Σοβαρή εξέλιξη με απρόβλεπτες διαστάσεις

Η εν ψυχρώ δολοφονία των Κούρδων αγωνιστριών που τα πτώματά τους βρέθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης σε Κουρδικό Ινστιτούτο στο Παρίσι με μια σφαίρα στο κεφάλι, είναι αναμφίβολα δουλειά μυστικών υπηρεσιών. Και δεν είναι ένα ασήμαντο συμβάν. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Βαλς έκανε λόγο για «ένα πολύ σοβαρό και απαράδεκτο γεγονός», ενώ ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να «καταδικάσει αυτή τη βία» και να εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Νεκρές είναι οι Σακίν Κανσίζ, Φιντάν Ντογάν και Λεϊλά Σοϊλεμέζ.
Σε εξέλιξη αυτό το διάστημα βρίσκονται διαπραγματεύσεις τουρκικής κυβέρνησης και Οτσαλάν, που δεν τις βλέπουν όλοι με καλό μάτι στο κατεστημένο της Άγκυρας, ενώ το Κουρδικό λόγω της συριακής κρίσης, της προοπτικής απόσχισης του βόρειου, κουρδικού Ιράκ, καθώς και της όλης αποσταθεροποίησης της περιοχής, έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που είχε πριν από λίγα μόλις χρόνια.
Η Σακίν Κανσίζ ήταν από τους ιδρυτές του ΡΚΚ, στενός σύντροφος του Οτσαλάν, καπετάνισσα η ίδια στα βουνά του Κουρδιστάν και υπεύθυνη για το γυναικείο κίνημα στην Ευρώπη. Η Φιντάν Ντογάν ήταν υπεύθυνη επαφών με αξιωματούχους της Ε.Ε. και διπλωμάτες. Είναι η πρώτη φορά που δολοφονούνται στην Ευρώπη υψηλόβαθμα στελέχη του ΡΚΚ, αφού υποτίθεται ότι ισχύει άτυπη συμφωνία με το τουρκικό κράτος για αμοιβαία αποχή από τέτοιες δολοφονίες σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!