Στο πλαίσιο της ανατροπής του προέδρου Μόρσι στην Αίγυπτο, τα αιγυπτιακά ΜΜΕ έχουν επιδοθεί σε μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία κατασυκοφάντησης και δαιμονοποίησης των Παλαιστινίων.

Στο στόχαστρο είναι κυρίως η Χαμάς και άλλοι ισλαμιστές, αλλά και γενικά οι Παλαιστίνιοι της Γάζας. Μερικά από τα πιο εξωφρενικά που ακούγονται είναι: «Ο πρόεδρος Μόρσι είναι παλαιστινιακής καταγωγής»(!), «Αυτοί που διαδηλώνουν στις συγκεντρώσεις των Αδερφών Μουσουλμάνων είναι Παλαιστίνιοι (ή και Σύροι)», «Η Χαμάς ευθύνεται για το θάνατο των 16 Αιγύπτιων στρατιωτών στα σύνορα, τον περασμένο Αύγουστο», «Ο Αιγυπτιακός Στρατός σκότωσε 200 ενόπλους στο Σινά, συμπεριλαμβανομένων 32 της Χαμάς», «Έγγραφο αποκαλύπτει ότι 500 τρομοκράτες των Ταξιαρχιών Κασάμ, ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, είναι έτοιμοι να σταθούν στο πλευρό των Αδερφών Μουσουλμάνων και να καταστρέψουν την Αίγυπτο». Διοικητής του Αιγυπτιακού Στρατού ισχυρίστηκε ότι οι 19 πύραυλοι Γκραντ που βρέθηκαν, είχαν σταλεί από τη Χαμάς, για να βοηθήσει τους Αδερφούς Μουσουλμάνους, και ότι θα μπορούσαν να καταστρέψουν ολόκληρη γειτονιά. Ήδη πριν από το πραξικόπημα κατά του Μόρσι, κανάλι είχε μεταδώσει πληροφορίες ότι «η Χαμάς είχε στείλει 3.000 στρατιώτες στην Αίγυπτο για να υποστηρίξουν τον Μόρσι».
Στο μεταξύ ο Μαχμούντ Γουάγκντι πρώην υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στο Εφετείο ότι «στοιχεία των Ταξιαρχιών Κασάμ, της (ισλαμικής) Τζιχάντ και του Ισλαμικού Στρατού καθώς και της λιβανέζικης Χεσμπολά, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ επιτέθηκαν σε αιγυπτιακές φυλακές για να απελευθερώσουν ισλαμιστές κρατούμενους». Έτσι, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα διενεργηθεί έρευνα για τις κατηγορίες ότι ο Μόρσι που είχε τότε συλληφθεί, απελευθερώθηκε από τις φυλακές από τη Χαμάς και ότι μια τέτοια απόδειξη ξένης επέμβασης σε αιγυπτιακό έδαφος, θα οδηγήσει σε κατηγορίες για προδοσία!
Στο μεταξύ, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης βρίθουν από παραλογισμούς ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν να καταλάβουν τη Χερσόνησο του Σινά ή ότι (το 1,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας) προκαλούν ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων (στα 83 εκατομμύρια Αιγυπτίων!). Η δαιμονοποίηση αυτή αφενός έχει ως στόχο τη Χαμάς που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για το πραξικόπημα κατά του Μόρσι, αφετέρου δε επιχειρεί να δαιμονοποιήσει τους ίδιους τους Αδερφούς Μουσουλμάνους ως πράκτορες ξένων συμφερόντων. Επιχειρείται, παράλληλα, η ανάπτυξη ενός αιγυπτιακού σωβινισμού, απέναντι στον παραδοσιακό αραβικό εθνικισμό και αυτό ίσως είναι ενδεικτικό του ρόλου που θα έχει η Αίγυπτος στην περιφερειακή σκακιέρα, με το νέο καθεστώς.
Τα αποτελέσματα της εκστρατείας είναι οδυνηρά για τους Παλαιστίνιους: Χιλιάδες αποκλείστηκαν στο εξωτερικό ή απελάθηκαν από το Αεροδρόμιο του Καΐρου, δυσκολευόμενοι να επιστρέψουν στη Γάζα, το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα πότε ανοίγει και πότε κλείνει, ενώ ολοκληρώνεται η καταστροφή των τούνελ, ζωτικής σημασίας για την αποκλεισμένη από τους Ισραηλινούς Λωρίδα της Γάζας (κάτι που πάντως είχε ήδη γίνει σε μεγάλο βαθμό επί Μόρσι). Παράλληλα, οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην Αίγυπτο, αισθάνονται απειλούμενοι.
Τόσο η Χαμάς όσο και το PFLP έχουν καλέσει σε τερματισμό αυτής της εκστρατείας δαιμονοποίησης, σε άρση των μέτρων αποκλεισμού και διαβεβαιώνουν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Αιγύπτου.

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!