Στόχος η ενημέρωση, η επιμόρφωση, η ανταλλαγή εμπειρίας, η αλληλεγγύη, λέει η Ιωάννα Μεϊτάνη, υπεύθυνη του φορέα για την Ελλάδα

Ένα από τα σημαντικά ιδρύματα που προσφέρουν μια διαφορετική οπτική στην εξέταση της σύγχρονης πραγματικότητας, δραστηριοποιείται πλέον και στη χώρα μας. Ο λόγος για το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο την Τρίτη εγκαινίασε το Ελληνικό Παράρτημά του. Αξίζει να σημειωθεί η χρονική σύμπτωση του γεγονότος με την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, που δεν μπόρεσε να αγνοηθεί από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση των εγκαινίων, όπως ανέφερε ο Φλόριαν Βάις, διευθυντής του Ιδρύματος στο Βερολίνο, στο χθεσινό χαιρετισμό που απηύθυνε. Γιατί, όπως είπε, «εμείς εκπροσωπούμε μια άλλη Γερμανία κι όχι αυτή εναντίον της οποίας διαδήλωσαν χιλιάδες πολίτες σήμερα». Το ίδιο αλληλέγγυο κλίμα επικρατούσε ανάμεσα στους συμμετέχοντες, με πολλούς από αυτούς να προέρχονται από το γερμανικό Die Linke και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αίσθηση προκάλεσε η σύντομη ομιλία του νέου προέδρου του Die Linke, Μπερντ Ρίξινγκερ, ο οποίος τόνισε την αντίφαση που βίωσε στην ελληνική πρωτεύουσα, καθώς «όταν η Μέρκελ ήταν με τον Σαμαρά και με επιχειρηματίες για να μιλήσουν για το πρόγραμμα της Ελλάδας, εμείς ήμασταν στο νοσοκομείο και παρακολουθούσαμε τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε εκεί το προσωπικό για να διατηρήσει σε αξιοπρεπές επίπεδο την παροχή υπηρεσιών, παρά τις φοβερές περικοπές που κάνει η ελληνική κυβέρνηση».
Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, τον συντονισμό της έκανε ο Γκ. Κίκουτ, επικεφαλής του τμήματος Ε.Ε., ΟΟΣΑ και ΟΗΕ στο Κέντρο για τον Διεθνή Διάλογο και τη Συνεργασία από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Βερολίνο.

Φόρουμ συζήτησης και έρευνας
Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς πολιτικής επιμόρφωσης στη Γερμανία. Με έδρα το Βερολίνο και γραφεία σε όλη την χώρα, αποτελεί φόρουμ συζητήσεων για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, προτείνει εναλλακτικές πολιτικές λύσεις και ενισχύει την έρευνα για μια προοδευτική ανάπτυξη της κοινωνίας. Ακόμη, κύριο πεδίο δραστηριότητας του, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είναι η αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση αλλά και η δημοκρατική και κοινωνική συμμετοχή σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Όπως αναφέρει ο «άνθρωπος» του ιδρύματος στην Ελλάδα, η κα Ιωάννα Μεϊτάνη, «το ίδρυμα έρχεται στην Ελλάδα αξιοποιώντας ένα ειδικό κονδύλι του γερμανικού κράτους που μοιράζεται σε όλα τα πολιτικά ιδρύματα ώστε να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα. Για το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, αυτό ήταν μια καταπληκτική ευκαιρία ώστε να συμβάλει, μέσω της πολιτικής επιμόρφωσης και της κοινωνικής ανάλυσης και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ιδρύματα, οργανώσεις και ομάδες, στις επίκαιρες κοινωνικές και πολιτικές συζητήσεις, αλλά και να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών. Στη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, η ενημέρωση, η επιμόρφωση, η ανταλλαγή εμπειρίας και η αλληλεγγύη είναι απαραίτητα εφόδια απέναντι στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, προς μια Ευρώπη με ειρήνη, αξιοπρέπεια για όλους και ουσιαστική δημοκρατία».

Ηλίας Σταθάτος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!