Κυνική ομολογία πρώην υπουργού της Ν.Δ. για τις συμβάσεις των διοδίων

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ετοιμάζονται να στείλουν το απομαγνητοφωνημένο κείμενο από την αποκαλυπτική συνέντευξη του πρώην υπουργού της Ν.Δ., Γιώργου Κωνσταντόπουλου, τα μέλη της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας, καλώντας πλέον τη δικαιοσύνη να πάρει θέση για τον τρόπο με τον οποίο υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και των εταιριών που ανέλαβαν τη διαχείριση των εθνικών οδών.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, συμμετέχοντας σε εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ενημέρωση 922» της Πιερίας, με θέμα τις αυξήσεις τιμών στα διόδια, είπε πράγματα που άφησαν άφωνους τους συνομιλητές του. Όχι τόσο επειδή δεν τα φαντάζονταν, αλλά επειδή τόσο απροκάλυπτα τα παραδέχτηκε ένα κορυφαίο στέλεχος της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή. (σ.σ. την επίμαχη περίοδο ο κ. Κωνσταντόπουλος ήταν υφυπουργός Υγείας).
Το παρακάτω απόσπασμα από τις δηλώσεις του είναι αποκαλυπτικό:
«Στην προ-προηγούμενη Βουλή, στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, έγινε ένα ουσιαστικό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Κατά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, δεν ειπώθηκε η αλήθεια! Δεν ήρθε το νομοσχέδιο (στη Βουλή), όπως έπρεπε να έρθει. Άλλο νομοσχέδιο ήρθε και άλλο ουσιαστικά εφαρμόστηκε στο μέλλον. Δεν συζητήθηκαν ποτέ στην αρμόδια επιτροπή όλοι οι όροι της σύμβασης. Τα “ψιλά γράμματα” της σύμβασης δεν ήρθανε ποτέ στη Βουλή. Δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση, παρά την επιμονή πολλών βουλευτών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ του ΚΚΕ και του Συνασπισμού. Ζητήθηκαν από πολλούς βουλευτές οι γνωματεύσεις της Επιστημονικής Επιτροπής και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Βουλής, όμως δεν ήρθαν ποτέ. Η σύμβαση αυτή είναι διάτρητη, ήρθε στη Βουλή καμουφλαρισμένη! Μετάνιωσα που την ψήφισα!»
Στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων αυτών περιλαμβάνονται εκατοντάδες λεπτομέρειες που δεσμεύουν για 30 χρόνια το ελληνικό Δημόσιο και για τις οποίες δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι βουλευτές. Τόσο η δυνατότητα αύξησης των διοδίων αλλά και η ευχέρεια τοποθέτησης πλευρικών διοδίων κατά μήκος των εθνικών οδών προκύπτουν από τέτοιου είδους όρους.

Γραμμή στον εισαγγελέα

Το κίνημα των πολιτών κατά των διοδίων είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει την παραδοχή αυτή ως όπλο στον αγώνα του κατά των διοδίων. Ήδη από την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Πιερίας έχει σταλεί πρόσκληση προς όλες τις Επιτροπές Αγώνα σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να συνταχθεί κείμενο-καταγγελία προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης Κωνσταντόπουλου.
«Οφείλει η Δικαιοσύνη να παρέμβει, να αποκαλύψει τα ψιλά γράμματα των συμβάσεων αυτών και να διαπιστώσει πως έχουν πέσει κάποιοι σαν τις ακρίδες πάνω στο δημόσιο χρήμα», λέει στο δρόμο ο Ηλίας Τσολακίδης, ένας εκ των συντονιστών της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας.

Νέες αυξήσεις

Εν τω μεταξύ, ο χορός των αυξήσεων στις τιμές των διοδίων καλά κρατεί. Τελευταίο κρούσμα η αύξηση κατά 40% της τιμής στα Μάλγαρα (έξω από τη Θεσσαλονίκη) από 2 σε 2,80 ευρώ, ενώ κατά 40% αυξήθηκαν και οι τιμές των διοδίων από τις 22 Νοεμβρίου στα διόδια του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας. Εκεί μάλιστα προστέθηκε ακόμα ένας σταθμός διοδίων στη θέση Ασέα.

Και δημοψήφισμα
Στην Πιερία, οι πολίτες έχουν θέσει ως στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μαζική άρνηση της πληρωμής διοδίων. Όπως λέει ο κ. Τσολακίδης, «τα τοπικά δημοψηφίσματα προβλέπονται ακόμα και από το νέο νόμο 3852/2010 («Καλλικράτης»), στο άρθρο 216, με τη δυνατότητα των πολιτών να αποφασίζουν για τις τοπικές τους υποθέσεις, ενώ ζητούμε και τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να παρέχει κάθε είδους νομική υποστήριξη προς τους πολίτες, σε περίπτωση που η εταιρία στραφεί εναντίον τους».
Ήδη στην ηλεκτρονική σελίδα της πρωτοβουλίας πολιτών (www.otoposmou.gr) πραγματοποιείται ηλεκτρονική δημοσκόπηση για την αναγκαιότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με συντριπτική (93%) αποδοχή της πρότασης και πάνω από 5.000 ηλεκτρονικές ψήφους. «Το δημοψήφισμα θα είναι στα χέρια μας ένας μοχλός πίεσης προς την πολιτική ηγεσία, όταν ένας ολόκληρος νομός θα δηλώσει πως αρνείται να πληρώσει τα διόδια», λέει ο κ. Τσολακίδης.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι δράσεις των επιτροπών Ακρίβεια-Stοp σε όλη την Ελλάδα κατά των διοδίων. Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε «άνοιγμα» των διοδίων στο σταθμό της Νεστάνης, στην Πελοπόννησο, ενώ έγινε και κατάληψη από 800 πολίτες της Βορειοανατολικής Αττικής των γραφείων της εταιρίας Νέα Οδός Α.Ε.

Μάριος Διονέλλης
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!