Διαμαρτυρία και καταγγελίες στη Νίκαια από την Κίνηση «Κόντρα στο ρεύμα»

Εργολάβοι που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ απειλούν νοικοκυριά ότι θα τους κόψουν το ρεύμα επειδή δεν έχουν εξοφλήσει το ειδικό τέλος ακινήτων, γνωστό και ως «χαράτσι Βενιζέλου». Την καταγγελία έκανε τις προηγούμενες ημέρες η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη «Κόντρα στο ρεύμα», που έφερε το θέμα προ ημερησίας στο δημοτικό συμβούλιο και παράλληλα κατέθεσε επισήμως έγγραφο διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στα Καμίνια.
Η Κίνηση, που υπενθυμίζει πως το 2011, με την κινητοποίηση και τη δυναμική παρουσία των δημοτών Νίκαιας-Ρέντη στο δημοτικό συμβούλιο, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση με την οποία ο δήμος δεσμεύεται «να μην επιτρέψει να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν δημότη της πόλης», αναφέρει στην καταγγελία που κατέθεσε στη ΔΕΗ Καμινίων, ότι η Επιχείρηση «με την βοήθεια ιδιωτών εργολάβων, έχει ξεκινήσει μια παράνομη εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκράτησης των καταναλωτών προκειμένου να εισπράξει το χαράτσι για τα ακίνητα, χρησιμοποιώντας τον εκβιασμό της διακοπής ρεύματος». Όπως επισημαίνουν, με την απόφαση 1972/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνεται ότι η διακοπή ρεύματος αποτελεί συνταγματικά ανεπίτρεπτη επέμβαση στη σχέση μεταξύ καταναλωτή και ΔΕΗ, καθώς προσβάλλει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία, την ελευθερία των συμβάσεων, την αρχή της αναλογικότητας. «Αυτό σημαίνει πως η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόψει το ρεύμα σε κανέναν καταναλωτή που αρνείται να πληρώσει το χαράτσι», λένε και συνεχίζουν: «Με την ίδια απόφαση, κρίνεται πως η ανάθεση είσπραξης φόρων και τελών από μη κρατικούς φορείς, δεν αντίκειται στην αρχή διάκρισης εξουσιών εφόσον τα όργανα αυτά περιορίζονται στο έργο της απλής είσπραξης και δεν εξοπλίζονται με μέσα αναγκαστικής εκτελέσεως. Σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό δηλαδή, εφόσον η ΔΕΗ χρησιμοποιεί μέσα για να εισπράξει αναγκαστικά το χαράτσι, σημαίνει πως η πρακτική της αντίκειται στην αρχή της διάκρισης εξουσιών και άρα είναι αντισυνταγματική».

Καθολική υπηρεσία

Στα δεδομένα του ζητήματος η Κίνηση συμπεριλαμβάνει και το γεγονός ότι κατόπιν ερωτήσεως που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής στον αρμόδιο Γερμανό Επίτροπο για θέματα ενέργειας, ο τελευταίος απάντησε πως «οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι 7 και 8) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3). Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του, όσον αφορά στις φορολογικές τους υποχρεώσεις».
Κατόπιν αυτών, η Κίνηση «Κόντρα στο ρεύμα» προειδοποιεί τη ΔΕΗ ότι «από εδώ και πέρα, σε περιπτώσεις τρομοκράτησης οποιουδήποτε πολίτη, προσβολή της προσωπικότητάς του ή παραβίαση του ιδιωτικού του χώρου, θα προχωράμε σε επώνυμες καταγγελίες και μηνύσεις σε βάρος των ιδιωτών εργολάβων και της ΔΕΗ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επιπροσθέτως δε, και όπως είναι λογικό, αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό εάν δεν συνοδευτεί από την αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής που θα διεκδικήσουν ως δικαίωμά τους τη μη καταβολή του χαρατσιού στη ΔΕΗ. Θέτοντας το ζήτημα σε πιο διευρυμένη βάση, ο Κώστας Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη και εκπρόσωπος της Κίνησης, θεωρεί αδιανόητο για τη διοίκηση μιας κοινωφελούς υπηρεσίας να ενεργεί πρωτίστως ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αντί να επιδιώκει να εισπράττει καταρχήν το αντίτιμο για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Όπως μάλιστα αναφέρει στο Δρόμο, «Σήμερα που η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει τη ΔΕΗ και προωθεί το ξεπούλημά της, οι διοικήσεις της εξακολουθούν να στέκονται απέναντι σε μια ολόκληρη κοινωνία που οδηγείται στην εξαθλίωση. Χρησιμοποιούν εκβιαστικά το σημαντικότατο αυτό δημόσιο αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα, για να εξυπηρετήσουν την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να τους περάσει!»

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!