Οι «αλχημείες» για την εφεδρεία αποκαλύπτουν το στόχο

Υπονόμευση, υποβάθμιση, ξεπούλημα. Αυτή τη σειρά φαίνεται ότι επιλέγει η δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου, σε απόλυτη συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΓΑΠ, για την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.), για τα οποία ο στόχος του «στρατηγικού επενδυτή» έχει ακουστεί πολλάκις από επίσημα χείλη.
Το τελευταίο «επεισόδιο» αφορά την εγκύκλιο που εστάλη στις υπηρεσίες του Δημοσίου και τις ΔΕΚΟ αναφορικά με την υπαγωγή των υπαλλήλων αυτών σε καθεστώς εφεδρείας, σε εφαρμογή του Ν. 4024/2011. Όπως καταγγέλλουν τα Σωματεία Εργαζομένων τόσο του Τ.Τ., όσο και της ΑΤΕ, αυθαιρέτως στην εγκύκλιο εντάσσονται οι δύο χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που αντιμετωπίζονται πραξικοπηματικά ως ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα στην πράξη να καταργούνται για τις τράπεζες αυτές οι συλλογικές συμβάσεις (επιχειρησιακές και κλαδικές).
Όπως καταγγέλλει, μιλώντας στον Δρόμο, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Τ.Τ., Γιώργος Σίδερης «η κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα το νόμο που η ίδια ψήφισε, καθώς για να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας μια υπηρεσία πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις: α) το Δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα να διορίζουν ως μέτοχοι μόνα ή από κοινού την πλειοψηφία του Δ.Σ., β) το Δημόσιο να είναι πλειοψηφών μέτοχος και γ) η διοίκηση της επιχείρησης να μην ασκείται από το μέτοχο της μειοψηφίας». Όπως ο ίδιος λέει, στο Τ.Τ. το Δ.Σ. ορίζεται από τη Γενική Συνέλευσή του, το Δημόσιο δεν κατέχει παρά το 34%, ενώ η διοίκηση, όπως είναι αυτονόητο, έχει εκλεγεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, όπως σε κάθε εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρία. Τα δύο σωματεία προσέφυγαν στην ΟΤΟΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία της οποίας αποφάσισε κινητοποιήσεις – ήδη την προηγούμενη Δευτέρα 28/11 και Τρίτη 29/11 οι εργαζόμενοι του Τ.Τ. κατέλαβαν το κτίριο της διοίκησης, διαμηνύοντας ότι δεν θα αφήσουν κανένα να παραβιάσει τις συμβάσεις τους. Όπως καταγγέλλει η ΟΤΟΕ, που μάλιστα προγραμματίζει την επόμενη εβδομάδα ενημέρωση για τις θέσεις του κλάδου «η κυβέρνηση πρέπει να σκεφθεί ότι με την υπαγωγή της ΑΤΕ και του Τ.Τ. στο Ν. 4024/2011, προκαλείται σημαντική βλάβη στις δύο τράπεζες σε ό,τι αφορά την εικόνα τους, η οποία απαξιώνεται στην ελληνική αγορά και δημιουργούνται αρνητικές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα και την προοπτική τους, ενώ παράλληλα, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων μειώνονται αναλογικά, χωρίς βέβαια να εξασφαλίζονται έσοδα για το κράτος».
Με την κινητοποίησή τους την προηγούμενη Δευτέρα-Τρίτη, αλλά και τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία της 1ης Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα προς την κυβέρνηση Παπαδήμου να σταματήσει τις πραξικοπηματικές νομοθετικές ενέργειες αμφισβήτησης των θεσμών και δικαιωμάτων τους και να πάψει να δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις στους τραπεζίτες για να κλιμακώσουν την επίθεσή τους.                

Μ.Ε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!