Αρχική κοινωνία εργασία Είσαι εκλεγμένος συνδικαλιστής; Απολύεσαι!

Είσαι εκλεγμένος συνδικαλιστής; Απολύεσαι!

Παράνομες πρακτικές σε εταιρία security στην Πάτρα. Της Κατερίνας Παγουλάτου

Νέες παράνομες απολύσεις, τρομοκράτηση των συναδέλφων, σπίλωση και απαξίωση συνδικαλιστών που έχουν αποδεδειγμένα θετική δράση στο χώρο δουλειάς τους. Η επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις δεν έχει τέλος, διαλύοντας ό,τι έχει απομείνει στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων. Τελευταίο κρούσμα, η παράνομη απόλυση τριών συνδικαλιστών από την εταιρία Mega Four Security, στα τέλη Αυγούστου, η οποία μάλιστα επικαλείται νομιμότητα(!) της απόφασής της, σύμφωνα με τους νέους αντεργατικούς νόμους. Συγκεκριμένα, η εταιρία κοινοποίησε αρχικά στα μέλη του Πανελλαδικού Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Προσωπικού Ασφάλειας Γεράσιμο Διαμαντόπουλο, Ιωάννη Παναγόπουλο και Χρίστο Οχτάρα ότι δεν μπορεί να τους εντάξει στο πρόγραμμα, καθώς «έχασε» συμβόλαιο φύλαξης πολυκαταστήματος, προτείνοντάς τους να τεθούν σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών. Όταν οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν, ζητώντας να ενταχθούν κανονικά στο κεντρικό πρόγραμμα της εταιρίας, η εργοδοσία ανταπάντησε ότι η σύμβασή τους αφορούσε αποκλειστικά τη φύλαξη του συγκεκριμένου καταστήματος, πράγμα που δεν ισχύει. Όταν επέμειναν να γυρίσουν κανονικά στη δουλειά τους, έλαβαν το εξώδικο της απόλυσής τους. Κι όταν αντέδρασαν συλλογικά, καταγγέλλοντας το παράνομο της απόλυσής τους και προχωρώντας μαζί με το σωματείο τους σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα καταστήματα όπου η εταιρία φυλάσσει, διάβασαν δημόσια επιστολή συναδέλφων τους, όπου κατηγορούνται –λίγο πολύ– ότι δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για τη συνδικαλιστική τους ασυλία, και την… πάρτη τους.
Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές έχουν αποδείξει στην πράξη τη στάση τους και πώς εννοούν το συνδικαλισμό, προφανώς δεν έχει καμία σημασία για την εργοδοσία που στόχο έχει να σπιλώσει ανθρώπους υπερασπιζόμενη την επιλογή της. Το γεγονός ότι τέτοιου τύπου δηλώσεις «ομολογούν», επί της ουσίας, τις πιέσεις και το κλίμα τρομοκρατίας που υπάρχει στους χώρους εργασίας, αποτελεί δυστυχώς άλλη μια απόδειξη για το επίπεδο των εργασιακών συνθηκών που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Το μοντέλο γνωστό: και θα απολύω τον εκπρόσωπό σου και θα σε στρέφω εναντίον του, αν θες να μην έχεις την τύχη του…
Από την πλευρά του, το σωματείο θεωρεί τη συγκεκριμένη επιστολή «προϊόν τρομοκρατίας τής επιχείρησης απέναντι στους υπογράφοντες εργαζόμενους, περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη τού σωματείου μας, και στο παρελθόν -κοντινό ή μη- έχουν συμμετάσχει σε αρκετές από τις δραστηριότητές του».
Την ίδια στιγμή και παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης, το σωματείο αναμένει την απόφαση της τριμερούς συνάντησης του πραγματοποιήθηκε χθες (31/8), κατά την οποία η εταιρία συμμετείχε μόνο διά του νομικού συμβούλου της, ενώ έχει αποφασίσει να προχωρήσει και σε νέες κινητοποιήσεις με στόχο την ανάκληση των παράνομων απολύσεων των τριών συναδέλφων τους.
Όπως μάλιστα αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η ενέργεια της εταιρίας να απολύσει παράνομα τους παραπάνω εργαζόμενους, δεν είναι μόνο παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά είναι σαφές πλήγμα κατά του συνδικαλισμού, ποινικοποίηση των αγώνων, και άλλο ένα δείγμα του εργατικού μεσαίωνα στον όποιο βυθίζουν τους εργαζόμενους το μνημόνιο και η κυβέρνηση».

 

Σχόλια

Exit mobile version