Νίκη για τα κινήματα αλλά και απρόκλητη αστυνομική βία σε πορεία αλληλεγγύης. Του Μάριου Διονέλλη

Σημαντική νίκη για τα κινήματα αλληλεγγύης αποτελεί η απόφαση απελευθέρωσης του απεργού πείνας, Κώστα Σακκά, μετά από 31 μήνες κράτησης με την κατηγορία της οπλοκατοχής. Η συμπαράσταση που απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο επεκτάθηκε σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διανοούμενους, νομικούς, γιατρούς κ.λπ. που ζητούσαν το αυτονόητο: τη δίκαιη δίκη και εντέλει την απελευθέρωσή του εφόσον έχει παρέλθει το νόμιμο διάστημα προφυλάκισης.
Ωστόσο, μία μέρα πριν από την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, μια πορεία αλληλεγγύης, στην Ακρόπολη, χτυπήθηκε με ιδιαίτερη αγριότητα από την Ομάδα Δέλτα. Το περιστατικό συνέβη στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάτω από τον Βράχο της Ακρόπολης και καταγράφηκε σε ερασιτεχνικές κάμερες. Στο βίντεο φαίνονται ξεκάθαρα περίπου 15 αστυνομικοί να εφορμούν απρόκλητα σε πορεία που πραγματοποιούν περίπου 100 διαδηλωτές, να κάνουν χρήση χημικών και να επιτίθενται με σκληρότητα σε κάποιους από αυτούς ,σέρνοντάς τους στο πλακόστρωτο. Πολίτες που βρίσκονται μάρτυρες στο γεγονός από καταστήματα και γειτονικά σπίτια δέχονται και αυτοί επίθεση και απειλές από τους κρανοφόρους αστυνομικούς.
Οι διαδηλωτές είχαν σκοπό να περιδιαβούν στις τουριστικές περιοχές της Αθήνας, στο Θησείο και στην Πλάκα και να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό για την υπόθεση του Κώστα Σακκά στους επισκέπτες της πόλης.  Μετά τη δημοσίευση του βίντεο με τις βιαιοπραγίες των αστυνομικών στο Ιnternet, από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, διατάχθηκε η… γνωστή Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, προχώρησαν σε 12 προσαγωγές, ενώ δύο από τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ. Οι 10 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ 2 προσαγωγές έγιναν συλλήψεις.
Την αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά είχαν ζητήσει, με δημόσιες δηλώσεις τους, μεταξύ άλλων η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), δικηγορικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, ενώ πολίτες από διάφορους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους είχαν απειλήσει να προχωρήσουν και αυτοί σε απεργία πείνας μπροστά στα Προπύλαια, εάν δεν ήταν θετική η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών. Στην Κρήτη πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις της Περιφέρειας και του Δημαρχείου Ηρακλείου, ενώ πανό για τον Κώστα Σακκά αναρτήθηκε ακόμα και στην κορυφή του Ψηλορείτη.
Την Πέμπτη το Συμβούλιο Εφετών διέταξε την αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά, επιβάλλοντάς του απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτική εμφάνισης κάθε Δευτέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, υποχρεωτική διαμονή στην οικία του, απαγόρευση οποιασδήποτε επαφής και επικοινωνίας με συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση των «Πυρήνων», απαγόρευση μετακίνησης εκτός του Νομού Αττικής και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ για τα οποία ξεκίνησε έρανος στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μεταξύ οργανώσεων και φορέων της Αριστεράς.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!