Την ώρα που συζητείται η πώλησή της

Παραμονές Χριστουγέννων και στον τοπικό Τύπο φιγουράρει στα εξώφυλλα η παρέμβαση του εισαγγελέα Διαφθοράς για κακοδιαχείριση και ατασθαλίες στα οικονομικά της ΕΥΑΘ. Διαταγή διερεύνησης όλων των οικονομικών στοιχείων της εταιρίας από το 2008 έως και το 2010, καθώς και της «αδράνειας» που φέρεται να επέδειξε η εταιρία για υπόθεση υπεξαίρεσης και τη διαδικασία εκσυγχρονισμού του πληροφοριακού συστήματος της, έδωσε ο εισαγγελέας Εφετών, Αργύρης Δημόπουλος. Και όλα αυτά παράλληλα με την υπενθύμιση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.
Αναλυτικότερα, επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών θα κληθούν να ελέγξουν, εξονυχιστικά, όλες τις συμβάσεις που υπογράφηκαν το διάστημα 2008 έως και το 2010. Μιλάμε, ουσιαστικά, για διαχειριστικό έλεγχο για να εξεταστούν όλες οι αναθέσεις έργων της εταιρίας. Το σωματείο των εργαζομένων της ΕΥΑΘ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντά: «Επειδή είναι εύκολο να κάνει κάποιος συνειρμούς με το “κακό Δημόσιο και την κακή διαχείριση” που ισούται με το “πουλήστε να ησυχάσουμε”, υπενθυμίζουμε ότι από τις εποχές που η Διοίκηση πηγαινοερχόταν στη Γαλλία για επαφές με υποψήφιους αγοραστές, οι εργαζόμενοι καταγγέλλανε περίεργες εργολαβίες ύψους 2 εκ. ευρώ».
Επιπλέον, θα ανατεθεί έρευνα στον πταισματοδίκη που αφορά την «αδράνεια» που φέρεται να επέδειξε η Διοίκηση της εταιρίας για έναν υπάλληλό της ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση ύψους 318.000 ευρώ. Όσον αφορά την υπεξαίρεση, οι εργαζόμενοι αναφέρουν: «είχαμε ζητήσει να εφαρμοστεί ο κανονισμός ο οποίος ρητά λέει ότι “η πειθαρχική διαδικασία είναι ανεξάρτητη της ποινικής”, η τότε Διοίκηση δεν έκανε τίποτα, άρα αυτοί που “συγκάλυψαν” είναι συγκεκριμένοι. Όπως συγκεκριμένοι είναι και οι καταδικασθέντες από τον Άρειο Πάγο, στους οποίους δεν έχει γίνει το παραμικρό».
Τέλος, ξεχωριστή έρευνα θα διενεργηθεί προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελέστηκε το αδίκημα της απιστίας για την απόφαση της ΕΥΑΘ να αναβαθμίσει το πληροφοριακό της σύστημα, εργασία ύψους 2 εκ. ευρώ.
Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους ισχυρίζονται πως «έχουμε καταψηφίσει και τοποθετηθεί στο Δ.Σ. της ΕΥΑΘ, καθώς και ό,τι υψηλού κόστους έργο έχει έρθει το τελευταίο διάστημα, το οποίο, κατά τη γνώμη μας, διευκολύνει την προετοιμασία της ΕΥΑΘ για τους αγοραστές». «Η Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της και αυτοί που τοποθετήθηκαν στη Διοίκηση και συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε βιλαέτι τους να λογοδοτήσουν μαζί με όσους τους στηρίζουν», καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

Α.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!