Καπνοβιομηχανίες και κυβέρνηση απειλούν με κλείσιμο το 45% των περιπτέρων

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις από τους περιπτερούχους στις 20 Απρίλη, ημέρα που πραγματοποιήθηκε και η 24ωρη απεργία τους με σχεδόν καθολική συμμετοχή. Το βασικό τους αίτημα ήταν να επανέλθει το παλαιό σύστημα φορολόγησης, αφού αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για δεύτερη φορά μέσα στην χρονιά, και μάλιστα καλούνται να τον πληρώσουν αυτοί. Και αυτό γιατί οι εγχώριες καπνοβιομηχανίες δεν αλλάζουν την τιμή της κούτας, αλλά αυξάνουν τη φορολογία στους περιπτερούχους με αποτέλεσμα να μειώνεται το κέρδος τους ενώ η κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα», κάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πλάτες στις καπνοβιομηχανίες. Η ίδια πολιτική ακολουθείται και σε άλλα προϊόντα και από άλλες μεγάλες εταιρίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περιπτερούχοι να βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα, ιδιαίτερα σε τσιγάρα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας, στα προϊόντα δηλαδή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Τα τσιγάρα αποτελούν το 53% των πωλήσεων, ενώ ακολουθούν οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας και οι εφημερίδες.

Οι περιπτερούχοι μιλούν, πλέον, για «ζήτημα επιβίωσης», καθώς τα έσοδα από τα είδη καπνού μόνο αποτελούν το 50% του τζίρου τους.

Μιλώντας με τον Δημήτρη Μουτάφη, περιπτερούχο στην Θεσσαλονίκη, μας είπε αρκετά για την δύσκολη κατάσταση του κλάδου: «Η απεργία έγινε γιατί έχουνε πέσει τα ποσοστά μας. Στο ένα πακέτο Marlboro κερδίζαμε γύρω στα 22 λεπτά. Τώρα με την αύξηση κερδίζουμε 15. Ο τζίρος μας πέφτει αισθητά, ενώ συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλα έξοδα. Εγώ πληρώνω 850 ευρώ ΤΕΒΕ το δίμηνο. Για 2 ψυγεία, ένα μεγάλο κι ένα μικρό, πληρώνουμε στον δήμο 1.050 ευρώ το χρόνο. Αν προσθέσεις και τα ενοίκια του περιπτέρου που είναι αρκετά υψηλά η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη». Παράλληλα, οι περιπτερούχοι φοβούνται ότι αντίστοιχη πτώση στο ποσοστό κέρδους θα επιβληθεί και για τον Τύπο, αφού είναι κάτι που συζητιέται καιρό τώρα. Εκτιμήσεις διαφόρων επαγγελματικών επιμελητηρίων αναφέρουν ότι με τα νέα μέτρα το 45% των περιπτέρων αναμένεται να κλείσει. Οι περιπτερούχοι προειδοποιούν ότι αν δεν πάρει πίσω η κυβέρνηση τα νέα μέτρα, θα κλείσουν όλα τα περίπτερα και θα προχωρήσουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!