καλή αποδοχή από δυνάμεις εργαζομένων από πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα και εκτιμούν ότι θα βοηθήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων. Η σύμπραξη μελών της ΠΑΣΚΕ και συνδικαλιστών της Αυτόνομης Παρέμβασης προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των συνδικαλιστών του ΕΚΘ, καθώς μέλη της ΠΑΣΚΕ που προσχώρησαν στο νέο ψηφοδέλτιο αποτελούσαν στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη. Σε κάθε περίπτωση έγινε σαφές στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ότι δεν πρόκειται για τη συγκρότηση νέας παράταξης, αλλά για το σχηματισμού ενός κοινού ψηφοδελτίου, τη στιγμή μάλιστα που οι πρώην συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, θα κατέβαιναν με αυτόνομο ψηφοδέλτιο στις εκλογές. Εξαίρεση αποτελεί η συμμετοχή του Θανάση Τούση, που στην ομοσπονδία του παραμένει μέλος της ΠΑΣΚΕ, ενώ άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Θεσσαλονίκη, λένε με νόημα ότι η συμμετοχή Τούση στο ψηφοδέλτιο εδράζεται μάλλον σε προσωπικά κίνητρα και λιγότερο σε πολιτικά.
Σκληρή ήταν και η απάντηση του ΠΑΜΕ, που για πρώτη φορά κινδυνεύει να βρεθεί πίσω από την Αυτόνομη Παρέμβαση σε έδρες και σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η ΠΑΣΚΕ «που μεθοδευμένα προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ» και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ «πάντα μαζί στήριζαν ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ, πάντα υπέρ της Ε.Ε. και των βασικών επιλογών του συστήματος».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!