Αρχική πολιτική Εκβιάζει και προκαλεί η Eldorado

Εκβιάζει και προκαλεί η Eldorado

Αρνητικό το ΣτΕ στην προσφυγή των κατοίκων της Χαλκιδικής. Του Μάριου Διονέλλη

Σε χυδαίο εκβιασμό προς την κυβέρνηση αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη προχώρησε η εταιρία Eldorado Gold απειλώντας με «αποχώρηση» από την Ελλάδα αν δε διαμορφωθεί το «επενδυτικό τοπίο» που η ίδια επιθυμεί. Η συνέντευξη δόθηκε λίγες μέρες πριν από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, αλλά και εν μέσω του κλίματος κρατικής τρομοκρατίας στην Χαλκιδική. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Πέτρος Στρατουδάκης, έστειλε σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση απαιτώντας συνοπτικές διαδικασίες και οριστικό «ξεμπέρδεμα» με την κοινωνία που διαμαρτύρεται.
Μόνο ως ωμός εκβιασμός μπορεί να εκληφθεί η απειλή του για αποχώρηση της εταιρίας από την Ελλάδα, την ίδια ώρα μάλιστα που εξήγγειλε το πλήρες business plan της Eldorado Gold για τη Βόρεια Ελλάδα. Ούτε λίγο-ούτε πολύ ο κ. Στρατουδάκης είπε πως η εταιρία θα μείνει στη χώρα μόνο εφόσον υπάρξει «ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο» διατυπώνοντας και τις επιφυλάξεις του «αν μπορεί η χώρα να διαχειριστεί επενδύσεις και μάλιστα τέτοιου μεγέθους».

Αγωνία πίσω από τις απειλές
Στην πραγματικότητα η καναδική εταιρία ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει περαιτέρω δράση, καταστέλλοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ενώ ήταν  προφανής και η αγωνία της για την έκδοση της επικείμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα μεταλλεία της Κασσάνδρας (Σκουριές, Ολυμπιάδα και Σρατωνίου). Τρεις μέρες μετά έγινε γνωστό πως το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των 8 συλλόγων της περιοχής….
Παράλληλα, η ίδια εταιρία την ώρα που απειλεί με αποχώρηση αναμένει και νέα άδεια εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα Έβρου, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει μετά τις τελευταίες αντιδράσεις στη Χαλκιδική. Προφανώς, ως κατάλληλο επενδυτικό τοπίο η εταιρία θεωρεί την ευόδωση όλων των παραπάνω προϋποθέσεων, ζητώντας άμεση δράση από την τρικομματική κυβέρνηση.
Τα «καθρεφτάκια» στους ιθαγενείς παρουσιάστηκαν και πάλι με πομπώδη τρόπο από τον κ. Στρατουδάκη. Μίλησε για επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας κατά 1 δισ. δολάρια τον χρόνο, ενώ ανέβασε τα προϋπολογισθέντα έσοδα για το κράτος σε 1,6 δισ. ευρώ με παράλληλη δημιουργία 5.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.
Όσο για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ο εκπρόσωπος της εταιρίας είδε και πάλι «μετακινούμενους» διαδηλωτές, «μικροπολιτικά συμφέροντα» και «παραγοντισμό των τοπικών κοινωνιών». Φρόντισε πάντως να δώσει και μια γενική υπόσχεση για εφαρμογή πιο αυστηρών  περιβαλλοντικών κανόνων στις εξορύξεις…

Αρωγοί τα… πρόθυμα Μέσα
Το σκηνικό του εκβιασμού συμπλήρωσαν τα πρόθυμα Μέσα Ενημέρωσης, ταϊσμένα με διαφήμιση και από την Ελληνικός Χρυσός, συμφερόντων Μπόμπολα, που μετέδωσαν τη συνέντευξη Τύπου αναπαράγοντας αφειδώς τις απειλές περί αποχώρησης. Εκείνοι που δεν καταλαβαίνουν από απειλές πάντως είναι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που για άλλη μια φορά κατάλαβαν πως δεν πρόκειται για αντιπαράθεση με μια εταιρία αλλά για σύγκρουση δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων.

Σχόλια

Exit mobile version