Συμφωνίες και «αγκάθια» στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Την περασμένη Κυριακή (6 Νοέμβρη) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως λόγω των ραγδαίων εξελίξεων. Τη συνεδρίαση άνοιξε ο συντονιστής Κ. Αθανασίου, που μεταξύ άλλων τόνισε τον καταλυτικό ρόλο του λαϊκού παράγοντα: «Το κίνημα των πλατειών, οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι που κατέκλυσαν τους δρόμους στις πανεργατικές απεργίες και –για αποκορύφωμα– ο μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, οδήγησαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στο χείλος της κατάρρευσης. Είναι προφανές ότι αυτό που φοβούνται οι κυβερνώντες είναι το να πάρει το λόγο ο λαός – αλλά ο λαϊκός παράγοντας έχει ήδη βγει στο προσκήνιο, ο λαός έχει ήδη μιλήσει». Στη συνέχεια μίλησαν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας και ο Μ. Γλέζος. Στη διαδικασία που ακολούθησε τοποθετήθηκαν συνολικά 55 μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους χαρακτήρισαν πλήρως απονομιμοποιημένο το καθεστώς, επισημαίνοντας το πογκρόμ κατά του κόσμου της εργασίας και τον πόλεμο κατά της κοινωνίας,τη συνεχή παραβίαση και, πλέον, κατάλυση και αυτής της αστικής δημοκρατίας, καθώς και τις τελευταίες ωμές, πραξικοπηματικές παρεμβάσεις της Ε.Ε. που κουρελιάζουν την εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, ήταν κοινή η «εντολή» προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει με κάθε τρόπο ότι, τόσο η παρούσα Βουλή, όσο και η όποια κυβέρνηση αναδειχθεί από αυτή, δεν έχουν πια κανένα ίχνος νομιμοποίησης και, άρα, καμία απόφασή τους δεν αναγνωρίζεται. Όσον αφορά το ευρώ, ήταν σαφής η ελάχιστη κοινή συνισταμένη: καμιά θυσία για το ευρώ. Το ίδιο και σε ό,τι αφορά τις θέσεις για κατάργηση όλων των Μνημονίων, στάση πληρωμών, εθνικοποίηση του τραπεζικού τομέα και αναδιανομή του πλούτου.
Ταυτόχρονα, όμως, πολλοί ομιλητές έθεσαν το ζήτημα ότι δεν αρκεί να υιοθετούνται κοινές θέσεις, αν στο δημόσιο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ αυτές αποσιωπούνται ή υποβαθμίζονται, ή αν οι διαφορετικές απόψεις ορισμένων στελεχών που μονοπωλούν την παρουσία στα ΜΜΕ καταγράφονται στην κοινωνία ως απόψεις του σχήματος. Η απαίτηση να σταματήσουν οι δηλώσεις και πράξεις που εκθέτουν το ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκε έντονα στη συνεδρίαση.
Επιπλέον, μια σειρά ομιλητές τόνισαν ότι οι εκλογές πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι σαν αυτοσκοπός, αλλά σαν υποβοηθητικός μοχλός όλων των προσπαθειών για πρωτοβουλίες λαϊκής συσπείρωσης και ξεσηκωμού ώστε να πέσει το καθεστώς της νέας κατοχής και να ανοίξει δρόμος σωτηρίας και επιβίωσης. Επίσης, έγινε συζήτηση για τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην οργάνωση της λαϊκής αλληλεγγύης και ανυπακοής, και για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για την έμπρακτη ενίσχυση του κινήματος άρνησης πληρωμής των χαρατσιών. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την καταρχήν ψήφιση σημείων πολιτικής απόφασης.
Το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας, όταν η ΝΕΤ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών που είχε συγκαλέσει ο Παπούλιας για το πρωί της Δευτέρας. Αυτή η εσφαλμένη πληροφόρηση σύντομα διορθώθηκε, με επίσημη ανακοίνωση που διευκρίνιζε ότι ο Α. Τσίπρας (όπως εξάλλου και η Α. Παπαρήγα) δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη σύσκεψη επικύρωσης των εντολών Μέρκελ-Σαρκοζί, με αποτέλεσμα ο Παπούλιας να την ακυρώσει. Μετά από διαβούλευση της Εκτελεστικής Γραμματείας, η ίδια στάση τηρήθηκε και στην προχτεσινή σύσκεψη υπό τον Παπούλια, όπου μόνοι τους οι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης έθεσαν επικεφαλής της «κυβέρνησης» τον Παπαδήμο.
Την Τρίτη, εξάλλου, είχε μεσολαβήσει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, όπου συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις αλλά και οι συνεχιζόμενες αυθαίρετες τηλεοπτικές εμφανίσεις στελεχών που είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να υποστηρίξουν την έστω ατελή ελάχιστη κοινή συμφωνία που έχει επιτευχθεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ επισήμανε ότι «οι “ρεαλιστικές” και “φιλοευρωπαϊκές” τοποθετήσεις στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ δεν απηχούν την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χρεώνονται σ’ αυτόν».
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη λήψη αποφάσεων για τη δημόσια εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συμβολή του στο κίνημα ενάντια στα χαράτσια, για τη συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου κ.λπ. Όπως χαρακτηριστικά είπε και… πεπειραμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «μένει να δούμε και την εφαρμογή τους!».

 

«Δεν νομιμοποιούμε την κυβέρνηση»
Η Ηρώ Διώτη, βουλευτής του Σύριζα, μιλώντας προχθές στη βουλή είπε:  «Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να τοποθετηθεί για οποιοδήποτε νομοσχέδιο, για οποιοδήποτε θέμα, από τη στιγμή που η παρούσα Βουλή, όσο και η όποια κυβέρνηση αναδειχθεί από αυτή, δεν έχουν πλέον κανένα ίχνος νομιμοποίησης. […] Η κυβέρνηση κατέρρευσε κάτω από την πίεση των κοινωνικών αγώνων και της λαϊκής οργής και αγανάκτησης. […] Είδαμε το χρυσό φοίνικα της υποταγής που έλαβε ο πρωθυπουργός στις Κάνες, όπως και τη “δημοκρατία” που δεν υπάρχει στην ευρωζώνη. Κάθε φορά που κινδυνεύει το σύστημά τους, το σύστημα της εκμετάλλευσης και της απανθρωπιάς, όλα τα εγκλήματα βαφτίζονται “εθνική σωτηρία”».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!