Η τρόικα ξανάρχεται με νέα μέτρα και τα καταστροφικά σενάρια ξαναφουντώνουν

Δυο μήνες έχουν περάσει από τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». Δυο μήνες από τις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ότι η νέα Δανειακή Σύμβαση δεν θα συνοδευτεί από νέα μέτρα. Δυο μήνες από τις συν-εγγυήσεις Ν.Δ. και ΛΑΟΣ πως ούτε αυτοί θα εγκρίνουν νέα μέτρα από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Δυο μήνες από τη φαντασμαγορία που έστησαν Ευρωπαίοι και εγχώρια μνημονιακά κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης πως το κούρεμα της 27ης Οκτωβρίου αποτελούσε μια λύση στο «πρόβλημα Ελλάδα».
Τώρα αναμένουν τη νέα επίσκεψη της τρόικας, στις 16 Γενάρη, για ένα νέο ορυμαγδό μέτρων. Με την επίσκεψη αυτή υποτίθεται πως θα κλείσει η νέα Δανειακή Σύμβαση με την υπόσχεση, από την ελληνική πλευρά βεβαίως, της τήρησης των νέων μέτρων που θα απαιτηθούν, καθώς και του σχετικού ξεπουλήματος δημόσιου πλούτου. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου πρέπει να έχει εκταμιευτεί η επόμενη δόση για τη συνέχιση της εξυπηρέτησης τοκοχρεολυσίων. Διαφορετικά, έχουμε παύση πληρωμών.
Αλλά ήδη η βιωσιμότητα της 27ης Οκτωβρίου βρίσκεται στον αέρα. Πρώτο, το PSI, δηλαδή η συμφωνία των ιδιωτών στους όρους του κουρέματος είναι αμφίβολο ότι θα υλοποιηθεί. Είναι αμφίβολο, με το ποσοστό που συμφωνεί μέχρι σήμερα να μην υπερβαίνει το 75%, πάνω από το οποίο γίνεται η συμφωνία υποχρεωτική και για τους υπόλοιπους και κάτω από το οποίο «ενεργοποιούνται» τα λεγόμενα CDS και έχουμε «πιστωτικό γεγονός».
Δεύτερο, ακόμη και αν πιαστεί το 75%, εκφράζονται από πολλές πλευρές ενδοιασμοί ότι το κούρεμα του 50%, που έχει συμφωνηθεί, μπορεί να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, και η προοπτική περαιτέρω κουρέματος, που επίσης φημολογείται, επιβαρύνει περισσότερο τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και να σταματήσει το δανεισμό.
Τρίτο, η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, πως δεν υπάρχει πρόθεση ή σχέδιο για αποχώρηση κράτους-μέλους από τη Ευρωζώνη το 2012, περισσότερο επιβεβαιώνει παρά διαψεύδει το ενδεχόμενο και τη σχετική συζήτηση και πιθανές προετοιμασίες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εκτός της πιο άμεσα ενδιαφερόμενης πρωτεύουσας, της Αθήνας. Η κυβέρνηση Παπαδήμου απλώς κάνει τα πάντα για να παραμείνει στο ευρώ, χωρίς να παίρνει τα ελάχιστα μέτρα στην κατεύθυνση ενός ενδεχόμενου που είναι προφανές.
Τέταρτο, ενώ όλη η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι στον αέρα, συνεχίζεται απρόσκοπτα το σχέδιο του ξένου και ντόπιου μονοπωλιακού κεφαλαίου για μια «σε κάθε περίπτωση» γενναία εσωτερική υποτίμηση με διαμόρφωση του μισθολογικού και κοινωνικού κόστους σε επίπεδα Ανατολικής Ευρώπης και ίσως ούτε καν των «καλών περιπτώσεών» της.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη καθώς και η ανάκτηση της απώλειας της ανταγωνιστικότητάς της μέσα από μια διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή μείωσης των μισθών, είναι προτιμότερη από την έξοδό της από το ευρώ. Μάλιστα, προτείνει ένα συνδυασμό μείωσης του φόρου εισοδήματος και αύξησης του ΦΠΑ.
Επομένως, προτιμότερη για ποιους θα είναι η εσωτερική υποτίμηση;

Τ.Τ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!