Τι θα αντιπαρατάξουμε στη βαρβαρότητα που η επίκλησή της έγινε πάλι επίκαιρη και συχνή; Θα ξεπεράσουμε τον κίνδυνο να την καταναλώσουμε σαν σλόγκαν μένοντας για άλλη μια φορά σε μια από τα ίδια;
Σκέψεις που ήρθανε έντονα στο μυαλό μου, μετά τη συγκλονιστική εμπειρία των συνεπειών ενός άρθρου στο Περίπτερο Ιδεών και μιας αντίστοιχης ραδιοφωνικής εκπομπής Στο Κόκκινο.

Την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του θέματος «Μαύρη Θάλασσα: πολιτισμική γενοκτονία», μία ακροάτρια από το Χολαργό, η Νάντια Σ., πρότεινε να μαζέψουμε υπογραφές αλληλεγγύης στους Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας που υφίστανται τη γενοκτονική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης με την ολική περικοπή των κονδυλίων που στηρίζουν τις ελληνικές κοινότητες και καλύπτουν σημαντικό μέρος των πενιχρών αμοιβών περίπου 150 δασκάλων, ντόπιων, που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα σε χιλιάδες παιδιά σε Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία, Καζαχστάν και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Η ανταπόκριση ήταν και παραμένει συγκινητική και ενθαρρυντική. Επί μιάμιση ώρα, όλες οι γραμμές στο σταθμό είχαν μπλοκάρει. Η Τζένη έγραφε ασταμάτητα ονόματα, ιδιότητες και τηλέφωνα, ακροατών που είχαν ευαισθητοποιηθεί, συγκινηθεί και θυμώσει. 97 άνθρωποι κατάφεραν να πιάσουν γραμμή, να δώσουν τα στοιχεία τους και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Πολλοί ρωτούσαν τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Μερικοί προσφέρθηκαν να δώσουν χρήματα. Άλλοι δήλωσαν ότι θα διαδώσουν το θέμα μέσω του διαδικτύου. Ο Ναπολέων Ρ. ζήτησε τα τραγούδια των Ελλήνων και το βίντεο με τις συνεντεύξεις των παθόντων για να τα ανεβάσει στο Facebook.
Το ίδιο βράδυ, στο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΝ, με έπιασαν πολλοί άνθρωποι για να μου εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.
Στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση, άρχισαν να έρχονται γράμματα, άλλα με συγχαρητήρια για την ανάδειξη του ζητήματος και άλλα με προτάσεις για δράσεις. Ένας άγνωστός μου πανεπιστημιακός από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προσφέρθηκε να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης χωρίς αμοιβή. Ένας ξενοδόχος από την Πρέβεζα μού περιέγραψε μία κωμικοτραγική περιπέτεια που έζησε στην προσπάθειά του να συνεννοηθεί με την πρόξενο της Μαριούπολης για να φιλοξενήσει δωρεάν φοιτητές.
Στην ανενεργή Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, που κάποτε παρακολουθούσε και συντόνιζε όλες τις ομογενειακές κοινότητες στις πέντε ηπείρους, οι εργαζόμενοι ανέβασαν το άρθρο μου στον ιστότοπο του συλλόγου, όπως έκαναν και πολλοί άλλοι ευαίσθητοι πολίτες στο διαδίκτυο.
Εντωμεταξύ, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών προς την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας έφτανε στη Μαριούπολη σαν μήνυμα αλληλεγγύης και ελπίδας.
Εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα 1 Νοέμβρη, το Περίπτερο Ιδεών θα πραγματοποιήσει εκδήλωση αλληλεγγύης στον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας, στο ΔΣΑ, Ακαδημίας 60.
Στ. Ελλ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!