Χωρίς διαφοροποιήσεις από τις τάσεις που καταγράφηκαν πανελλαδικά είναι τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη.

Ελάχιστες ήταν οι ανακατατάξεις στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων (η Νομική πέρασε στα χέρια της ΔΑΠ από την ΠΑΣΠ) συγκριτικά με πέρυσι, ενώ η συμμετοχή κυμάνθηκε σε ελαφρά αυξημένα επίπεδα. Οι εκλογικοί μηχανισμοί των παρατάξεων του δικομματισμού λειτούργησαν σε ελεύθερο πεδίο αφού η Αριστερά δεν κατάφερε, έστω και προεκλογικά να θέσει πολιτικά διλλήματα και να συγκινήσει το ανήσυχο δυναμικό της νεολαίας, εξασφαλίζοντας ποσοστά προ Μνημονίου εποχής.
Η εκλογική διαδικασία κύλησε χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα νοθείας, όπως προηγούμενες χρονιές, δίχως βέβαια να λείπουν οι αυτοδύναμες εφορευτικές επιτροπές και τα ψηφοδέλτια-σεντόνια. Η χαλαρότητα της ΔΑΠ στις εφορευτικές επιτροπές, η μη ακύρωση ψηφοδελτίων άλλων παρατάξεων, τακτική που συνήθιζε να εφαρμόζει παλιότερα και τα ελάχιστα επεισόδια τραμπουκισμών και βίας στα οποία έχει πρωτοστατήσει όλο το χρόνο, φανερώνουν πως αρκετές μέρες πριν η ΔΑΠ είχε εξασφαλίσει μια σημαντική άνοδο, την οποία δεν θα επέτρεπε να τεθεί σε αμφισβήτηση.
Στα αξιοσημείωτα των αποτελεσμάτων, το ποσοστό της ΔΑΠ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που ξεπέρασε το 80%, ενώ υπήρξε και σύλλογος (ΣΔΟ ΤΕΙ) στον οποίο η ΔΑΠ απέσπασε 88% σε σύνολο 1.550 ψηφισάντων. Χαρακτηριστική ήταν, επίσης, και η αποχώρηση της πλειοψηφίας των μελών της ΠΚΣ από τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στις περισσότερες σχολές (στο ΤΕΙ έμειναν μόνο μέλη των εφορευτικών επιτροπών), κάτι που πιθανά να σηματοδοτεί και την αλλαγή της στάσης της ΚΝΕ στους συλλόγους από εδώ και πέρα (συγκρότηση του ΜΑΣ, προσπάθεια ίδρυσης νέων συλλόγων κ.λπ.).
Η Αριστερή Ενότητα κατέβηκε σε 22 από τους 35 συλλόγους του ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στους 6 συλλόγους του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διατηρώντας τις δυνάμεις της. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Στο ΑΠΘ: ΔΑΠ 41% (+2,35%), ΠΑΣΠ 27,5%, (0,75%), ΠΚΣ 12,6% (-1%), ΕΑΑΚ 8,8% (+0,5%), ΑΡΕΝ 3% (-0,1%). Στο ΠΑΜΑΚ: ΔΑΠ 60,8% (+5,7%), ΠΑΣΠ 17,6% (-2,8%), ΠΚΣ 9% (-2,8%), ΕΑΑΚ 5,44% (+1%), ΑΡΕΝ 5,16% (-0,2%). Στο ΤΕΙ: ΔΑΠ 80,8% (+1,8%), ΠΑΣΠ 6,4% (-0,6%), ΠΚΣ 7,1% (-1%), ΕΑΑΚ 1,4% (+0%), ΑΡΕΝ 2,3% (+0,4%).
Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει τους συλλόγους σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από τη σκοπιά των αριθμών. Το αν και πότε, όμως, η νεολαία θα σπάσει τη σιωπή της και εξεγερθεί απέναντι στο διαρκές αδιέξοδο που βιώνει, δεν εξαρτάται από τα ποσοστά. Η αναζήτηση ενός πολιτικού σχεδίου που θα καταφέρει να την ξεσηκώσει και να τη βγάλει μαζικά στο δρόμο συνεχίζεται…

Σ.Λ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!