Νίκη των κινημάτων η απόφαση για το τέλος ακινήτων στο λογαριασμό της ΔΕΗ

Δικαίωση του αγώνα των κοινωνικών κινημάτων που εδώ και ενάμιση χρόνο πάλευαν με όλα τα μέσα για τη μη πληρωμή του χαρατσιού που η κυβέρνηση είχε επιβάλει μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, αποτελεί η απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η απόφαση απαγορεύει στη ΔΕΗ να διακόπτει το ρεύμα λόγω μη καταβολής του χαρατσιού, της επιβάλει να αποδέχεται την πληρωμή του λογαριασμού χωρίς το ποσό που αφορά το Ειδικό Τέλος, να μην το ενσωματώνει, υπολογίζει και καταλογίζει στους λογαριασμούς που εκδίδει και επιπλέον δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να ζητήσουν αποζημίωση για οποιαδήποτε από τις παραπάνω παράνομες ενέργειές της.
Το κίνημα «Δεν πληρώνω» και όλες οι πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν γύρω από αυτό, έχουν καθοριστική συμβολή στη λήψη αυτής της απόφασης και σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχολίασε πως «αποτελεί δικαίωση αυτού του κινήματος και ήττα των αντιλαϊκών αντισυνταγματικών και βάρβαρων επιλογών των τροϊκανών κυβερνήσεων».
Θετική ήταν και η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ στην απόφαση του Πρωτοδικείου. Με ανακοίνωσή της επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Χαιρετίζουμε την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε ως παράνομη την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Είχαμε καταγγείλει την κυβέρνηση για τις κοινωνικά ανάλγητες αποφάσεις και ταυτόχρονα καταστροφικές για τη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η απόφασή της για το χαράτσι θα αφήσει στο σκοτάδι εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς συνανθρώπους μας και θα διαλύσει τη ΔΕΗ».

Τι θα γίνει τώρα
Παρά την εξαιρετικά θετική αυτή νομική εξέλιξη, αρχικά αποτέλεσε μυστήριο το τι θα γίνει στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στην αρχή η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει πως «Όσοι καταναλωτές δεν θέλουν, δεν θα πληρώνουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων», όπως και ότι «όποιος καταναλωτής έχει λάβει στον λογαριασμό του το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και θέλει να το πληρώσει, η ΔΕΗ δεν θα το αρνηθεί(!)». Ήρθε όμως η παρέμβαση του Δημοσίου για να αποδείξει ότι δεν έχουν καμιά σημασία ούτε και οι αποφάσεις των δικαστηρίων, όταν δεν συμφωνεί με αυτές η κυβέρνηση. Έτσι, έγινε γνωστό ότι το Δημόσιο θα καταθέσει αίτηση αναστολής της απόφασης του Πρωτοδικείου, παράλληλα με αίτηση αναίρεσης της απόφασης που θα υποβληθεί στον Άρειο Πάγο. Αυτά αποφασίσθηκαν την Πέμπτη σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τη διοίκηση της ΔΕΗ. Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, φέρεται να δηλώνει περίπου ότι το χαράτσι «θα συνεχίσει να εισπράττεται, διότι εδώ θίγεται το δημόσιο συμφέρον».
Σημειώνεται ότι περίπου 450.000 συνδρομητές δεν έχουν καταβάλει το ΕΕΤΗΔΕ για το περυσινό έτος, και ήδη σε 300.000 από αυτούς αποστέλλονται ειδοποιητήρια από την Εφορία.

Μ.Ε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!