Χωρίς βιβλία, χωρίς θέρμανση, χωρίς μεταφορά.

Το δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν γονείς και μαθητές στην Κρήτη, καθώς μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς χωρίς βιβλία, τα οποία ακόμα δεν έχουν φτάσει στα σχολεία, δύο νέα πλήγματα έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της -κατ’ επίφαση- δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Αφ’ ενός η μεταφορά των μαθητών απομακρυσμένων περιοχών η οποία βρίσκεται στον αέρα και αφετέρου η έλλειψη χρημάτων για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει άλλες εποχές.

Εμπλοκή με τα ΚΤΕΛ
Μετρημένες είναι οι μέρες που τα ΚΤΕΛ της Κρήτης θα μπορούν στο εξής να μεταφέρουν τους μαθητές από και προς τα σχολεία τους. Καθημερινά, περίπου 20.000 μαθητές στην Κρήτη μετακινούνται με ΚΤΕΛ ή άλλα μισθωμένα οχήματα και ενδεχομένως από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να αναγκαστούν να μετακινούνται με έξοδα των γονέων ή ακόμα και να μην καταφέρουν να φτάσουν στο σχολείο. Αιτία είναι η άρνηση της υπογραφής της σχετικής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, γεγονός που καθιστά αδύνατη την προείσπραξη των πιστώσεων από τα ΚΤΕΛ μέσω των τραπεζών.
Οι πρόεδροι των ΚΤΕΛ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης τονίζουν πως μόνο τα έξοδα αγοράς πετρελαίου για τη μετακίνηση των μαθητών αγγίζουν τις 350.000 ευρώ το μήνα και τα ρεζερβουάρ των λεωφορείων έχουν ήδη αρχίσει να στεγνώνουν. «Η τράπεζα αρνείται να προκαταβάλει τα αντίστοιχα ποσά, αν δεν της καταθέσουμε ως εγγύηση τη σύμβαση υπογεγραμμένη. Τόσο εμείς όσο και οι γονείς και οι μαθητές έχουμε μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Την εβδομάδα που πέρασε έγινε προσπάθεια παρέμβασης στο θέμα από την Περιφέρεια Κρήτης. Ωστόσο, και πάλι το θέμα μπλόκαρε σε «αστείες» διατυπώσεις, όπως τις χαρακτηρίζουν οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνήθηκε και πάλι να υπογράψει επικαλούμενο έλλειψη τεχνικών δελτίων καταλληλότητας των οχημάτων. «Κάτι τέτοιο είναι αστείο», λέει στον Δρόμο ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου, Μανώλης Χαχλιούτης, «αφού ξέρουν πως όλα τα οχήματα περνάνε ΚΤΕΟ και άρα φαίνεται πως ψάχνουν προφάσεις για να μην καταβάλλουν τις συγκεκριμένες πιστώσεις. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τον κοινωνικό μας ρόλο και για μερικές μέρες ακόμα θα συνεχίσουμε τη μεταφορά των μαθητών, αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ» αναφέρει.
Το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις φέτος, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που χρειάζεται να μετακινηθούν καθημερινά, λόγω των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας πριν από το καλοκαίρι. Τότε δίνονταν υποσχέσεις πως οι αυξημένες δαπάνες μεταφοράς θα καλυφθούν από τους δήμους με αντίστοιχη χρηματοδότησή τους για αυτό το σκοπό.

Και χωρίς θέρμανση
Τα πράγματα για τα σχολεία προδιαγράφονται ακόμα πιο δυσοίωνα, αφού το πετρέλαιο θέρμανσης επαρκεί μόνο για μερικές εβδομάδες, ενώ δραματικά μειωμένες είναι οι πιστώσεις για τις σχολικές επιτροπές. Ειδικά στον Νομό Ηρακλείου οι σχολικές επιτροπές θα λάβουν φέτος έως και 60% λιγότερα χρήματα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και ήδη πολλοί σύλλογοι γονέων προσανατολίζονται στη διενέργεια εράνων ή λαχειοφόρων αγορών για να αγοραστεί πετρέλαιο.
Το παράδειγμα της λαχειοφόρου αγοράς στο χωριό Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου, με έπαθλο ένα γουρούνι, προκειμένου να αγοραστούν φωτοτυπίες φαίνεται πως θα επαναληφθεί και θα βρει μιμητές. Αυτή τη φορά για το πετρέλαιο, τόσο για τα ρεζερβουάρ των ΚΤΕΛ, όσο και για τους καυστήρες των σχολικών κτιρίων.        

Μ.Δ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!