Ερωτηματικά από την αύξηση συλλήψεων Τούρκων πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας

Δικαιώθηκε τελικά στο δικαστήριο, που δεν έκανε δεκτό το αίτημα απέλασής της, η αγωνίστρια πολιτική πρόσφυγας από την Τουρκία, Fadik Adiyaman. Η Fadik συνελήφθη τη Δευτέρα το απόγευμα, κατά την προσέλευσή της στο Α.Τ. Εξαρχείων, όπου έδινε το «παρών» εδώ και 2 μήνες περίπου κατόπιν περιοριστικών όρων που είχε διατάξει αρμόδιος εισαγγελέας μετά την ενεργοποίηση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης από την Τουρκία εις βάρος της.
Μέλος του συλλόγου των οικογενειών των περίπου 8.000 πολιτικών κρατούμενων στην Τουρκία, η Fadik, έχει φυλακιστεί 5 φορές και είναι θύμα βασανιστηρίων, ενώ αν επιστρέψει στην Τουρκία η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο. Έχει υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, η εξέταση του οποίου εκκρεμεί ενώπιον των Αρχών. Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε τις ελληνικές Αρχές να τη συλλάβουν -παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Εφετών της Πάτρας είχε αποφανθεί ήδη 2 φορές για τη μη έκδοσή της (την απόφαση είχε εφεσιβάλει ο εισαγγελέας)- έπειτα από αίτημα της Τουρκίας, η οποία εξέδωσε «κόκκινο σήμα» στην Ίντερπολ προκειμένου να συλληφθεί για εντελώς αστήρικτες κατηγορίες.
Το βράδυ της σύλληψής της μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες, αστυνομικοί προσπάθησαν να την ξεγυμνώσουν για να της κάνουν σωματικό έλεγχο και υπέστη ξυλοδαρμό: «Από τους 3 αστυνομικούς με πολιτικά, ο ένας με κλότσησε στο κεφάλι και προσπάθησε να μου κόψει τα ρούχα με μαχαίρι και οι άλλοι δύο με βρίζανε.
Από το αριστερό μου αφτί δεν ακούω καλά, ενώ τα χέρια και τα πόδια μου είναι γεμάτα σημάδια» είπε η ίδια σε σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη. Στη συνέντευξη, η Τουρκάλα δικηγόρος, Ντενίζ Κιντίκ, μέλος της Ένωσης Προοδευτικών Δικηγόρων, ανέλυσε την οικτρή κατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία και έκανε λόγο «για χιλιάδες ανθρώπους που σαπίζουν στις φυλακές», ενώ «πλέον κινδυνεύει και η ζωή των πολιτικών κρατούμενων που ζουν στην Ευρώπη», ειδικά στην Ελλάδα, έπειτα από τις τελευταίες πολιτικές επαφές Τουρκίας και Ελλάδας και την απαίτηση του Ερντογάν «δώστε μας τρομοκράτες».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!