Αντιδρούν οι πανεπιστημιακοί και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

Το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστήμια προκηρύσσουν εκλογές για τα νέα Συμβούλια Διοίκησης. Οι πρυτάνεις, απειλούμενοι με δίωξη για «παράβαση καθήκοντος» σπεύδουν να εφαρμόσουν το νόμο που ρυθμίζει το νέο σύστημα διοίκησης, όπως το εμπνεύστηκε από τα διεθνή επιχειρηματικά πανεπιστήμια η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Ήδη σε πολλά Ιδρύματα έχουν προκηρυχθεί εκλογές για τον Οκτώβριο, σε μια στιγμή που για μερικά είναι ορατό πλέον το «λουκέτο». Η έλλειψη πόρων και διδακτικού προσωπικού συνθέτει ένα σκηνικό πλήρους διάλυσης και κάνει όλο και περισσότερο φανερό ότι τα πανεπιστήμια οδηγούνται στην απαξίωση με προφανή στόχο την ιδιωτικοποίησή τους προς όφελος επενδυτών – εμπόρων της γνώσης και της επιστήμης.
Βασικός κρίκος αυτού του σχεδιασμού, όπως καταγγέλλουν πανεπιστημιακοί, είναι η εφαρμογή των νόμων 4009/11 και 4076/12 που επιβάλλουν μια συγκεντρωτική διοίκηση η οποία θα μπορεί να περικόπτει τις «περιττές» εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές υπηρεσίες, το προσωπικό τους και τους μισθούς τους κατά το δοκούν. Μοναδικό κριτήριο η ανταγωνιστικότητα, η αγορά και οι στοχεύσεις μεγαλοεπιχειρηματιών και πολυεθνικών που θέλουν να «παίξουν» στο πεδίο της επιστήμης.
Είναι αυτοί οι λόγοι για τους οποίους οι πανεπιστημιακοί εξακολουθούν να αντιτίθενται στο νέο νομικό πλαίσιο που «θεσμοθετήθηκε ερήμην των πανεπιστημίων και δεν συμβάλλει στην επίλυση των μεγάλων σημερινών προβλημάτων των ΑΕΙ, ούτε όμως και στην ακαδημαϊκή τους αναβάθμιση και προοπτική». Όπως μάλιστα λένε, «θεμελιακές ρυθμίσεις του αντιβαίνουν στο Σύνταγμα, καθώς και στις ακαδημαϊκές αξίες και ελευθερίες». Παρ’ όλα αυτά, αν και αντιδρούν στο νόμο κι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα Πρυτανικά Συμβούλια ορίζουν ημερομηνίες εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης, όμως αναπτύσσονται και αντίρροπες τάσεις καθώς σύλλογοι καθηγητών όπως αυτός του ΑΠΘ εισηγούνται την αποτροπή διενέργειας των εκλογικών αυτών διαδικασιών και δείχνουν το δρόμο του αγώνα, τον οποίο αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να τον διεξαγάγουν μαζί με τους φοιτητές. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και σε αυτό το μέτωπο.                                                                    
     Χ.Π.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!