Επιτροπή αλληλεγγύης στην Ελλάδα, ιδρύουν Γερμανοί συνδικαλιστές

«Οι Έλληνες συνάδελφοι χρειάζονται υποστήριξη», δηλώνουν συνδικαλιστές που συγκεντρώθηκαν στο Γκίσεν και συζήτησαν για την ίδρυση επιτροπής αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί συνδικαλιστές αποφάσισαν με σειρά ενεργειών να πληροφορήσουν για την πολιτική της κρίσης τους συναδέλφους τους, ενώ η νεολαία της εργατικής συνομοσπονδίας DGB προετοιμάζει ταξίδι στην Ελλάδα στα μέσα Απριλίου. Σύμφωνα με την Ουλρίκε Άιφλερ που οργανώνει και συνοδεύει το ταξίδι με τους νέους συνδικαλιστές, θα επισκεφτούν σχολεία, επιχειρήσεις και κοινωνικά projects και θα μιλήσουν με τους Έλληνες συναδέλφους τους.
Οι Γερμανοί συνδικαλιστές δείχνουν να κατανοούν και να ανησυχούν για τις διαστάσεις των αντεργατικών μέτρων που λαμβάνονται στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο Χένινγκ Μέχερλε, υπεύθυνος Συμβουλίου Επιχείρησης στο Ινστιτούτο για επαγγελματική και κοινωνική παιδαγωγική του Γκίσεν (IBS.e.v.): «Οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν, οι μισθοί μειώθηκαν και ο κατώτατος μισθός πριονίστηκε. Οι νέες εργατικές συμβάσεις είναι μόνο περιορισμένου χρόνου. Με μια μολυβιά σβήνεται ό,τι για δεκαετίες απέκτησε το συνδικαλιστικό κίνημα». Για τον Μέχερλε είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική και στη Γερμανία με τόσο δραστικό τρόπο. «Σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία γίνονται ανάλογες περικοπές. Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι δεν θα παρουσιαστεί ο λογαριασμός για την κρίση και στους Γερμανούς εργαζόμενους».
Σύμφωνα με τη γραμματέα του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων στο κρατίδιο της Έσσης, Σουζάνε Πίτσερ-Σιλντ, από την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα δεν πρόκειται να εξοικονομήσει το ελληνικό κράτος. Χρειάζεται πριν απ’ όλα να βελτιωθεί η πλευρά των εσόδων, δηλαδή να φορολογηθούν επιτέλους αυτοί που διαθέτουν τον πλούτο. Ταυτόχρονα με αυτό, η Ελλάδα χρειάζεται και μια νέα μείωση του χρέους.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Έλληνας καθηγητής Πληροφορικής στο Πολυτεχνείο του Μονάχου Άρης Χρηστίδης, ο οποίος περιέγραψε ιδιαίτερα γλαφυρά την κατάσταση, όπως του τη μεταφέρουν συγγενείς και φίλοι από την Ελλάδα: «Στα σχολεία λείπει η θέρμανση και από τα νοσοκομεία βασικά φαρμακευτικά υλικά. Παιδιά πεινούν και οικογένειες χάνουν τα διαμερίσματά τους αν δεν μπορούν να πληρώσουν πια το ενοίκιο». Κι ακόμα: «Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά πανεπιστήμια, πολυτεχνεία και ΤΕΙ. Οι νέοι ολοκληρώνουν εκεί τις σπουδές τους και ψάχνουν να βρουν θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Και ενώ συμβαίνει αυτό, καταργούνται ολόκληρα πανεπιστημιακά τμήματα θυσιαζόμενα στις ντιρεκτίβες για λιτότητα και περικοπές, για την προέλευση των οποίων οι άνθρωποι στην Ελλάδα βλέπουν καθαρά οτι βρίσκεται στη Γερμανία. Εξαγωγή νέων μπορεί κανείς να συνδυάσει με κατακλυσμιαίο καπιταλισμό, αλλά όχι με την εξόφληση χρεών».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!