Αδειάζει και πάλι την Όλγα Κεφαλογιάννη ο γ.γ. Περιβάλλοντος. Του Μάριου Διονέλλη

Την «εύνοια» της κυβέρνησης απολαμβάνουν οι μεγάλοι ξενοδόχοι της χώρας με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του κρητικού Oμίλου Μαντωνανάκη. Η «αμαρτωλή» ιστορία του Grand Resort στο Λαγονήσι συνεχίζεται και επί των ημερών της τρόικας εσωτερικού με την αύξηση του συντελεστή δόμησης η οποία εντάχθηκε στο νέο αναπτυξιακό νόμο, ειδικά για τη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να καλυφθούν οι πολεοδομικές παραβάσεις του ξενοδοχείου. Ο νόμος εισήχθη από τον Kρητικό υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ψηφίστηκε με τις ψήφους των τριών κομμάτων και έδωσε ένα μεγάλο δώρο στην οικογένεια Μαντωνανάκη σε ό,τι αφορά το Grand Resort, ενώ την τελευταία στιγμή απετράπη η αύξηση του συντελεστή και στη γύρω περιοχή για την οποία επίσης έχει σχέδια ο όμιλος.

«Θα μας βρουν μπροστά τους
Για τα «δώρα» μιλά στον Δρόμο η βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, κάνοντας λόγο για συνεχόμενες προσπάθειες της τρικομματικής κυβέρνησης να ευνοήσει τον Όμιλο Μαντωνανάκη: «Προσπάθησαν όχι μόνο να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα αλλά να κάνουν δώρο και έκταση 85 στρεμμάτων τον Ιανουάριο με συνοδευτικό κείμενο του Γενικού Λογιστηρίου, σε άσχετο νόμο του ΥΠΕΚΑ. Το πήραν πίσω μετά την αντίδρασή μας και το ξαναέφεραν στο άρθρο 31 του Αναπτυξιακού Νόμου όπου και πάλι αντιδράσαμε. Συνεχής, όμως, είναι και η εγρήγορση η δική μας και των τοπικών φορέων στο Λαγονήσι. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τέτοιες μεθοδεύσεις, όπως και το ξεπούλημα μέσω της Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. και θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν μπροστά τους».

«Με κάθε κυβέρνηση»…
Για επιχειρηματικά συμφέροντα που ευνοούνται επί χρόνια από τις κυβερνήσεις, μιλά στον Δρόμο ο Πέτρος Φιλίππου, δήμαρχος Σαρωνικού. «Στο Lagonisi Grand Resort έχουν γίνει τεράστιες οικοδομικές υπερβάσεις τις οποίες προσπάθησαν δύο φορές και τελικά κατάφεραν να νομιμοποιήσουν, αυξάνοντας το συντελεστή δόμησης για την έκταση που καταλαμβάνει το ξενοδοχειακό συγκρότημα. Ωστόσο, έγινε προσπάθεια να τους δοθεί αύξηση συντελεστή και για έκταση έξω από το συγκρότημα ώστε να προχωρήσουν σε επεκτάσεις εις βάρος του δημόσιου χώρου και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις ακτές. Το αποτρέψαμε την τελευταία στιγμή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τόσο με παρέμβαση του δήμου όσο και με τη στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Καφαντάρη και Γ. Πάντζα, αλλά και με τη θετική στάση που είχε για το θέμα ο Γ. Βλάχος από τη Ν.Δ. Το θέμα δεν έχει τελειώσει, ξέρουμε πως θα επανέλθουν, αλλά θα βρουν αντιμέτωπη όλη την κοινωνία».

Κρίση μέσω… Κρήτης  
Η τοποθέτηση υπουργών κρητικής καταγωγής στα καίρια υπουργεία έπαιξε το ρόλο της και στο «πάγωμα» των κατεδαφίσεων τις οποίες είχε ξεκινήσει το ΥΠΕΚΑ στις αρχές Μαρτίου. Κατά σύμπτωση, η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη παρενέβη όταν οι μπουλντόζες έφτασαν στον παράνομο μαντρότοιχο του ξενοδοχείου Kernos Beach, συμφερόντων Μαντωνανάκη, το οποίο έχει καταλάβει παράνομα 3.300τ.μ. στον αιγιαλό των Μαλίων. Για το θέμα προκλήθηκε μίνι κυβερνητική κρίση μεταξύ Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ, της οποίας στέλεχος είναι ο Μ. Κουρουζίδης, Ειδικός Γραμματέας Περιβάλλοντος, υπεύθυνος για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.
Ο κ. Κουρουζίδης με δήλωσή του στον Δρόμο δίνει συνέχεια στην αντιπαράθεση αδειάζοντας τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο οποίος προφορικά και μετά από εντολή της κ. Κεφαλογιάννη μίλησε για πάγωμα των κατεδαφίσεων μέχρι τον Νοέμβριο: «Ο Κ. Μαντωνανάκης, ιδιοκτήτης του Kernos Beach στα Μάλια αναληθώς αναφέρεται σε αποφάσεις της διοίκησης που αναστέλλουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Δεν έχει εκδοθεί καμία τέτοια απόφαση, ούτε από το υπουργείο ούτε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων γίνονται από το ΥΠΕΚΑ και θα συνεχιστούν κανονικά τόσο για τις καταπατήσεις του συγκεκριμένου ξενοδοχείου όσο και για τις άλλες προγραμματισμένες περιπτώσεις στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!