Νέες διώξεις στη Β.Α. Χαλκιδική

 
 
Ανωμοτί κλήθηκαν να καταθέσουν, καθώς θεωρούνται «ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων», 27 συνολικά άτομα τα οποία «συμμετείχαν σε μια σειρά επεισόδια που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες στη βορειοανατολική Χαλκιδική και συνδέονται με τις αντιδράσεις κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές».
Στην πλειονότητά τους πρόκειται για κατοίκους της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής που εναντιώνονται στην «επένδυση» στην περιοχή τους.
Ανάμεσα στα αδικήματα για τα οποία καλούνται να καταθέσουν είναι η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άτομα και για πράγματα κατά συρροή, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης από άτομα που εκτέλεσαν βιαιοπραγίες και ενήργησαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, παράνομη οπλοφορία, για περιστατικά που τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του μηνός Μαΐου έως και την 25/8/2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής. Στις «έκνομες» αυτές ενέργειες, όπως αναφέρεται στην κλήση, περιλαμβάνεται ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών στην περιοχή Λάκκος Καρατζά κατά τη διάρκεια επεισοδίων, καταγγελίες εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός για εμπρησμό αυτοκινήτων τους, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ιδιωτικής περιουσίας και άλλα πολλά.
«Υπάρχει μία βιομηχανία διώξεων και για να μπορούν να τη στηρίξουν τη βαφτίζουν εγκληματική οργάνωση», τονίζει ο δικηγόρος των κατοίκων Γ. Κυρίτσης και προσθέτει: «Στόχος είναι να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η δίωξη και όποια αντίσταση προβάλλεται από τους κατοίκους, η αντίθεση δηλαδή ενός ολόκληρου λαού να ποινικοποιείται, σύμφωνα με τη θεωρία των δύο άκρων».
«Πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα η εξέλιξη αυτή, πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο τόσο η χρήση του συγκεκριμένου άρθρου καθώς και η ευκολία με την οποία εμπλέκουν όποιον αντιτίθεται», σημειώνει ακόμη.
Το εντυπωσιακό, σύμφωνα ακόμη με τους συνηγόρους, είναι ότι όποιο περιστατικό έχει γίνει στο προαναφερθέν διάστημα, αποδίδεται σε μία δομημένη εγκληματική ομάδα (ακόμη και ένας διαπληκτισμός μεταξύ αντιτιθέμενων στην εξόρυξη και υποστηρικτών ή εργαζόμενων) γεγονός που μεγεθύνει ραγδαία την όποια ποινική δίωξη και μετατρέπει πολύ εύκολα τα πλημμελήματα σε κακουργήματα.
«Η κυβέρνηση θυμήθηκε ξαφνικά το πρόβλημα του νεοναζισμού και διαρρηγνύει τα ιμάτιά της καταδικάζοντας τη ρατσιστική βία και επαναφέροντας τη θεωρία των δύο άκρων. Στην επιχειρηματολογία της, στο ένα άκρο βρίσκονται οι νεοναζί και στο άλλο… οι Σκουριές. Οι Σκουριές, ως παράδειγμα βίας, ισοδύναμο με τα μαχαιρώματα και τις δολοφονίες. Τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, σε εντεταλμένη υπηρεσία, αναπαράγουν με εμετικό τρόπο την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Η βία των νεοναζιστών δίπλα στη βία στις Σκουριές. Ξανά και ξανά», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Στρυμωνικού στις 24/9 τονίζοντας παράλληλα πως «Τα δύο άκρα δεν είναι οι νεοναζί και οι Σκουριές. Τα δύο άκρα είναι το κράτος και το παρακράτος. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: Του μηχανισμού καταστολής κάθε άποψης και κινήματος που αντιστέκεται στα σχέδιά τους».
 
Λ.Αρβ.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!