Στις μέρες που τα άλλα κράτη καταργούν τη στρατιωτική θητεία και η άρνηση στράτευσης είναι ατομικό δικαίωμα που δεν διώκεται, στην Ελλάδα, το να δηλώσεις αντιρρησίας συνείδησης, στην καλύτερη περίπτωση θα σου κοστίσει σχεδόν διπλάσιους μήνες εναλλακτικής θητείας. Στη χειρότερη θα σε στείλει στη φυλακή.

Έτσι λοιπόν, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει εναλλακτική θητεία τιμωρητικού χαρακτήρα για τη συντριπτική πλειονότητα των στρατεύσιμων, να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στους επαγγελματίες στρατιωτικούς, και να μην παρέχει επαρκή και έγκαιρη πληροφόρηση για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και τον τρόπο απόκτησης της ιδιότητας του αντιρρησία συνείδησης.
Με αυτά τα δεδομένα 3 συμπολίτες μας δικάζονται μέσα στο Φεβρουάριο για το δικαίωμα τους να μην υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία, άλλος για ιδεολογικούς και άλλος για θρησκευτικούς λόγους.
Ο Ευάγγελος Μιχαλόπουλος, ιδεολογικός αντιρρησίας συνείδησης δικάστηκε στις 8 Φεβρουαρίου από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών με την κατηγορία της ανυποταξίας καθώς ο ίδιος είχε αρνήθηκε να υπηρετήσει την τιμωρητική εναλλακτική υπηρεσία το 2007. Η στάση του μεταφράστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση, με αναστολή. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό πήρε αναβολή για τις 12 Μαΐου.
Στις 16 του ίδιου μήνα, εκδικάζεται από το δικαστικό συμβούλιο του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου Αθηνών η έφεση του θρησκευτικού αντιρρησία συνείδησης, Νικολάου Ξιάρχου, κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου του Ναυτοδικείου Πειραιά για δεύτερη λιποταξία. Ο Νικόλαος Ξιάρχος ήταν επαγγελματίας στρατιωτικός και το 1989 πήρε άδεια και έφυγε στη Σουηδία όπου και βαφτίστηκε χριστιανός μάρτυρας του Ιεχωβά. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2006 και καταδικάστηκε πρωτόδικα για το κακούργημα της λιποταξίας σε ποινή φυλάκισης 6 ετών. Κατά της καταδίκης αυτής άσκησε έφεση και καταδικάστηκε από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο τον Σεπτέμβριο του 2008 σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με πενταετή αναστολή. Στις 8/8/2010, του κοινοποιήθηκε παραπεμπτικό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Ναυτοδικείου Πειραιά για δεύτερη λιποταξία, επειδή δεν επέστρεψε στο στρατό από την ημέρα της δίκης του στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο (όπου έληξε η πρώτη λιποταξία) μέχρι το 2007, οπότε έγινε δεκτή η παραίτησή του από το στρατό. Στις 30/09/2010, υπέβαλε έφεση κατά του παραπεμπτικού αυτού βουλεύματος.
Στις 23 Φεβρουαρίου, δικάζεται από το Στρατοδικείο Αθηνών ο ιδεολογικός αντιρρησίας συνείδησης Αβραάμ Πουλιάσης με την κατηγορία της ανυποταξίας. Ο Αβραάμ Πουλιάσης, ο οποίος δεν είναι πλέον υπόχρεος στράτευσης, καθότι 48 ετών σήμερα, κλήθηκε για στρατιωτική θητεία πριν το 1998, όταν δεν υπήρχε ακόμα εναλλακτική υπηρεσία, και αρνήθηκε να στρατευθεί.

Λ.Σ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!