Του Κώστα Στοφόρου.

Την ώρα που εκατοντάδες συμβασιούχοι του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, θεωρήθηκε απαραίτητο να προκηρυχθεί μια θέση δημοσιογράφου «για την προβολή των συγχρηματοδοτούμενων και αυτοχρηματοδοτούμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων του».

Βέβαια, μια θέση εργασίας δημοσιογράφου σε μια περίοδο που ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των απολύσεων, μόνο αντικείμενο κριτικής δεν μπορεί να γίνει, ωστόσο, τα δεδομένα και η μεθόδευση οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι για το κάθε έργο του ΙΔΕΚΕ, ήδη, υπάρχουν υπεύθυνοι προβολής και δημοσιότητας οι οποίοι και πέραν των καθηκόντων τους και χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή προβάλλουν, γενικότερα, το έργο του ΙΔΕΚΕ.  Οι συμβάσεις τους λήγουν από το φθινόπωρο μέχρι και το τέλος του 2011, συνεπώς, μέχρι τότε, η προβολή του έργου του ΙΔΕΚΕ είναι εξασφαλισμένη, αφού αποτελεί συμβατική υποχρέωση των υπευθύνων οι οποίοι ελέγχονται και από φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγχρηματοδοτεί το έργο!

Με κατάπληξη, λοιπόν, είδαν οι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ τη δημοσίευση προκήρυξης για την πλήρωση θέσης δημοσιογράφου, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΙΔΕΚΕ (https://www.ideke.edu.gr/uploads/tracts_525.doc) και καλούσε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 28 Ιουνίου. Το εντυπωσιακό ήταν ότι, για πρώτη φορά σε προκήρυξη του ΙΔΕΚΕ, δεν υπήρχε συγκεκριμένη μοριοδότηση για τους υποψηφίους!
Στην ίδια προκήρυξη αναφερόταν ότι: «Ακολουθεί διαδικασία συνέντευξης άπαξ, η παρουσία στην οποία κρίνεται υποχρεωτική και δεν επαναλαμβάνεται. Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για το χώρο και το χρόνο της συνέντευξης με ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα (www.ideke.edu.gr/Ανακοινώσεις) και τα γραφεία του ΙΔΕΚΕ». Τα υπόλοιπα παίρνουν το χαρακτήρα καραμπινάτου σκανδάλου: Καμία ανακοίνωση για το χώρο και το χρόνο της συνέντευξης δεν έχει αναρτηθεί μέχρι σήμερα (22/7) στην ιστοσελίδα του ΙΔΕΚΕ!
Πληροφορίες των διαδρόμων -τις οποίες δεν ήθελε κανείς να πιστέψει -ανέφεραν ότι οι υποψήφιοι κλήθηκαν τηλεφωνικώς(!), εμφανίστηκαν μόνον τρεις και με άγνωστα κριτήρια επελέγη ο ένας από αυτούς. Επίσημη ανακοίνωση, πάντως, δεν έχει υπάρξει.
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής και τομεάρχης οικονομίας της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς την υπουργό Παιδείας:
«- Για ποιο λόγο η προκήρυξη δεν κάνει καμία αναφορά στον τρόπο μοριοδότησης των υποψηφίων και στην κλίμακα που θα χρησιμοποιηθεί;
– Βάσει ποιας νομοθετικής πρόβλεψης και για ποιο λόγο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται η συνέντευξη ως μέθοδος επιλογής προσωπικού με σύμβαση έργου, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της κυβέρνησης;
– Για ποιο λόγο δεν έχει αναρτηθεί η λίστα υποψηφίων προς συνέντευξη στην ιστοσελίδα του ΙΔΕΚΕ, παρά τα όσα ορίζει η προκήρυξη;
– Για ποιο λόγο κρίνεται απαραίτητη, τη δεδομένη κρίσιμη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, η πρόσληψη δημοσιογράφου στο ΙΔΕΚΕ όταν υπάρχουν υπεύθυνοι δημοσιότητας για όλα τα έργα του;»

Λόγια και… πραγματικότητα
Οι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ έχουν ζήσει εδώ και 1½ χρόνο, με ευθύνες της προηγούμενης και της σημερινής διοίκησης την πλήρη απαξίωση της δουλειάς τους. Ξεπερνώντας, σε πολλές περιπτώσεις, τον ένα χρόνο απλήρωτοι, συνέχισαν να εργάζονται και να προσφέρουν και πέραν των συμβατικών τους υποχρεώσεων… Με θλίψη βλέπουν πως οι διακηρύξεις περί «διαφάνειας» είναι ένα ακόμη νεκρό γράμμα… Κάτι σαν τα λεφτά που… «υπήρχαν». Η πιο πάνω ιστορία είναι επίσης άκρως διδακτική για τον τρόπο που ορισμένοι αντιλαμβάνονται το δημοσιογραφικό επάγγελμα… Και τονίζουμε ξανά, ότι είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε νέα θέση εργασίας, αρκεί οι όροι και τα κριτήρια να είναι σαφή και ξεκάθαρα.

* Ο Κώστας Στοφόρος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Συμβασιούχων ΙΔΕΚΕ – υπεύθυνος προβολής προγράμματος «Οδυσσέας –Εκπαίδευση Μεταναστών στην Ελληνική Γλώσσα Ιστορία και Πολιτισμό».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!