Πολλαπλά συμπεράσματα από τις εκλογές στο ΤΕΕ. Του Σωτήρη Τριανταφυλλίδη

Στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) ψήφισαν 32 χιλιάδες από τους 106 χιλιάδες μηχανικούς. Συμμετοχή 30%. Και μάλιστα σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τις εκλογές του 2010, όταν είχαν ψηφίσει 41 χιλιάδες μηχανικοί. Η χαμηλή συμμετοχή έχει τις αιτίες της. Κυριότερη, η απαξίωση του ΤΕΕ στη συνείδηση των μηχανικών. Ένας μηχανισμός σε αντίθεση με το ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να επιτελέσει -υπερασπίζοντας την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του τεχνικού κόσμου-, δηλαδή ένας μηχανισμός εναρμονισμένος με την αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού, με την υποβάθμιση του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, με το σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής. Ένας μηχανισμός που εφάρμοσε τις μνημονιακές επιδιώξεις για την αποσύνθεση του τεχνικού κόσμου, σε συνθήκες που η πλειοψηφία των μηχανικών βρίσκεται στο κατώφλι της ανθρωπιστικής κρίσης. Σε τέτοιες συνθήκες ο απλός μηχανικός απέχει. Απογοητευμένος, αγανακτισμένος, ενδεχομένως σε σύγχυση, πάντως απέχει. Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα.
Υπάρχει όμως και μία άλλη πτυχή της αποχής που σχετίζεται με το συστημικό πολιτικό μπλοκ. Η διοίκηση του ΤΕΕ, υπό το ΠΑΣΟΚικό στέλεχος Χρ. Σπίρτζη, όχι μόνο με τη στάση της προώθησε την απαξίωση του ΤΕΕ, αλλά επεδίωξε με συγκεκριμένο σχέδιο την αποχή. Σε αγαστή σύμπνοια με τον έτερο πόλο της μνημονιακής πολιτικής, την παράταξη της Ν.Δ., έκαναν «κρυφές» εκλογές. Ένα μεγάλο ποσοστό των μηχανικών δεν έμαθε καν για τις εκλογές. Πρωτοφανές; Ναι, αλλά πραγματικό.
Τελικά οι μνημονιακοί πέτυχαν το στόχο τους. Κινητοποιώντας τους μηχανισμούς τους, μέσα από ένα μεγάλο πλέγμα εξαρτήσεων, κατάφεραν να συγκεντρώσουν αθροιστικά το 50%. Το 50% του 30% που συμμετείχε. Προφανώς αν συμμετείχε το 70%, το ποσοστό τους θα ήταν πολύ μικρότερο.
Άραγε αυτή η περίπτωση, μιας σχεδιασμένης από το μνημονιακό σύστημα αποχής, αποτελεί μια μεμονωμένη περίπτωση; Ή ένα ευρύτερο σχέδιο; Οδεύουμε, άραγε, σε μια «δημοκρατία» όπου θα ψηφίζει το 30 ή το 40%; Κι οι Ευρωεκλογές είναι μπροστά μας …
Η Αριστερά στο ΤΕΕ, αν και συγκέντρωσε το καθόλου ευκαταφρόνητο 28%, μέσα από τον πολυκατακερματισμό και τον αλληλοσπαραγμό της, εύλογα, δεν μπόρεσε να αποτελέσει αντίπαλο δέος στο «σχέδιο αποχή». Παρ’ ότι είχε απτά τη δυνατότητα της ανατροπής.
Τι άλλο πρέπει να γίνει για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με βάση τη ζωή;

* Ο Σωτήρης Τριανταφυλλίδης είναι πολιτικός μηχανικός, μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ (Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!