Ρεπορτάζ: Νίκος Ταυρής
Όταν το εγώ γίνεται εμείς, δεν υπάρχει εμπόδιο ή δυσκολία που δεν γίνεται να ξεπεραστεί. Αυτό αποδείχτηκε και στις μεγαλειώδης συγκέντρωση-περικύκλωση της Βουλής στις 15/6. Όλη η Αθήνα συγκλονίστηκε από την μαζικότητα, την ορμή, την αποφασιστικότητα, την αισιοδοξία του κόσμου που πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας απαιτώντας να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να πάρει μαζί της την τρόικα, το Μνημόνιο και το Χρέος.

Από νωρίς στα σημεία περικύκλωσης
07:00: Το ραντεβού είχε δοθεί εδώ και πολλές μέρες. Την Τετάρτη 15/6, από τις 7 το πρωί , πολύς κόσμος είχε μαζευτεί στα σημεία περικύκλωσης της βουλής που είχαν οριστεί από την Λαϊκή Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος. Μπροστά από το Σύνταγμα βρισκόντουσαν ήδη εκατοντάδες διαδηλωτές ενώ διαδηλωτές είχαν σχηματίσει μπλόκο στην Βασ. Σοφίας στο ύψος της Ηρώδου Αττικού. Παράλληλα, μικρά μπλόκα είχαν σχηματιστεί στην Βασ. Κωνσταντίνου. Βέβαια το πλήρη αποκλεισμό του Κοινοβουλίου είχαν φροντίσει να τον πραγματοποιήσουν από τα ξημερώματα οι αστυνομικές δυνάμεις. Ο αστυνομικός κλοιός αποτελούταν από δύο σειρές κιγκλιδωμάτων και δύο σειρές ανδρών των ΜΑΤ στο μπροστινό μέρος της Βουλής. Στην Βασ. Σοφίας είχε τοποθετηθεί σιδερένιος φράκτης ύψους 2,5 μέτρων και από πίσω είχε διμοιρίες των ΜΑΤ. Στην Ακαδημίας η αστυνομία είχε κλείσει τον δρόμο με κλούβες και με διμοιρίες των ΜΑΤ. Το ίδιο έκανε και στους δρόμους Μέρλιν και Σέκερη όπως και στην διασταύρωση της Ηρώδου Αττικού με την Βασ. Σοφίας όπου είχε σχηματίσει με την ίδια μέθοδο έναν τεράστιο φραγμό. Ανάλογος φραγμός είχε δημιουργηθεί και στην διασταύρωση της Ρηγίλλης με της Βασ. Σοφίας αλλά και σε όλους τους κάθετους δρόμους της Βασ. Κωνσταντίνου. Στη Ριζάρη, στην Βασ. Γεωργίου, στη Μελεάγρου, στην Κλεάνθους, στην Ησιόδου, στην Σκουζέ και στην Βασ. Όλγας. Κλειστός ήταν και ο Εθνικός Κήπος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα αναπτύχθηκαν 32 διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων έφτασε στις 10.000. Στα αστυνομικά μέτρα εντάσσεται και ο σταθμός μετρό του Ευαγγελισμού αφού η διοίκηση του μετρό τον κλείνει μετά από συνεννόηση με την αστυνομία ώστε να εμποδιστούν διαδηλωτές να φτάσουν στα μπλόκα από την πίσω μεριάς της Βουλής.
09:30: Ο κόσμος στο Σύνταγμα ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες και οι διαθέσεις του κόσμου είναι ειρηνικές και αγωνιστικές. Οι πολίτες που πλαισιώνουν τα υπόλοιπα σημεία περικύκλωσης έχουν πληθύνει ενώ τα μπλόκα έχουν πολλαπλασιαστεί. Πλέον έχει κλείσει όλο το μπροστινό μέρος του Συντάγματος και η Βασ. Σοφίας. Παράλληλα, έχουν στηθεί νέα μπλόκα στην Ακαδημίας και στην Κανάρη. Στην Βασ. Γεωργίου η αστυνομία απωθεί τους διαδηλωτές, που κρατούν αποφασιστική στάση, προς την Βασ. Σοφίας γιατί έχει επιλέξει από εκεί να περνάνε οι βουλευτές για να πάνε στην Βουλή αλλά και ο πρωθυπουργός στο προεδρικό μέγαρο. Πιο κάτω, κάθε φραγμός της αστυνομίας έχει απέναντι του και ένα μπλόκο από διαδηλωτές.

Το Σύνταγμα γεμάτο από κόσμο
10:30: Όλο το Σύνταγμα έχει γεμίσει από κόσμο. Όλοι τα μπλόκα της αστυνομίας έχουν να αντιμετωπίσουν πολυπληθή μπλόκα διαδηλωτών καθώς όσο η ώρα περνάει νέα μπλόκα περικυκλωτών εμφανίζονται. Πλατεία Κολωνακίου, Ρηγίλλης και Ριζάρη (σε δυο σημεία) είναι τα νέα σημεία που κρατούν οι διαδηλωτές. Στο μεταξύ στο μπλόκο της Βασ. Γεωργίου οι διαδηλωτές έχουν πληθύνει και ανασυνταχτεί. Πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία για να εμποδίσουν να περάσουν βουλευτές και πρωθυπουργός. Η αστυνομία χρησιμοποιεί βία και χημικά για να τους διαλύσει και προχωρεί σε 6 προσαγωγές πολιτών, μεταξύ αυτών και ο καθηγητής πανεπιστημίου Νίκος Μπελαβίλας. Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύονται σε εξωφρενικό βαθμό οι δυνάμεις της αστυνομίας. Πολλές δεκάδες μηχανάκια των Ομάδων Δίας και Δέλτα απλώνονται στην Βασ. Σοφίας από την Βασ. Γεωργίου μέχρι την Ριζάρη. Την ίδια στιγμή στην Βασ. Σοφίας διαδηλωτές προσπαθούν να ρίξουν τον σιδερένιο φράκτη που έχει στήσει η αστυνομία και απωθούνται από τις δυνάμεις καταστολής ενώ προσάγονται 12 πολίτες. Περίπου εκείνη την ώρα η διοίκηση του μετρό μετά από συνεννόηση με την αστυνομία κλείνει και τον σταθμό του Μεγάρου Μουσικής για να εμποδιστεί κόσμος να φτάσει στα μπλόκα της Βασ. Κωνσταντίνου.

11:30: Φτάνει η πορεία του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και για πρώτη φορά παραμένει και ενώνεται με τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Τα μπλοκ του αναπτύσσονται κατά μήκος της Όθωνος, της Φιλελλήνων και της Αμαλίας. Μετά από λίγη ώρα φτάνουν στο Σύνταγμα και τα μπλοκ των Πρωτοβάθμιων Σωματείων ενώ αργότερα έρχεται και η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Πλέον, η συγκέντρωση στο Σύνταγμα είναι μια πυκνή λαοθάλασσα που πλημμυρίζει όλη την πλατεία, τους γύρω δρόμους, την Σταδίου μέχρι την Κλαύθμωνος, την Πανεπιστημίου, την Μητροπόλεως, την Ερμού, την Φιλελλήνων, την Αμαλίας ενώ πολύς κόσμος βρισκόταν και στους χώρους του Ζαππείου. Χιλιάδες πολίτες βρίσκονταν και σε όλα τα σημεία της περικύκλωσης, ενώ λίγο αργότερα κόσμος κατάφερε να περάσει φραγμό της αστυνομίας και να φτάσει μέχρι την διασταύρωση Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου όπου απωθήθηκε βίαια από την αστυνομία μέχρι την Βασ. Κωνσταντίνου όπου στήθηκε νέος αστυνομικός φραγμός με κλούβες.

Η αστυνομία δεν κατάφερε να κάμψει τον κόσμο
13:00: Αρχίζει στο Σύνταγμα η αστυνομία να επιτίθεται στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χημικά. Με πρόσχημα μικροεπεισόδια που άρχισαν ομάδες αναρχικών και αντιεξουσιαστών που δεν σεβάστηκαν το χαρακτήρα της συγκέντρωσης εξαπολύουν δεκάδες χημικά στο πάνω μέρος της πλατείας.
Οι διοργανωτές καλούν από τα μεγάφωνα τον κόσμο να παραμείνει στην πλατεία, ενώ δίνουν συμβουλές στον κόσμο για να μην πανικοβληθεί και να αποφύγει τα χημικά. Ο κόσμος υποχωρεί προσωρινά από το σημείο ενώ, παράλληλα, γιουχάρει όσους δεν σέβονται τις αποφάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης για τον ειρηνικό και ανυποχώρητο χαρακτήρα της περικύκλωσης.
Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποχωρούν από το Σύνταγμα.

15:00: Η αστυνομία επιτίθεται ξανά κατά του συγκεντρωμένου κόσμου αυτή τη φορά στο κάτω μέρος της πλατείας. Ξανά με αφορμή μικροεπεισόδια που κάνουν αναρχικές ομάδες ρίχνουν επί τρείς ώρες χημικά σε όλη την πλατεία και στους γύρω δρόμους. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της αστυνομίας ότι θέλουν πάση θυσία να διαλύσουν την συγκέντρωση και να διώξουν τον κόσμο από το Σύνταγμα. Τα μεγάφωνα συνεχίζουν να παροτρύνουν τον κόσμο να παραμείνει στο Σύνταγμα.
Η αποφασιστικότητα, η αγωνιστικότητα, το πείσμα και η αισιοδοξία κυριαρχούσαν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους. «Υποχωρούμε για να αποφύγουμε τα χημικά, οργανωμένα και ψύχραιμα.
Μόλις καθαρίσει ο αέρας ξαναπάμε στην πλατεία», μετέδιδαν συνεχώς τα μεγάφωνα και ο κόσμος αβίαστα πάλευε να κρατήσει την πλατεία δικιά του ενώ παράλληλα προσπαθούσε να προστατευτεί από τις επιθέσεις τις αστυνομίας με ότι μέσο είχε στην διάθεση του. Πλέον η αστυνομία πραγματοποιεί επιθέσεις όπου υπάρχει κόσμος. Στην Ερμού, στη Μητροπόλεως, στη Νίκης, στη Σταδίου, στην Πανεπιστημίου, στην Όθωνος, στη Φιλελλήνων, στην Καραγιώργη Σερβίας και στην Αμαλίας.
Στην διάρκεια αυτών των τριών ωρών εκτυλίχτηκαν ανεπανάληπτα γεγονότα με πρωταγωνιστή τον κόσμο που είχε πλημμυρίσει την Αθήνα. Παρά τις λυσσασμένες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής ο κόσμος δεν έφευγε. Απόκρουε τις επιθέσεις των ΜΑΤ όπως μπορούσε, υποχωρούσε προσωρινά, χτυπούσε παλαμάκια και φωνάζοντας το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το ‘73» ανακαταλάμβανε την θέση που είχε αφήσει. Χόρευε και τραγουδούσε μέσα σε ένα βομβαρδισμό από δηλητηριώδη αέρια.
Ο λαός την Τετάρτη 15/6 ανέπνεε τον αέρα της ελευθερίας και της ανατροπής. Γιόρταζε που σήκωσε το ανάστημα απέναντι σε όσους τον θέλουν δούλο. Ακόμα και στις συντονισμένες δολοφονικές επιθέσεις των ΜΑΤ πάνω στην πλατεία δεν διαλύθηκε αλλά, αντιθέτως, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ανασυντάχτηκε.

Η πλατεία είναι δικιά μας
18:00: Η αστυνομία βλέποντας ότι έχει αποτύχει η προσπάθεια να διώξει τον κόσμο από την πλατεία σταματάει τις επιθέσεις της. Βέβαια έχει καταφέρει να διώξει τον μεγάλο όγκο της διαδήλωσης. Παρόλα αυτά πάνω από 10.000 πολίτες βρίσκονται πάνω στην πλατεία ξεκουράζονται, συζητάνε, ανταλλάσουν εκτιμήσεις αλλά και καθαρίζουν και πλένουν όλο το Σύνταγμα από τα απομεινάρια των συγκρούσεων και τα χημικά.

20:30: Ξανά η πλατεία και οι γύρω δρόμοι είναι γεμάτοι από κόσμο. Η μυρωδιά της νίκης έχει μπολιάσει τον αέρα μετά τις πληροφορίες για τις παλινωδίες του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση καταρρέει και ο κόσμος γιορτάζει. Ήδη έχει ξεκινήσει αυθόρμητη συναυλία από καλλιτέχνες που βρίσκονταν εκεί. Οι Αέρα Πατέρα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Γιάννης Μηλιώκας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Νίκος Καλογερόπουλος, ο Στάθης Δρογώσης, ο Δημήτρης Πουλικάκος και άλλοι τραγούδησαν για τον αγωνιζόμενο κόσμο. Μετά την συναυλία ακολούθησε η λαϊκή συνέλευση σε πανηγυρικό κλίμα.

Χαρακτηριστικές εικόνες

Χορεύουμε, τραγουδαμε και αντιστεκόμαστε…
Ενώ τα ΜΑΤ έριχναν παντού χημικά και χτυπούσαν, εμφανίζεται ένας λυράρης και αρχίζει να παίζει στην πλατεία. Το κλίμα αλλάζει, εκατοντάδες άνθρωποι αρχίζουν να χορεύουν και άλλοι χτυπάνε παλαμάκια. «Πότε θα κάνει ξαστεριά», «Αγρίμια και αγριμάκια μου» ήταν δύο από τα τραγούδια που όλος ο κόσμος τραγουδούσε σε πανηγυρικό κλίμα κάτω από συνεχή βροχή ασφυξιογόνων. Ο λαός γιόρταζε την αντίσταση του.

Ντου στο Σταθμό Α’ Βοηθειών
Ο Σταθμός Α’ Βοηθειών του Συντάγματος λειτουργούσε συνεχώς. Εκατοντάδες πολίτες άνθρωποι δέχονταν ιατρική φροντίδα ασταμάτητα. Μόνο για λίγο σταμάτησε να λειτουργεί. Όταν διμοιρίες των ΜΑΤ εισέβαλλαν, ψεκάζοντας και χτυπώντας. Ούτε σε πόλεμο δεν εισβάλλουν δυνάμεις μέσα σε υγειονομικούς χώρους. Παρ’ όλα αυτά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ξανάρχισε η λειτουργία του.

«POLICE – Κάτω η χούντα»
ΜΑΤ ανεβαίνουν στα λουλουδάδικα. Ο κόσμος είναι εξοργισμένος και τους αποδοκιμάζει έντονα. Ένας διαδηλωτής κολλάει διακριτικά ένα πορτοκαλί αυτοκόλλητο του δικαίωμα.gr πάνω σε μια ασπίδα. Ο ΜΑΤατζής συνεχίζει με την ασπίδα να δηλώνει «Κάτω η χούντα».

«Άσε εμένα. Την πλατεία!»
«Κάποια στιγμή είδα μπροστά μου μια ηλικιωμένη κυρία σε άσχημη κατάσταση. Προθυμοποιήθηκα να την βοηθήσω, σήκωσε το κεφάλι της κάνοντας μια προσπάθεια να με κοιτάξει, δεν κατάφερε να ανοίξει τα μάτια της, με ευχαρίστησε και είπε: “Άσε εμένα παιδί μου, κοίτα μην μπουν στην πλατεία, μόνο αυτή μας απόμεινε”». (σχόλιο από το youtube)

Λαός Ανέστη…
Μετά την επέλαση των ΜΑΤ το μεγάφωνο καλούσε τον κόσμο να καθαρίσει την πλατεία. Ανθρώπινες αλυσίδες μετέφεραν εκατοντάδες μπουκαλάκια, από το σιντριβάνι όπου τα γέμιζαν προς τα σημεία που γινόταν καθαριότητα. Πολλοί δεν καταλάβαιναν αλλά όταν έμπαιναν στο νόημα ένα πλατύ χαμόγελο αλλά και βούρκωμα εμφανιζόταν στα πρόσωπα τους. Λαός Ανέστη…

Στη Φιλελλήνων
Χιλιάδες κόσμου στη Φιλελλήνων ήθελε να πατήσει ξανά την πλατεία. Κουκουλόμυαλοι αλλά και ασφαλίτες κάθε φορά που πλησίαζε ο κόσμος έκαναν ντου στα ΜΑΤ που έριχναν πέντε-πέντε τα χημικά προς το κόσμο. Αυτός υποχωρούσε για λίγο και μετά με πορεία και συνθήματα ξαναπροχώρούσε. Αυτό έγινε πολλές φορές. Σε μια στιγμή όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί εξελισσόταν μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα. Μπάχαλοι εναντίον ΜΑΤ, διαδηλωτές εναντίον μπάχαλων, διαδηλωτές εναντίον ΜΑΤ. Ο κόσμος αντιστεκόταν προς όλες τις κατευθύνσεις εν μέσω χημικών. Κάποιος εγκέφαλος της αστυνομίας διέταξε μια διμοιρία να έρθει από πίσω στην Φιλελλήνων και εκεί πια η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη.
Οι μπάτσοι ακούμπαγαν με τις ασπίδες τους διαδηλωτές που τους είχαν κυκλώσει βρίζοντας τους και πετώντας τους νερά, καφέδες, πέτρες κ.λπ.
Εκεί για να σωθούν πετάχτηκαν πάνω από δέκα χημικά, την ώρα που ένας εξηντάρης φώναζε κρατώντας μια πέτρα: «Όλοι πέτρες, να καλυφθεί ό ήλιος από τις πέτρες μας…»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!