Το ειδικό καθεστώς δεν αντιμετωπίζεται στα «σημεία», αλλά με συνολικό ολομέτωπο αγώνα

Την ημέρα που οι αστυνομικοί έμπαιναν στα σχολεία για να επιδώσουν τα φύλλα επιστράτευσης στους καθηγητές, ένας μαθητής ρώτησε με αγωνία την καθηγήτριά του: «Κυρία, γιατί ήρθε η αστυνομία στο σχολείο;». «Γιατί έχουμε χούντα παιδί μου», απάντησε αυθόρμητα αυτή κι ύστερα δαγκώθηκε, μη τυχόν και την άκουσε κανείς καλοθελητής και μπλέξει. Ψάχνουν, άλλωστε, να θέσουν συναδέλφους σε αργία, σκέφτηκε και επιτάχυνε το βήμα να επιστρέψει στη διμοιρία της κοιτώντας πίσω της. Στο γραφείο του συλλόγου των επιστρατευμένων καθηγητών η βουβαμάρα, η κατήφεια εναλλασσόταν με το θυμό και την ένταση. Αποτραβήχτηκε στην άκρη κι έπιασε να διαβάζει από το σχολικό βιβλίο για τις βασικές σταθερές του δημοκρατικού πολιτεύματος: η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας… πηγή όλων των εξουσιών είναι ο λαός…, η αρχή του κράτους δικαίου… η διασφάλιση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα…, η αρχή του κοινωνικού κράτους… η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τα κοινωνικά δικαιώματα, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, το καθαρό περιβάλλον, η ενίσχυση της οικογένειας, η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων…, η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών… αποκλείεται κάθε δυνατότητα επέμβασης της κυβέρνησης στη δικαστική λειτουργία… «Πραγματικά έχει καταλυθεί η δημοκρατία», φώναξε στους συναδέλφους κι έφυγε για την τάξη…

Με «τανκς» και «στρατό»
Είναι αλήθεια ότι η τρόικα εσωτερικού δεν κυβερνά μετά από πραξικόπημα, δεν απαρτίζεται από στρατιωτικούς, δεν κυκλοφορούν ερπυστριοφόρα τανκς στους δρόμους .
Είναι αλήθεια όμως κι ότι τρία χρόνια τώρα οι μνημονιακές κυβερνήσεις ψηφίζουν μνημόνια, εφαρμόζουν πολιτικές για τις οποίες δεν έχουν τη λαϊκή εντολή, με τις οποίες είναι αντίθετη η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου.
Εξαπατούν το λαό, στηρίζονται στην καλλιέργεια του φόβου, στη συστηματική εντατική παραπληροφόρηση, στο ψέμα, διαθέτουν «τανκς» που καθημερινά εισβάλλουν στα σπίτια μας από τις οθόνες των τηλεοράσεων, διαθέτουν «στρατό» από παρατρεχάμενους και διαπλεκόμενους της εξουσίας «δημοσιογράφους», καθηγητάδες, «ειδικούς αναλυτές», αστέρες της ακροαματικότητας, μάνατζερ, έμμισθους άμεσα ή έμμεσα, των μελών της ολιγαρχίας που ελέγχει την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.
Μια δράκα ντόπιων «οικογενειών», μεγαλοεπιχειρηματιών, ενίοτε και με συμπράξεις με μεγάλες πολυεθνικές, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ, τα μεγάλα «δημόσια» έργα, το τραπεζικό σύστημα, κι ετοιμάζονται μαζικά να «επενδύσουν», κοινώς να βάλουν «χέρι» ολοκληρωτικά, στην Ενέργεια, το νερό, την Υγεία, την Παιδεία, τις μεταφορές, τα σκουπίδια, τον ορυκτό πλούτο, παντού.

«Τα πάντα είναι μπίζνες»
Το νεοφιλελεύθερο δόγμα της κυβέρνησης των ντίλερ του ξεπουλήματος των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και της δημόσιας περιουσίας είναι: τα πάντα είναι μπίζνες. Το μοντέλο πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής που προωθούν με εξαιρετική σπουδή και ταχύτητα, το δόγμα του σοκ, ουσιαστικά δεν ανέχεται καμιά από τις βασικές αξίες και αρχές της δημοκρατίας.
Είναι επείγον και προαπαιτούμενο για το καθεστώς να «καθαρίσει» το πεδίο από εμπόδια τύπου πολιτικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, «ελευθερίες», προστασίες του περιβάλλοντος, κοινωνικά αγαθά και λοιπά αναχρονιστικά και ξεπερασμένα.
Η τρικομματική συγκυβέρνηση πολιτικής σούπας, με μπόλικη νέα και παλιά δεξιά, αρκετή ακροδεξιά, κάμποσο πασοκισμό και, για το δέσιμο, σημαντική δόση «δημοκρατικής αριστεράς» νεοφιλελεύθερων πολιτικών, συγκροτεί το ειδικό καθεστώς χουντικού τύπου που απαιτούν οι καιροί.
Τα όργανα έχουν αρχίσει από καιρό. Η ακραία αστυνομική καταστολή και αυθαιρεσία, οι συνταγματικές παρακάμψεις, οι πολιτικές επιστρατεύσεις απεργών –4 μέσα σε έναν χρόνο–, η σωρεία δικαστηρίων και φρονηματικών διώξεων για όσους αγωνίζονται εντείνουν το κλίμα τρομοκράτησης της κοινωνίας.
Προχθές η αστυνομία εισέβαλε, χωρίς καμιά αφορμή, σε συνέλευση επιτροπής κατοίκων για τα σκουπίδια στη Φυλή. Στη Χαλκιδική η τρομοκράτηση και η καταστολή ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, στου Φιλοπάππου οι πολίτες που αγωνίζονται για το περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους τιμωρούνται με πολύμηνες ποινές φυλάκισης, στη Λάρισα τίθεται σε αργία δάσκαλος γιατί συμμετείχε σε αντιμνημονιακή διαδήλωση, οι δίκες των αγωνιστών των διοδίων πλησιάζουν, οι διώξεις των πολιτών της Κερατέας, με δικαστήρια σε όλη τη χώρα απειλούν όσους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την υπεράσπιση δημοκρατικών ελευθεριών, κοινωνικών δικαιωμάτων, κοινωνικών αγαθών.

Επείγουσα ανάγκη
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το ειδικό καθεστώς χουντικού τύπου που έχει επιβληθεί στη χώρα δεν αντιμετωπίζεται στα «σημεία» και με επιμέρους κλαδικούς ή τοπικούς αγώνες. Πρέπει ο λαός μας να βρει τη δύναμη και τον τρόπο να ρίξει τη χούντα. Είναι επείγον τώρα, αύριο, να βρει ο λαός μας το δρόμο για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική διέξοδο της χώρας. Απαιτείται πολιτικός αγώνας με σχέδιο, από ένα πολιτικό ρεύμα πλατύ, λαϊκό, ριζοσπαστικό, μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να βρίσκονται στον πυρήνα του πολιτικού ρεύματος ανατροπής με ενιαία πολιτική γραμμή και με τη ΣΥΡΙΖική συνείδηση που απαιτεί η συγκυρία. Το πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσει το σημαντικό πολιτικό γεγονός που καταλυτικά θα συμβάλει στο να ξεκινήσουμε επιτέλους την πορεία στο δρόμο για τη διέξοδο, με πραγματική δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική ανεξαρτησία, παραγωγική ανασυγκρότηση.

Χρήστος Παναγής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!