Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου η Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας, συλλογικότητα που δημιουργήθηκε εδώ και τρία χρόνια σαν ανάγκη της τραγικής εποχής μας, διοργάνωσε για 16η φορά τη μηνιαία λαϊκή αγορά Χωρίς  Μεσάζοντες. Η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε εξαρχής από μεγάλο αριθμό κατοίκων της περιοχής και από σημαντικό αριθμό παραγωγών και βιοκαλλιεργητών – και μάλιστα με συνεχώς μεγαλύτερη προσέλευση όλων των συμμετεχόντων.
Το αγκάλιασμα και η αποδοχή αυτής της προσπάθειας, όπως και ανάλογων προσπαθειών από άλλες κινήσεις και οργανώσεις πολιτών προς την ίδια κατεύθυνση, φαίνεται ότι θορύβησε μεγαλοπαράγοντες των λαϊκών αγορών οι οποίοι διαχρονικά προσπάθησαν να χτυπήσουν, να διαλύσουν και να ακυρώσουν αυτές τις προσπάθειες. Έτσι υπήρξαν παρεμβάσεις σε λαϊκές, είτε της αστυνομίας είτε της δημοτικής αστυνομίας, που με διάφορα προσχήματα (άδεια λειτουργίας, άδειες συμμετεχόντων παραγωγών) προσπάθησαν να τις σταματήσουν.
Το περασμένο Σάββατο λοιπόν υπήρξε αυταρχική παρέμβαση του προεδρείου του ΟΛΑΘ (Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης) με τη συμμετοχή του προέδρου του Μιχάλη Πάππου και με την παρουσία αστυνομίας, απαιτώντας το σταμάτημα της λαϊκής. Η παράλογη και κυνική αυτή απαίτηση αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα από το σύνολο των παρευρισκόμενων εκείνη τη στιγμή στο χώρο της λαϊκής. Υπερασπίστηκαν με σθένος τη λαϊκή, κατάγγειλαν τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν αυτές οι παρεμβάσεις και απαίτησαν να φύγουν αμέσως όλο το προεδρείο της ΟΛΑΘ.
Όμως αυτοί οι άνθρωποι το μόνο που τους χαρακτηρίζει είναι ο κυνισμός. Μετά την αποχώρησή τους πήγαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, έκαναν καταγγελία για τη λειτουργία της λαϊκής και επέστρεψαν με ισχυρότερη αστυνομική δύναμη και ξεκίνησαν να ελέγχουν παραγωγούς που συμμετείχαν στη λαϊκή. Σε δύο μάλιστα εξ αυτών τους ζήτησαν να τους ακολουθήσουν στο αστυνομικό τμήμα για περαιτέρω έλεγχο των δικαιολογητικών της εκεί παρουσίας τους.
Η εκ νέου παρέμβαση του κόσμου απέτρεψε τη συνέχιση του ελέγχου και σε άλλους παραγωγούς και έδιωξε και πάλι το προεδρείο του ΟΛΑΘ. Στη συνέχεια καταναλωτές, παραγωγοί και μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα για συμπαράσταση στους παραγωγούς που οδηγήθηκαν εκεί. Από αυτούς ζητήθηκε να προσκομίσουν δικαιολογητικά της παρουσίας τους στο χώρο της λαϊκής προκειμένου να μην τους επιβληθεί επαχθές χρηματικό πρόστιμο. Στη συνέχεια το σύνολο των παρευρισκομένων στο αστυνομικό τμήμα επέστρεψε στο χώρο της λαϊκής όπου και σε συνέλευση αποφασίστηκε η συνέχιση και περιφρούρηση αυτών των λαϊκών, η αποφασιστικότερη αντιμετώπιση αυταρχικών παρεμβάσεων που αποβλέπουν στη διάλυση των λαϊκών αγορών χωρίς μεσάζοντες. Αυτές δημιουργήθηκαν από την ίδια την κοινωνία για την ίδια την κοινωνία με πρόταγμα την αλληλεγγύη, την κοινωνική υποστήριξη και την προοπτική μιας άλλης σχέσης παραγωγού–καταναλωτή. Η υπεράσπισή τους αποτελεί ανάγκη και υποχρέωση όλης της κοινωνίας που οραματίζεται ένα ανθρώπινο, αλληλέγγυο και ελπιδοφόρο μέλλον και παλεύει για αυτό.

Αριστείδης Φραγκισκάτος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!