Κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας και τις «χλιαρές» αντιδράσεις των σωματείων

Ο χώρος του Τύπου βρίσκεται αυτές τις μέρες σε αναβρασμό.

Από τις σποραδικές απολύσεις και τα σχέδια περικοπών σε περιφερειακά κυρίως Μέσα ή σε περιοδικά και ραδιόφωνα, οι εργοδότες πέρασαν σε σχέδια δραστικών αναδιαρθρώσεων και, μάλιστα, στα μεγαλύτερα συγκροτήματα Τύπου. Η αντίδραση των συνδικάτων υποτονική, ανοργάνωτη, υποχωρητική.
Παρά την κινητοποίηση δεκάδων εργαζομένων που προχώρησαν σε συνελεύσεις μέσα στους χώρους εργασίας, παρά την πίεση με συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία των επιχειρήσεων, συχνά χωρίς την επίσημη κάλυψη των σωματείων, η αντίδραση στα σχέδια μαζικών απολύσεων δεν κατόρθωσε να οργανωθεί σε ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης.
Η λυσσαλέα αντίδραση επώνυμων στελεχών του ΔΟΛ και του Πήγασου, που ακόμα και με αρθρογραφία φθάνουν να υπερασπίζονται την «ανάγκη» αναδιαρθρώσεων, δείχνει την αποφασιστικότητα να περάσουν τα σχέδια των μεγαλοεκδοτών.
Μπροστά σε αυτή την επίθεση, μια πρωτοβουλία συνδικαλιστών από όλους τους επιμέρους κλάδους εργαζομένων στα ΜΜΕ, δείχνει να βάζει θεμέλια για κάτι διαφορετικό. Σε δυο συγκεντρώσεις στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (η δεύτερη έγινε χθες) «συναντήθηκαν η αγωνία για διακλαδικό συντονισμό με την αγωνία για ουσιαστική αντιπαράθεση με την εργοδοσία. Η αγωνία για αποτελεσματικότητα στους αγώνες μας με την αγωνία για άνοιγμα των σωματείων Τύπου σε όλους τους εργαζόμενους των ΜΜΕ. Η αγωνία για ακύρωση του Μνημονίου ΔΝΤ-Ε.Ε.- κυβέρνησης με την αγωνία για προώθηση του Συνδικάτου Τύπου».
Κόντρα στο συντεχνιασμό, την ηττοπάθεια, τον εφησυχασμό, αλλά ακόμα και την εχθρικότητα που επιδεικνύουν οι ενώσεις του Τύπου ενάντια στις κινητοποιήσεις, μερικές δεκάδες εργαζόμενοι άνοιξαν μια συζήτηση τοποθετώντας στο επίκεντρο πρωτοβουλίες, όπως:
• Διακλαδική συνεργασία των εργαζόμενων στα Μέσα Ενημέρωσης.
• Άμεσες δράσεις παρέμβασης όπου εμφανίζεται εργασιακό πρόβλημα
• Κοινές εργασιακές επιτροπές στους χώρους δουλειάς.
• Γενικές συνελεύσεις όλων των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις ΜΜΕ.
• Πίεση στα Σωματεία να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων.
• Πρωτοβουλίες δράσης για να αρθούν οι αποκλεισμοί συναδέλφων για την εγγραφή τους στις Ενώσεις.
• Πρωτοβουλίες για την εργασιακή και ασφαλιστική κάλυψη όσων εργάζονται σε διαδικτυακά ΜΜΕ.
• Δράσεις που θα ανοίγουν το δρόμο στην προοπτική ενός Συνδικάτου Τύπου για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
Η διάθεση για την οργάνωση ενός δικτύου ενημέρωσης, συντονισμού, αλληλεγγύης και δράσης φαίνεται να κερδίζει αρκετούς εργαζόμενους.

Γ.Κ.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!