Από κατηγορούμενος μετατράπηκε σε κατήγορο ο διωκόμενος καθηγητής. Του Μάριου Διονέλλη

Αποστομωτικές απαντήσεις ως προς το κατηγορητήριο αλλά και ως προς αυτή καθαυτή την διαδικασία δίωξης του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης έδωσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης και οι συνήγοροί του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ, στις 10 Οκτωβρίου. Ο καθηγητής είχε παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό με την κατηγορία ότι σε δημόσιο άρθρο του αναφέρθηκε στο πρόσωπο του πρώην πρύτανη με τρόπο έντονα απαξιωτικό και μειωτικό του κύρους τους.
Κατά την απολογία του ο Δημήτρης Πατέλης ουσιαστικά μετατράπηκε από κατηγορούμενος σε κατήγορο, καταγγέλλοντας τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών στο δημόσιο πανεπιστήμιο και θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα για το τι είδους επιστήμη προωθείται μέσω αυταρχικών μεθόδων και των στυγνών όρων της αγοράς. Ο κ. Πατέλης έδωσε δεικτική απάντηση στον πρόεδρο του Σώματος όταν εκείνος «απολογήθηκε» για τη δοκιμασία στην οποία υποβάλλουν τον καθηγητή. «Δοκιμασία δεν είναι αυτό, δοκιμασία είναι οι άνεργοι και οι αυτόχειρες στη χώρα, δοκιμασία είναι οι φοιτητές μου που αναζητούν συσσίτια και δεν έχουν χρήματα να επισκεφθούν τους συγγενείς τους από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Πατέλης.
Αποκαλυπτικές για το κλίμα που επικρατούσε επί διοίκησης του πρώην πρύτανη Γρυσπολάκη ήταν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης. Ο σημερινός πρύτανης του Πολυτεχνείου Γιάννης Φίλης τόνισε πως αν και διαφωνεί βαθιά με πολλές από τις θέσεις του κ. Πατέλη εντούτοις, η δίωξή του θέτει σοβαρό ζήτημα στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών ελευθεριών με καταστάσεις που θυμίζουν το 1967, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για συνέχιση μιας μακράς αντιπαράθεσης ως προς την μορφή και τη λειτουργία του πανεπιστημίου, που κρατά από τις κινητοποιήσεις για το άρθρο 16 και που σήμερα έχει ως τελευταίο θύμα της τον Δ. Πατέλη έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρος Απέκης. Ο κ. Απέκης έκανε εκτενή αναφορά στη δράση του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, ο οποίος κατά καιρούς με εμπρηστικές δηλώσεις σε ΜΜΕ υπονόμευσε τον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Για προσβολή του δικαιώματος της ελεύθερης διατύπωσης γνώμης έκανε λόγο ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, αν και παραδέχτηκε πως στη θέση του Δ. Πατέλη θα χρησιμοποιούσε ηπιότερους χαρακτηρισμούς στην κριτική του προς τις πρυτανικές Αρχές και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μη δώσει λαβή για εις βάρος του δίωξη.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Βένιος Αγγελόπουλος τόνισε πως στη θέση του κατηγορούμενου έπρεπε να βρίσκεται ο ίδιος ο πρώην πρύτανης, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, εξαιτίας της επιθετικής του στάσης στα ζητήματα του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ μίλησε για «προειλημμένες αποφάσεις» που δυστυχώς κατατρέχουν και τον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Το Πειθαρχικό, που συνεδρίασε με τη συγκεκριμένη σύνθεση για πρώτη φορά μετά την γερμανοκρατούμενη περίοδο του 1943 και την περίφημη «δίκη των τόνων», επιφυλάχθηκε για την έκδοση απόφασης σε επόμενη συνεδρίασή του.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!