Στην τελική φάση μπαίνει η επιχείρηση διάλυσης

Και ενώ την τελευταία τριετία οι έχει χαθεί ο λογαριασμός για το πόσες φορές επήλθαν σαρωτικές αλλαγές στον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας, έρχεται τώρα ο ΟΟΣΑ να καταθέσει έκθεση προς το υπουργείο Εργασίας, συμβουλεύοντάς το να προχωρήσει σε νέες ριζικές αλλαγές με κατάργηση επιδομάτων και ενοποιήσεις Ταμείων, εισφορών και παροχών γιατί αλλιώς «το σύστημα κοινωνικής προστασίας θα αδυνατεί να στηρίξει αποτελεσματικά τις διευρυνόμενες, λόγω και της παρατεταμένης ύφεσης ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».
Το φάρμακο για την αδυναμία του κοινωνικού κράτους να στηρίξει τους αδύναμους, κατά τον ΟΟΣΑ είναι το… ακόμη λιγότερο κοινωνικό κράτος. Τι λέει, λοιπόν, ο Οργανισμός στην ελληνική κυβέρνηση; Αφού «η ανάπτυξη δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις αρχές του 2014 και ήδη το σύστημα αδυνατεί να στηρίξει τους αναξιοπαθούντες», φτιάξτε άμεσα μια Ομάδα Κρούσης που θα εισηγηθεί… αυτά που ήδη εμείς προεξοφλούμε στην έκθεσή μας. Και ποια είναι αυτά;
– Ενοποίηση άμεσα και ολοκληρωτικά όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων… κλέβοντας και τους τελευταίους πόρους που είχαν κάποια εξ αυτών και οι οποίοι αποτελούσαν ξεκάθαρα τον ιδρώτα των ασφαλισμένων τους. Προτείνουν έτσι ξεκάθαρα, ως άλλοι γύπες που είδαν πόρους που δεν έχουν ριχθεί στη χοάνη του χρέους ώς τώρα, το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με τα περιουσιακά τους στοιχεία να ενταχθούν στα ετοιμοθάνατα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τον ΟΑΕΕ. Παράλληλα, η έκθεση ψέγει (με το γάντι πάντα…) την κυβέρνηση που δεν έχει εντάξει στον ΕΟΠΠΥ όσα ταμεία υγειονομικής περίθαλψης παραμένουν αυτόνομα (πού ακούστηκε, στην Ελλάδα των Μνημονίων κάποιοι να έχουν ακόμη δικαιώματα σε αξιοπρεπή περίθαλψη!).
– Ίσως η πιο κραυγαλέα από τις προτάσεις αφορά στην αντικατάσταση όλων των αναπηρικών επιδομάτων από ένα ενιαίο επίδομα που δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ, θα δίδεται με εισοδηματικά κριτήρια και εννοείται ότι θα παρέχεται «ύστερα από αυστηρό έλεγχο του ποσοστού ικανότητας ή μη προς εργασία» του δικαιούχου. Η πρόταση λύνει τα χέρια της κυβέρνησης που, ενώ έχει ήδη ξετινάξει οργανωτικά τα ΚΕΠΑ, θα… απλοποιήσει τον τρόπο παροχής των επιδομάτων προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες: 500 ευρώ άσχετα αν το ποσοστό αναπηρίας είναι 10% ή 90% και βέβαια μόνο αν το μέσο ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού είναι κάτω από 7.300 ευρώ, (με στοιχεία 2009). Προκαλεί, μάλιστα, θυμηδία το μέρος εκείνο της μελέτης που αναφέρει χαρακτηριστικά πως «στην Ελλάδα λαμβάνουν επίδομα περίπου οι μισοί από όσους δηλώνουν ανάπηροι, ενώ στη Γαλλία το 35% και στην Πορτογαλία το 26%».
– Κατάργηση των κοινωνικών πόρων. Καθ’ υπόδειξη του ΟΟΣΑ πρέπει να καταργηθούν όλες οι υποχρεωτικές εισφορές που καταβάλλονται μέσω οικονομικών συναλλαγών, αλλά και άλλες «υπέρογκες» όπως χαρακτηρίζονται εισφορές, για την χρηματοδότηση π.χ. συνδικαλιστικών ενώσεων κ.λπ.
– Κατάργηση όλων των οικογενειακών επιδομάτων (όσων είχαν απομείνει, δηλαδή) και αντικατάστασή τους με ένα ενιαίο επίδομα, που θα δίδεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια από τη γενική φορολογία – η συγκεκριμένη πρόταση ανοίγει την «πόρτα» και για κατάργηση του ανταποδοτικού επιδόματος που δίνει ο ΟΑΕΔ.
– Στο ίδιο μήκος κύματος, αυστηροποίηση του επιδόματος ανεργίας και άμεση σύνδεση της χορήγησής του με συμμετοχή των μακροχρόνια ανέργων σε προγράμματα ανεύρεσης εργασίας. Το υπουργείο καλείται να πάρει πρωτοβουλία για να τρέξει η ρύθμιση από το 2014 και να καλυφθούν άτομα που αναζητούν δουλειά για πάνω από 12 μήνες. Το επίδομα, σύμφωνα με την πρόταση, θα διαμορφώνεται στα 200 ευρώ τον μήνα και θα δίνεται σε άτομα με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ.
– Κατάργηση των υπαρχόντων στεγαστικών επιδομάτων και αντικατάστασή τους με ένα ενιαίο στεγαστικό που θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια για την κατασκευή και ενοικίαση κατοικίας. Είναι πράγματι απορίας άξιο το πώς σκέφτονται οι μελετητές του ΟΟΣΑ, καθώς η αιτιολογία που δίνουν γι’ αυτή την πρότασή τους είναι πως «το διογκούμενο πρόβλημα των αστέγων δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά»…
– Πιλοτική εφαρμογή από το 2014 του προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους οικονομικά ασθενέστερους (και σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση).
Το υπουργείο Εργασίας έσπευσε, μέσω του υφυπουργού Β. Κεγκέρογλου, να ψελλίσει πως «το υπουργείο θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα προχωρήσει στην υιοθέτηση εκείνων που, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος, μπορούν να ενισχύουν την κοινωνική προστασία των αδυνάμων»…
Και εάν δεν πειστήκατε ακόμη ότι αυτή αποτελεί μια από τις τελικές φάσεις του Αρμαγεδδώνα στην κοινωνική ασφάλιση, να υπενθυμίσουμε πως οι επόμενες τρεις «δεσμεύσεις» της χώρας απέναντι στην τρόικα που αφορούν στο ασφαλιστικό πεδίο (και συζητήθηκαν σε σύσκεψη στο υπ. Εργασίας υπό τον Γ. Βρούτση, στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε) αφορούν:
– Ενιαιοποίηση των εισφορών όλων των ασφαλισμένων και κατάργηση ειδικών διατάξεων για τις εισφορές Ταμείων όπως της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των τραπεζών κ.λπ.
– Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ένα επιπλέον 3,9%, εκτός του ήδη θεσπισμένου 1,1%) με χρονικό ορίζοντα έως το 2016… Το υπουργείο, βέβαια, θα κληθεί άμεσα να αναζητήσει τρόπους να αναπληρώσει τη χασούρα εσόδων 1 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία που θα προκύψει από την αναμόρφωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, από όπου θα προέλθει η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
– Αλλαγή του συστήματος υπολογισμού του εφάπαξ από 1/1/2014, που εκτιμάται ότι θα επιφέρει κλιμακωτές μειώσεις σε όσους το λάβουν από τον επόμενο χρόνο.
Και καθώς φαίνεται, έπεται συνέχεια, καθώς το υπουργείο θεσπίζει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα «προετοιμάσει τις αλλαγές».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!