Τη Δευτέρα η κρίσιμη ψηφοφορία – Επιστολή φορέων στην Ελληνίδα Επίτροπο Μαρία Δαμανάκη

Πρόταση για τη νέα νομοθεσία περί εμπορίας των σπόρων έχει καταθέσει η Γενική Διεύθυνση Υγείας & Καταναλωτών (DG SANCO) της Κομισιόν. Η πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία τη Δευτέρα 6 Μάη, αναγνωρίζεται από μια σειρά οργανώσεις, δίκτυα, αλλά και δήμους, ως ένας μεγάλος κίνδυνος για την αγροτική κληρονομιά και την ελευθερία των αγροτών και των σπόρων. Στη βάση αυτή, οι συγκεκριμένοι φορείς έχουν οργανώσει μια εκστρατεία πληροφόρησης, ξεχωριστό σημείο της οποίας αποτελεί η ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στην Ελληνίδα Επίτροπο στην Κομισιόν, Μαρία Δαμανάκη.
Την επιστολή υπογράφουν: ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στην Γεωργία, Αρχιπέλαγος Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, Εναλλακτική Κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ, Δίκτυο Οικοκοινότητα, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δήμος Παρανεστίου Ν. Δράμας, Δήμος Προσοτσάνης Ν. Δράμας, Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων Ν. Ηρακλείου Κρήτης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου, Slow Food Θράκης, Γαία-Συνεταιρισμός παραγωγών οικολογικών προϊόντων Χανίων, Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης, Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Οικοκρήτη, Οικολογική Κίνηση Καβάλας, Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου, Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, Οικολογική Κίνηση Δράμας, Οικολογική Εταιρία Έβρου.
«Σας ζητούμε να καταψηφίσετε την πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία στη συνάντηση των Επιτρόπων στις 6 Μαΐου» ζητούν από τη Μ. Δαμανάκη οι υπογράφοντες, εξηγώντας ότι «Μέχρι σήμερα οι σπόροι παράγονται παγκοσμίως, κυρίως από τους γεωργούς, από τη βιομηχανία σπόρων, αλλά και από δημόσια ινστιτούτα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ θα έπρεπε να υποστηρίζει τη διάδοση όλων των ειδών σπόρων (εξαιρώντας τους γενετικά τροποποιημένους), στηρίζει συστηματικά τους σπόρους της βιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει παράλογες απαιτήσεις στους παραδοσιακούς και σύγχρονους σπόρους που παράγουν οι γεωργοί, περιορίζοντας την εμπορική τους κυκλοφορία. Οι σπόροι των γεωργών ανήκουν στη σφαίρα της δημόσιας ιδιοκτησίας και αποτελούν Κοινά Αγαθά. Αντίθετα, οι σπόροι της βιομηχανίας καλύπτονται από περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων ή ακόμα και πατέντες βιομηχανικού τύπου.
»Εάν, όμως, οι παραδοσιακές ποικιλίες δεν καλλιεργούνται, κινδυνεύουν να εξαφανισθούν, και μαζί με αυτές να χαθεί ο γενετικός πλούτος της χώρας μας αλλά και η πολύτιμη γνώση και παράδοση της γεωργίας.
»Στους παραπάνω λόγους εντάσσεται και το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δει την υπερβολική συγκέντρωση δύναμης της βιομηχανίας σπόρων. Δέκα μόνον πολυεθνικές εταιρίες καλύπτουν ήδη το 73% της παγκόσμιας εμπορικής κυκλοφορίας σπόρων της βιομηχανίας.
»Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα όφειλε να είναι από τους πρώτους που θα σταματήσουν αυτή την άδικη και εγκληματική για τη γεωργία και τους καλλιεργητές πολιτική. Θεωρούμε πολιτικά και προσωπικά υπεύθυνους τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη συνεχή μείωση της γεωργικής βιοποικιλότητας και την ουσιαστική διάβρωση της Δημοκρατίας που συντελείται».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!