Συζήτηση και διαδικασίες δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξα συμπεράσματα. Του Γιώργου Κατερίνη

Με μείωση του εκλογικού ποσοστού της ΠΑΣΚΕ, κυρίως λόγω της εμφάνισης διαφορετικού ψηφοδελτίου από στελέχη της παράταξης, άνοδο της δύναμης της Αυτόνομης Παρέμβασης, μικρή άνοδο του ΠΑΜΕ και σταθερότητα της ΔΑΚΕ έκλεισαν οι εργασίες του 35ου Συνέδριου της ΓΣΕΕ. Ένα συνέδριο που δεν έφερε κάτι καινούργιο στο εργατικό κίνημα, αφού τόσο οι εργασίες του, όσο και η νέα διοίκηση που προέκυψε προμηνύουν τη συνέχιση της ίδιας πρακτικής και στάσης της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης: φραστική καταδίκη των πολιτικών που εφαρμόζονται, περιχαράκωση των συνδικάτων σε ένα στενό διεκδικητικό πλαίσιο, αδυναμία χάραξης μιας άλλης στρατηγικής για την αντιμετώπιση των εργασιακών ανατροπών και την αγωνιστική διέξοδο από τη σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα.
Η εικόνα της άδειας αίθουσας κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, τα ξεχωριστά «κομματικά» ξενοδοχεία με τους μαντρωμένους συνέδρους των μεγάλων παρατάξεων, οι εκατέρωθεν καταγγελίες για νοθεία δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξα συμπεράσματα. Από το βήμα του συνεδρίου δεν ακούστηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, ούτε διατυπώθηκαν επεξεργασίες. Πολύ περισσότερο δεν φαίνεται να ασχολήθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων με την πλήρη απαξίωση της ΓΣΕΕ και του συνδικαλισμού γενικότερα.
Ενδεικτική ήταν η αντιδικία της ΠΑΣΚΕ με τη νέα παράταξη ΕΜΕΙΣ που συγκρότησαν στελέχη της, για το ποιος είναι η… πραγματική ΠΑΣΚΕ. Αλλά και η μεθόδευση της ηγεσίας της ΔΑΚΕ να επιβάλει το ψηφοδέλτιο που αποφάσισε ο επικεφαλής της Ν. Κιουτσούκης, κρατώντας μέχρι την Κυριακή το πρωί τις κάρτες των συνέδρων της παράταξης, τις οποίες και τους επέστρεψε μαζί με το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο. Το ΠΑΜΕ, για άλλη μια φορά, κατήγγειλε τις διαδικασίες και αποχώρησε από την αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Και οι εργασίες του συνεδρίου κύλησαν με ομιλητές μπροστά σε ελάχιστο ακροατήριο.
Χαρακτηριστικό σημείο τού πώς αντιλαμβάνονται την παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος οι επικεφαλής των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, είναι και το «ψήφισμα» για το επίκαιρο θέμα των εξελίξεων στην Κύπρο, όπου η μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Πειραιώς χαρακτηρίζεται «ανάσα ανακούφισης στους εργαζόμενους» και εμφανίζεται η ΓΣΕΕ να ενδιαφέρεται για την… «ομαλότητα και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».

Η νέα διάταξη των δυνάμεων
Τα αποτελέσματα των εκλογών για νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ δεν έκρυβαν εκπλήξεις, κάτι αναμενόμενο άλλωστε αφού οι σύνεδροι έχουν περάσει από πολλαπλά κόσκινα κομματικής ανάδειξης και οι αρχαιρεσίες στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, λίγο-πολύ, είναι ελεγχόμενες από τις πλειοψηφούσες παρατάξεις.
Έτσι με βάση τα αποτελέσματα η ΠΑΣΚΕ πήρε 16 έδρες (από 22), η ΔΑΚΕ παρέμεινε στις 11, το ΠΑΜΕ 10 (από 9), η Αυτόνομη Παρέμβαση 5 (από 3) και η νέα παράταξη ΕΜΕΙΣ (Φωτόπουλος, Σαλουφάκου, Κουλουμπαρίτσης κ.ά.) 3. Ο συνδυασμός Συμφωνία Εργαζομένων (Α. Κολλάς) πήρε δυο ψήφους, όσους και η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!