Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη.
Η διατήρηση του 51% της ΔΕΗ στο Δημόσιο είναι αγώνας ιερός, τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Δρόμο ο γραμματέας της Τοπικής Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Τρικάλων και μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΕ ΔΕΗ, Δημήτρης Καπέλλας. Ο κ. Καπέλλας δεν διστάζει ακόμα να πει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάψουν να πιστεύουν σε κόμματα, που πουλάνε τόσο εύκολα τις ιδέες τους.

Με τις μετοχοποιήσεις οι οποίες ξεκίνησαν το 1999, με την απελευθέρωση της ηλεκτροπαραγωγής, σταδιακά ιδιωτικοποιήθηκε το 49%. Είναι πολύ σημαντικό και αδιαπραγμάτευτο να παραμείνει το 51% στο Δημόσιο. Και το λέμε αυτό όχι ανυπόστατα αλλά γιατί, συμφέρει τον ελληνικό λαό, συμφέρει το κράτος και πρώτα απ’ όλα συμφέρει τον αδύναμο κόσμο, ο οποίος προσβλέπει στη φθηνή ενέργεια, διότι η ενέργεια είναι αγαθό και όχι εμπορεύσιμο προϊόν ή -όπως τελευταία προσπαθούν να το κάνουν- χρηματιστηριακό προϊόν. Δυστυχώς η κυβέρνηση και τα αφεντικά, θέλουν το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Με τη συνέντευξη της τρόικας, ήρθαν στην επιφάνεια μαύρα σχέδια, τα οποία ώς τότε κρατούνταν κρυφά: οι επιδιώξεις τους για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και πολλών άλλων ΔΕΚΟ. Αξιοποιώντας τις επιταγές του Μνημονίου, δυστυχώς στρώνουν χαλί στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία επιθυμούν διακαώς να κυριαρχήσουν στον ενεργειακό τομέα της χώρας. Εδώ και πολλά χρόνια η ΔΕΗ δέχεται μια ανηλεή επίθεση, γιατί αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του ενεργειακού μας πλούτου και προσφέρει πάρα πολλά κέρδη σε όποιον το αποκτήσει. Μετά την απελευθέρωση, ιδιώτες έβγαλαν κάποιες άδειες προκειμένου να επενδύσουν στην ενέργεια. Έως σήμερα ελάχιστα πράγματα είδαμε από αυτούς, αφού τα εργοστάσια τα οποία έλεγαν ότι θα φτιάξουν δεν έγιναν και το μόνο που ήθελαν ήταν να πάρουν τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Το Μνημόνιο, ρητά και κατηγορηματικά, αναφέρει ότι θα πρέπει το 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών εργοστασίων να περιέλθει σε ιδιωτικά χέρια. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι ανταγωνισμός -κάπως αλλιώς λέγεται.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όμως, δέχεται μια κριτική ότι μέχρι σήμερα, ενώ η απελευθέρωση βρισκόταν σε εξέλιξη, δεν έκανε κάτι για να την αντιμετωπίσει.
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΓΕΝΟΠ δεν είναι κατά του ανταγωνισμού, δεν θέλει η ΔΕΗ να είναι μονοπώλιο. Αν ρωτήσετε την προσωπική μου γνώμη, νομίζω ότι αγαθό όπως η ενέργεια, θα πρέπει να ανήκει μονοπωλιακά στο κράτος. Η θέση της ΓΕΝΟΠ δεν ήταν ποτέ κατά των ιδιωτών. Να έρθουν οι ιδιώτες, να επενδύσουν τα χρήματά τους, να φτιάξουν εργοστάσια με όποια καύσιμη ύλη θέλουν, να προσφέρουν και αυτοί στο ΑΕΠ της χώρας, να κάνουν προσλήψεις και να ανταγωνιστούν στις πωλήσεις την ΔΕΗ. Κάτι τέτοιο, όμως, πιστεύω πως δεν έγινε. Το αντίθετο μάλιστα, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, προσπαθούσαν συνεχώς να βάζουν εμπόδια στην επιχείρηση.
Θα σας αναφέρω μερικά παραδείγματα: Η ΔΕΗ δέχτηκε το πρώτο μεγάλο πλήγμα με την αναλογική τιμή του συστήματος, όπου η αναλογική τιμή του συστήματος είναι ένας ασυνήθιστος τρόπος να αγοράζει ακριβή ενέργεια από τα ιδιωτικά εργοστάσια και να πουλάει σε φθηνότερη τιμή. Υπάρχουν, όμως, και μια σειρά άλλες παρεμβάσεις των ιδιωτών προς τις κυβερνήσεις -και στην προηγούμενη αλλά και στην τωρινή- να φτιάχνει τους νόμους κατά πώς συμφέρει τους ιδιώτες. Και έρχεται σήμερα το Μνημόνιο, που κάνει πράξη ό,τι οι ιδιώτες ζητούσαν όλα τα χρόνια. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα προειλημμένο σχέδιο. Δεν ξέρω πώς και ποιοι ακριβώς έχουν κάνει την εισήγησή τους, αλλά φαίνεται καθαρά ότι στόχος και σκοπός τους είναι η διάλυση της ΔΕΗ. Και δεν θα το επιτρέψουμε.

Έχετε καθορίσει ένα πρόγραμμα δράσης; Ήδη έγινε ένα συλλαλητήριο, κάποιες άλλες κινητοποιήσεις. Τι έχετε στον επόμενο προγραμματισμό σας;
Εμείς προσπαθούμε να προσανατολιστούμε προς την κατεύθυνση ενοποίησης του αγώνα, να βρούμε ένα σημείο συνάντησης και με τις άλλες ΔΕΚΟ, ούτως ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αυτή είναι η προσωπική μου θέση. Δυστυχώς οι καιροί είναι τόσο δύσκολοι και για το συνδικαλιστικό κίνημα, που μπήκε σε αυτό τον αγώνα -μπορώ να πω- μουδιασμένο. Πιστεύω πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο η ενότητα και ο συντονισμός με τα άλλα σωματεία. Είναι η μόνη λύση και η μόνη διέξοδος που βλέπω αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι η ομοσπονδία μας καταλήγει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ δέχεται μια επίθεση, στοχοποιείται απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο που περνάει δύσκολα. Κατηγορείται ότι απολαμβάνει προνόμια, ότι υπάρχουν διάφορες αδιαφανείς διαδικασίες, όπως π.χ. πως το συνδικαλιστικό σας όργανο κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Τι απαντάτε σ’ αυτό;
Αυτή την επίθεση την περιμέναμε. Και την περιμέναμε γιατί ξέραμε ότι τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Η ενεργειακή πίτα είναι πολύ κερδοφόρα. Καταρχήν δεν είναι μια επίθεση μόνο κατά της ΔΕΗ, αλλά όπως βλέπουμε ότι είναι επίθεση κατά όλου του δημόσιου τομέα, κι έχει δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η ιδιωτικοποίηση, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει τίποτε δημόσιο και πρέπει να πάνε όλα στα ισχυρά μονοπώλια, και η δεύτερη είναι τα συνδικάτα του δημοσίου τομέα, γιατί αυτά εμφανίζουν αντιστάσεις και χαλάνε τις εντολές της κυβέρνησης.
Ο κ. Ρακιντζής και μια σειρά εκλεκτοί κύριοι, ξυπνήσανε σήμερα γιατί πήραν εντολές να ξυπνήσουν και να συμμετέχουν σε αυτό που απαίτησε η τρόικα – το χτύπημα της ΓΕΝΟΠ. Δεχθήκαμε -εδώ και πάρα πολύ καιρό- βομβαρδισμό δημοσιευμάτων και μάλιστα από συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία δεν είναι και τόσο αθώα, με αφορμή την έκθεση του κ. Ρακιντζή. Η επιχορήγηση την οποία αναφέρει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στο πόρισμά του είναι καθ’ όλα νόμιμη. Τα χρήματα που παίρνει η ΓΕΝΟΠ είναι μέσα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και είναι προϊόν διεκδίκησης εδώ και περίπου 20-25 χρόνια.
Όπως προείπα, στόχος τους είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουν να μας βάλουν απέναντι στο συνάνθρωπό μας, που παρακολουθεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σκοπός τους είναι να βάλουν τον άνεργο να μισεί αυτόν που εργάζεται, αυτόν που εργάζεται να μισεί αυτόν που αμείβεται με 500 ευρώ και αυτόν των 500 ευρώ να μισεί αυτόν που αμείβεται με 1.200 ευρώ. Δυστυχώς, αυτή είναι η λογική του «διαίρει και βασίλευε» και τη χρησιμοποιούν όλα τα κόμματα εξουσίας, προκειμένου να κάμψουν το φρόνημα αυτών που αντιστέκονται. Νομίζω ότι τον πρώτο καιρό ίσως πέρασε η προπαγάνδα τους, αλλά στο κρίσιμο σημείο που φθάσαμε σήμερα και επειδή συμμετέχω σε όλες τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, βλέπω ότι το κλίμα αντιστρέφεται, ο κόσμος έπαψε πια να τρώει αμάσητα αυτά που του σερβίρουν τα ΜΜΕ.

Γνωρίζοντας ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στο δικό σας χώρο πρόσκεινται στο κυβερνητικό κόμμα, δημιουργείται εύλογα ένα ερώτημα, ως προς τις διακηρύξεις και τις κινητοποιήσεις σας. Είστε διατεθειμένοι να το τραβήξετε μέχρι τέρμα; Δηλαδή, να υπερασπιστείτε αυτό που λέτε, το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ;
Νομίζω ότι αυτό που λέτε το έχουμε δείξει στην πράξη πλέον και όχι στα λόγια. Ούτε μια στιγμή δεν σταματήσαμε τον αγώνα και από την πρώτη μέρα που μπήκαμε συνεχίζουμε με διάφορες ενέργειες, με την προκήρυξη των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών. Το έχουμε καταστήσει σαφές αυτό το πράγμα. Εγώ μπορεί να ανήκω σε κάποια παράταξη, όπως άλλος ανήκει σε κάποια άλλη, αλλά νομίζω ότι οι παρατάξεις και οι κομματικές μας ταυτότητες έχουν μείνει έξω, εδώ και πάρα πολύ καιρό στην ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η ομοσπονδία είναι ενωμένη όσο ποτέ άλλοτε και νομίζω ότι η διατήρηση του 51% είναι ένας αγώνας ιερός. Όπως λέμε, είναι η μητέρα όλων των μαχών και έτσι ακριβώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς τα κόμματα εξουσίας πρόδωσαν τις αρχές, πρόδωσαν το προεκλογικό τους πρόγραμμα και προχωρούν στο ξεπούλημα. Βλέπουμε τώρα ότι και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, συμφώνησαν και οι δύο σε αυτό το ξεπούλημα. Νομίζω ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάψουν πια να πιστεύουν σε κόμματα, τα οποία ξεπουλάνε τόσο εύκολα τις ιδέες τους και να αφοσιωθούν σε ένα και μόνο σκοπό: Την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και πώς αυτός ο αγώνας θα είναι κερδοφόρος για το συμφέρον του λαού και των εργαζομένων.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!