Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στα οικονομικά προβλήματα του ΕΛΓΑ και ποιοί ευθύνονται για αυτό όπως και στον κοινωνικό χαρακτήρα της γεωργικής ασφάλισης, επικεντρώθηκε στην επί της αρχής συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Λάρισας, Ηρώ Διώτη. Στη ομιλία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι με πρόσχημα την ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ, ουσιαστικά τον διαλύει και τόνισε ότι: «Στην περίπτωση του ΕΛΓΑ τα χρέη οφείλονται στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές, δηλαδή τις δικές σας και των προκατόχων σας». Συνεχίζοντας είπε ότι: «δίκαιο λοιπόν και ορθολογικό για να συγκρουστεί με την παθογένεια του ΕΛΓΑ το Υπουργείο, θα ήταν να αναλάβει τις δανειακές του υποχρεώσεις, μιας και το κράτος ευθύνεται για αυτές και να πατάξει την εισφοροδιαφυγή. Αντ’ αυτού, ρίχνει το βάρος ενός χρεοκοπημένου και αφερέγγυου οργανισμού στους αγρότες, αφού απλά θα μειώνει τις αποζημιώσεις αν το ετήσιο ταμείο του δε θα έχει χρήματα».

Συνεχίζοντας είπε ότι: «στο νομοσχέδιο, οι πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος της γεωργικής παραγωγής εμπλουτίζονται με την αναγκαία, κατά την κυβέρνηση, παρουσία της ιδιωτικής ασφάλισης, μέτρο που παραδίδει τους αγρότες στη γνωστή ιστορία των ασφαλιστικών που βαράνε κανόνια ή απλά αφήνεται η παραγωγή στη χώρα ανασφάλιστη», και ότι αυτό σημαίνει ότι «θα μείνουν δηλαδή στην παραγωγή οι μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι επιχειρηματίες».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής και κλείνοντας είπε: «Το αγροτικό εισόδημα δεν έχει άλλα περιθώρια μείωσης και πρέπει άμεσα να στηριχτεί. Ο ΕΛΓΑ, για μας, οφείλει να είναι ένας οργανισμός πρόνοιας, κοινής ωφέλειας, δημόσιου χαρακτήρα, μη κερδοσκοπικού, που θα βασίζεται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και που πρέπει να του εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να αντιμετωπίζει ισότιμα τους ασφαλισμένους αγρότες και να καλύπτει έγκαιρα τις απώλειες εισοδήματος από ζημιές, σύμφωνα με τον κανονισμό. Πρέπει να εξυγιανθεί οικονομικά με ορθολογικό και δίκαιο τρόπο, και να αναλάβει το κράτος τις ευθύνες του.»
Ν.Τ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!