Η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης λαμβάνει χώρα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2013, στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της HELEXPO.

Διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), τη Διεύθυνση Γραμμάτων, τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού (του Yπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού), τη Helexpo, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.
Η Έκθεση αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου. Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, ο θεσμός ενισχύει το πνεύμα συνοχής, συνεργασίας και δυναμικής για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η ΔΕΒΘ συνεχίζει, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το έργο της με χαρακτήρα εμπορικό και πολιτιστικό.
Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα δηλώσουν «παρών» περισσότεροι από 200 εκδοτικοί οίκοι, από την Ελλάδα και 18 άλλες χώρες, πολιτιστικοί οργανισμοί και πνευματικοί φορείς. Θα πραγματοποιηθούν 170 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή περίπου 100 Ελλήνων και 30 ξένων συγγραφέων (στις αίθουσες «Δημήτρης Χατζής», Φιλολογικό Καφενείο-Περίπτερο 13, «Τάκης Δόξας», Περίπτερο Τιμώμενης Χώρας-Περίπτερο 15, στην αίθουσα του περιπτέρου Κ. Π. Καβάφης, Φιλολογικό Καφενείο, Αίθουσα Επαγγελματικών Συναντήσεων) αλλά και παράλληλα δρώμενα σ’ όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου θ’ αναδειχθεί η σχέση του βιβλίου με τις άλλες τέχνες.
Συγκεκριμένα συμμετέχουν με περίπτερο οι εξής χώρες: Αίγυπτος, Αργεντινή, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Σερβική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σερβία, Τουρκία.

Ξένοι συγγραφείς στη ΔΕΒΘ
Στη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψουν δέκα σημαντικοί Βρετανοί συγγραφείς, προσκεκλημένοι στο πλαίσιο της τιμώμενης χώρας, εννέα Βαλκάνιοι ποιητές στο πλαίσιο του 2ου Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης, καθώς και οι συγγραφείς:
– Τρεις Γερμανοί: Andreas Deffner, Christina Tachiaos, Rüdiger Schaper (Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης)
– Τρεις Γάλλοι: Jean Marc Moura, Ygit Bener, Alessia Magliacane καθώς και ο Jean-Luc Hadji-Minaglou, εκδότης του LisetParle
– Ο Βάσκος Bernado Atzaga (Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνας)
– Η Ιταλίδα Chiara Gamberale (Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης)
– Η Αυστραλή Swami Sivamurti Saraswati
– Η Αμερικανίδα Nicole Krauss
– Ο Αιγύπτιος ελληνιστής και μεταφραστής του Κ.Π. Καβάφη, δρ Χάμντι Ιμπραχίμ
– Ο Σουηδός σκηνοθέτης Carl-Henrik Svenstedt που θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του με καβαφικό θέμα (Reading Kavafy Forteen Poems)
Κ. Ντ..

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!