Τρομοκρατία και συλλήψεις συνδικαλιστών σε αποθηκευτικό κέντρο στα Οινόφυτα

Το πώς ακριβώς εννοεί το εργοδοτικό κατεστημένο τη μετατροπή της χώρας σε «εμπορευματικό κόμβο της Μεσογείου», απέδειξε η κραταιά πολυεθνική εταιρία στο χώρο των μεταφορών και αποθηκεύσεων φορτίων Κιουνε Νάγκελ (Κ+Ν). Παραμονές των εκλογών, με εντολή της, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του προέδρου του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Logistics Ξηρού Φορτίου, Γιώργου Κότσαρη. Ο τελευταίος συνελήφθη με τη διαδικασία του Αυτόφωρου όταν εμφανίστηκε στο Α.Τ. Σχηματαρίου για να καταγγείλει την παρενόχληση των εργαζομένων από μπράβους έξω από τις αποθήκες στα Οινόφυτα.Το περιστατικό αυτό, όπως εξηγεί ο ίδιος ο συνδικαλιστής μιλώντας στον Δρόμο, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Έχει, όμως, ιδιαίτερη σημασία η χρονική στιγμή κατά την οποία η εργοδοσία επέλεξε να δείξει το αμείλικτο πρόσωπό της, λίγο πριν από τις εκλογές στις οποίες ο κόσμος αποδοκίμασε μαζικά τις πολιτικές του Μνημονίου (που μια εταιρία σαν την Κ+Ν εφαρμόζει κατά γράμμα) και τους εκφραστές του.
Η περιπέτεια του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου είχε αίσιο τέλος, καθώς οι 80 εργαζόμενοι στην αποθήκη ξηρού φορτίου της K+N, παρέμειναν στο πλευρό του στο αστυνομικό τμήμα, αναγκάζοντας την αστυνομία να τον αφήσει ελεύθερο. Παράλληλα, περιφρούρησαν τον εργασιακό τους χώρο, μην επιτρέποντας τελικά την είσοδο εργολάβου (και ενοικιαζόμενων εργαζομένων) σε αυτόν.
Οι εργαζόμενοι στην αποθήκη καταγγέλλουν συγκεκριμένο σχέδιο της εργοδοσίας (η οποία, σημειωτέον, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία του χώρου των logistics).

Στημένο κόλπο καταγγέλλει το Σωματείο
Συγκεκριμένα, στο τέλος του τρέχοντος μήνα έληγε το συμβόλαιο μεταξύ Κ+Ν και της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour, τα φορτία της οποίας εξυπηρετούνταν από την εν λόγω αποθήκη στα Οινόφυτα. Όπως ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι, κατόπιν δημοπρασίας (πάγια τακτική των εμπορικών επιχειρήσεων, ώστε να πετυχαίνουν συνεργασία με εταιρίες παροχής logistics, με το χαμηλότερο κόστος υπηρεσιών) το έργο της Carrefour ανέλαβε άλλη εταιρία του κλάδου (η επίσης μεγάλη σε οικονομικά μεγέθη, Φουντλίνκ) οπότε ξαφνικά η Κ+Ν δεν «χρειάζεται» τους 80 εργαζόμενους της αποθήκης, τους οποίους προσπαθεί να εξαναγκάσει σε παραίτηση ή στη μεταφορά τους σε άλλη αποθήκη-ψυγείο της εταιρίας, με επαχθέστερους βέβαια (λόγω της φύσης της δουλειάς στους -25 βαθμούς Κελσίου) όρους. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως η όλη ιστορία είναι ένα καλά στημένο κόλπο μεταξύ των δύο επιχειρήσεων που εμφανίζονται ως ανταγωνίστριες, ώστε η πρώτη να απαλλαγεί από προσωπικό και η δεύτερη να λειτουργήσει την αποθήκη με όσους εργαζομένους δεχθούν να συνάψουν ατομικές συμβάσεις και βέβαια χωρίς την ύπαρξη του επιχειρησιακού σωματείου.
Πάντως, οι ίδιοι θεωρούν ότι έχουν πετύχει μια πρώτη νίκη, όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα, καθώς μετά την απαράδεκτη κίνηση της εργοδοσίας να στείλει μπράβους για να φοβίσει τους εργαζομένους και να οδηγήσει σε σύλληψη τον Γ. Κότσαρη, και αφού είδε πως οι εργαζόμενοι δεν υποχωρούν, δέχθηκε να εμφανιστεί αντιπροσωπεία της στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας. Εκεί δεσμεύθηκε να καταβάλει σε όλους τους εργαζόμενους τις νόμιμες αποζημιώσεις τους έως 31/05 και εφόσον κάποιοι από αυτούς το επιθυμούν, να διαπραγματευτούν κατόπιν την παραμονή τους στην αποθήκη με τη νέα διοίκηση της Φουντλίνκ.
Το επιχειρησιακό σωματείο, επισημαίνει στον Δρόμο, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για τη μεταφορά των εργαζομένων (τόσο στις αποθήκες υπό νέα διοίκηση, όσο και στην ψυκτική αποθήκη της πρώτης εταιρίας, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν) με το σύνολο των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Γ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!