Τιμές για τους τροϊκανούς, συλλήψεις για τους αλληλέγγυους ευρωπαίους. Του Μάριου Διονέλλη

Δεν έτυχαν της ίδιας υποδοχής με την τρόικα και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών οι διαδηλωτές του κινήματος March to Athens, αφού τους περίμενε η αστυνομική βία, οι συλλήψεις και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων. Οι διαδηλωτές από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα τους Ισπανοί, Βέλγοι, Ιταλοί, Γάλλοι και Πολωνοί βρέθηκαν στην Αθήνα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό εναντίον των σκληρών πολιτικών που του επιβάλουν οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Συνολικά 16 ακτιβιστές που διανυκτέρευαν στο Σύνταγμα οδηγήθηκαν το πρωί της Τρίτης βίαια στις κλούβες της αστυνομίας και κατόπιν οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «Αντίσταση κατά της Αρχής» και «Υποβάθμιση περιβάλλοντος», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία ειδοποιήθηκε
από επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και διερχόμενους πολίτες για λόγους προστασίας της δημόσιας υγιεινής.
Τι είναι το March to Athens
Πρόκειται για μία ομάδα μη-βίαιων διαδηλωτών προερχόμενων από διάφορες χώρες. Οι περισσότεροι από αυτούς έφτασαν με την Πορεία «March to Athens» περπατώντας από την Γαλλία ώς την ελληνική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στην «Αγορά της Αθήνας», ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και περισυλλογής πάνω στο σύστημα και την κρίση. Είναι ένα από τα δεκάδες κινήματα που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια υπέρ των Ελλήνων.

Αντιδράσεις για τις συλλήψεις
Στην Πλατεία Συντάγματος βρέθηκε την ώρα των συλλήψεων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει τις συλλήψεις χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σε δήλωσή του σχετικά με τα γεγονότα αναφέρει: «Το σύστημα τρέμει όταν ο λαός έρχεται στο προσκήνιο. Οι προσαγωγές είναι παράνομες και δηλώνουν τον τρόμο των κρατούντων όχι μόνον γιατί κινδυνεύει η παραμονή τους στην εξουσία, αλλά και γιατί βλέπουν ότι το παράδειγμα της Ελλάδας συγκινεί και συνεπαίρνει και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς που μπορεί να παρασύρει στο διάβα του όλο το σάπιο σύστημα».
Ανακοίνωση μετά τις συλλήψεις εξέδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην οποία αναφέρει: «Από την ώρα που πάτησαν το πόδι τους στην Αθήνα οι ακτιβιστές, αντιμετωπίζονται ως “ανεπιθύμητοι” από την κυβέρνηση, την αστυνομία, με βίαιη εκδίωξη… Καταγγέλλουμε τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας και των εντολέων της. Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι ακτιβιστές. Καλούμε όλο τον κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς να κατανοήσουν ότι σήμερα το στοίχημα είναι και πάλι στους δρόμους. Μόνο εκεί μπορεί πραγματικά να σπάσει ο αυταρχισμός και η προσπάθεια “αναστήλωσης” της πολιτικής του κεφαλαίου και της τρόικας».
Την Τετάρτη, 16 Μαΐου, οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην Πλατεία Συντάγματος όπου διοργανώθηκε και συναυλία υποστήριξης, ενώ η είδηση της σύλληψής τους διαδόθηκε γρήγορα και κυρίως μέσω των social Μedia στις χώρες προέλευσής τους και σε όλο τον κόσμο.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!