Ανυποχώρητος αγώνας των κατοίκων για να προστατεύσουν ό,τι απέμεινε από τις πυρκαγιές του 2007

Ο Αλφειός ποταμός αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ποτάμι, του Νομού Ηλείας, όπου το περιβάλλον, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Από τη στιγμή που οι Αρχές της περιοχής αποφάσισαν «σαν λύση ανάγκης» να ξεφορτώνονται τα σκουπίδια των Δήμων Πύργου, Ολυμπίας και Σκυλλούντος, μέσα σε δάσος στην περιοχή αυτή, άρχισε ένα σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα. Η παράνομη αυτή χωματερή βρίσκεται 91 μέτρα από τον Αλφειό ποταμό και 1.000 από το Φράγμα της λίμνης το οποίο τροφοδοτεί όλες τις καλλιέργειες τις περιοχής, μολύνοντας το ποτάμι αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα. Κι όμως, ο παραλογισμός συνεχίζεται. Έπειτα από απόφαση των τοπικών αρχόντων, στο χώρο σχεδιάζεται η κατασκευή Δεματοποιητή που θα συμπιέζει και θα δεματοποιεί τα σκουπίδια – παράγοντας κοντέινερ συμπιεσμένων απορριμμάτων και τοξικά ζουμιά που προέρχονται από τη συμπίεση, τα οποία θα διαχέονται μέσω των αποπλύσεων της βροχής.
Η αντίδραση ήρθε πολύ γρήγορα. Κάτοικοι της περιοχής του Φράγματος Αλφειού, κυρίως από τα χωριά Μακρίσια, Αλφειούσα και Φλόκα, έκλεισαν το χώρο επ’ αόριστον, προχωρώντας σε κατάληψη, εμποδίζοντας την εναπόθεση και άλλων σκουπιδιών καθώς και την κατασκευή της μονάδας δεματοποίησης. Φύτεψαν δέντρα και απαίτησαν να «σταματήσει σήμερα κάθε χρήση του δάσους για “βρόμικες δουλειές” και οι υπεύθυνοι να πληρώσουν για την αποκατάστασή του άμεσα». Ξενυχτώντας στο χώρο και δίνοντας το «παρών» 24 ώρες το 24ωρο, έκαναν σαφές πως «σκουπίδια στο ποτάμι, τέλος». Επίσης, συγκέντρωσαν 700 υπογραφές τις οποίες κατέθεσαν στον εισαγγελέα, έχοντας την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Η δημοτική Αρχή, παρ’ όλα αυτά, παραμένει αμετακίνητη. Σε επίσκεψή του στον χώρο ο δήμαρχος Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος, διαβεβαίωσε «ότι έχουν ληφθεί όλες οι νόμιμες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις και έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος οχλήσεων για την περιοχή».

Προσπάθεια τρομοκράτησης
Η απάντηση στην αντίδραση των κατοίκων ήταν η καταστολή. Ο Χρήστος Βλάχος, μάλιστα, ένας από τους συμμετέχοντες στις αντιδράσεις, συνελήφθη. «Ο Χρήστος συνελήφθη πολύ μακριά από το χώρο και αφού τον έβαλαν στο περιπολικό, τον έκαναν βόλτα στα χωράφια, διαβεβαιώνοντάς τον πως πρόκειται για μια απλή διαδικασία εξακρίβωσης. Μετά από λίγο, το αμάξι έστριψε για τον Πύργο. Του είπαν ότι κρατείται, του απαγόρευσαν να επικοινωνήσει με δικηγόρο, μέχρι το πρωί. Τον κακομεταχειρίστηκαν, έσπρωξαν τον πατέρα του που ζήτησε να τον δει. Εξάντλησαν όλη την αυστηρότητά τους. Κατηγορείται για 2 πλημμελήματα και ένα κακούργημα, έωλα νομικά. Αυτή η πράξη έχει σαφή εκφοβιστικό χαρακτήρα, πρόκειται για μια απαγωγή μέσα στη νύχτα» λέει στον Δρόμο η δικηγόρος του, Δώρα Καλάκου, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της.  
Όπως μας λέει ο ίδιος ο διωκόμενος, «Στην περιοχή θέλουν να φέρουν σκουπίδια από Ζαχάρω και Κρέσταινα, εκτός από τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας που ήδη εναποθέτουν σκουπίδια. Πρέπει να πω πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό. Δεκάδες χωματερές υπάρχουν στα παραποτάμια του Αλφειού. Έχουμε δει τι καταστροφή φέρνει ο δεματοποιητής, κοντά στον Πύργο. Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος ξεσηκώθηκε και πρότεινε εναλλακτικές, ο δήμος δεν δέχεται άλλη λύση. Θέλουν να καταστρέψουν 16 στρέμματα δάσους, από τα άκαφτα. Αυτό δεν θα το αφήσουμε».
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή έλαβε χώρα η δίκη τριών ακόμη συλληφθέντων για την υπόθεση, με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Ηλίας Σταθάτος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!