Συνέντευξη στον Κώστα Στοφόρο. Μέσα στην προεκλογική περίοδο και σε μέσα ένα γενικότερα τέλμα, έμαθα εντελώς συμπτωματικά για μια πρωτότυπη βιβλιοθήκη που σχεδίασαν δυο νέοι αρχιτέκτονες: Η Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου και ο Ελευθέριος Αμπατζή.

Πρόκειται για μια μικρή δανειστική-ανταλλακτική βιβλιοθήκη που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο -μόλις ένα τετραγωνικό μέτρο- έχει μικρά ντουλαπάκια και μπορεί κανείς να δανείζεται και να χαρίζει βιβλία. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί όλο το 24ωρο.
Η πρώτη βιβλιοθήκη αυτού του τύπου εγκαταστάθηκε στις 9 Ιουνίου στην Κηφισιά και μάλιστα χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος που παραχώρησε μόνο το χώρο. Ήδη πολλοί δήμοι από όλη τη χώρα έχουν δείξει ενδιαφέρον να εγκαταστήσουν τέτοιες μίνι-βιβλιοθήκες. Θα μπορείς να δανείζεσαι ένα βιβλίο στο Χαλάνδρι και να το επιστρέφεις στη… Χίο!
Συνάντησα τους δυο αρχιτέκτονες και είδα με χαρά πως η δημιουργικότητα και οι ιδέες δεν μπορούν να σβήσουν από κανένα Μνημόνιο!
Υπάρχουν σκέψεις να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις για το βιβλίο, γνωριμία με συγγραφείς, συζητήσεις, βραδιές παραμυθιού κ.λπ., με χώρο αναφοράς ένα δίκτυο τέτοιων βιβλιοθηκών. Παράλληλα μπορεί να δοθεί η δυνατότητα για εικαστικές παρεμβάσεις, ώστε η κάθε μια βιβλιοθήκη να έχει τη δική της σφραγίδα!
Εδώ μεταφέρω μόνο ένα μικρό μέρος της κουβέντας μας.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της εναλλακτικής βιβλιοθήκης και ποιος είναι ο στόχος σας;
Η ιδέα γεννήθηκε πριν περίπου έξι μήνες, όταν κουβεντιάζοντας για κάποιες παρόμοιες βιβλιοθήκες και πρωτοβουλίες που είχαμε συναντήσει στο εξωτερικό, αναρωτηθήκαμε για το αν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να λειτουργήσει κι εδώ. Είχαμε και οι δύο αρκετούς φίλους και γνωστούς οι οποίοι είχαν πολλά βιβλία, που τα  είχαν διαβάσει και δεν ήξεραν τι να τα κάνουν. Έτσι σκεφτήκαμε την ιδέα να την κάνουμε πράξη και να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Ο στόχος μας είναι να κινητοποιηθούν οι πολίτες, δημότες ή μη και να ανταλλάξουν τα βιβλία τους.

Πώς σας αντιμετώπισαν όταν θελήσατε να εφαρμόσετε την ιδέα σας στην πράξη;
Πολύ θετικά! Προσεγγίσαμε τον Δήμο Κηφισιάς ο οποίος εξαρχής μας έδωσε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της ιδέας. Στη συνέχεια στην αναζήτηση χορηγών δεν δυσκολευτήκαμε και υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία με τους συνεργάτες μας και τους χορηγούς μας.

Πώς ακριβώς λειτουργεί η «εναλλακτική βιβλιοθήκη»;
Η λειτουργία της είναι απλή. Ο επισκέπτης της μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο και μετά από ένα χρονικό διάστημα να το επιστρέψει ή να φέρει κάποιο άλλο δικό του. Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά, αφού τη διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Ποια θα είναι η συνέχεια τους εγχειρήματος;
Η βιβλιοθήκη μας αποτελεί ένα πείραμα. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο, και δεν ξέρουμε πώς θα ανταποκριθεί το κοινό. Θα ήταν ωραίο, πάντως, να παίρνεις ένα βιβλίο από την Κηφισιά και να το επιστρέφεις σε κάποιο άλλο δήμο της Αθήνας ή γιατί όχι της Ελλάδας.

Ο ρόλος των πολιτών ποιος θα είναι; Υποθέτω πως για να λειτουργήσει η ιδέα σας θα πρέπει να υπάρξει υπευθυνότητα. Δεν φοβάστε πιθανές φθορές; Πιστεύετε πως όντως θα ανταλλάσσονται βιβλία ή κάποια στιγμή ίσως κινδυνεύει να «στερέψει» η βιβλιοθήκη;
Ο ρόλος τον πολιτών είναι καθοριστικός. Περισσότερο από το φόβο για τυχόν καταστροφές ή λανθασμένη χρήση, επικρατεί η αισιοδοξία. Τα πρώτα δείγματα μετά από μία εβδομάδα λειτουργίας είναι θετικά. Η βιβλιοθήκη είναι γεμάτη με βιβλία και κάθε μέρα βρίσκουμε διαφορετικούς τίτλους.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!