Του Σαράντου Αλεξανδρή. Η κυβέρνηση με τις προγραμματικές της δηλώσεις αποδεικνύεται μνημονιακότερη του Μνημονίου, υπαναχωρώντας από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Οι προγραμματικές δηλώσεις συνοψίζονται σε τρεις λέξεις: «Πωλείται η Ελλάς».

Αυτά που ετοιμάζεται να ξεπουλήσει η κυβέρνηση δεν της ανήκουν. Ανήκουν στον ελληνικό λαό. Τα έχουμε όλοι δανειστεί από τις επόμενες γενιές. Είναι ο εμπράγματος και άυλος, περιουσιακός, ενεργειακός, πολιτισμικός, περιβαλλοντικός πλούτος της πατρίδας μας. Και είναι ύψιστη ηθική υποχρέωση η διαφύλαξή του.
Πριν συνεργήσει με σύγχρονους μαυραγορίτες, πρέπει να γνωρίζει ότι οι ευθύνες για το δρομολογούμενο ξεπούλημα δεν είναι μόνο πολιτικές. Και θα αναζητηθούν από τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό.
Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεν πωλείται η ΔΕΗ που κατέχει περίπου το 70% της εγκατεστημένης ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνοντας στο ενεργειακό της μείγμα λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές, πετρελαϊκές καθώς και μονάδες φυσικού αερίου, αλλά και μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Περίπου το 60% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από λιγνίτη, καθιστώντας τη ΔΕΗ το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει στην κατοχή της το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 12.093χλμ. καθώς και τα Δίκτυα Διανομής συνολικού μήκους 226.456 χλμ.
Η ΔΕΗ είναι εθνικό κεφάλαιο και δεν προσφέρεται για πώληση. Η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τις επιλογές που στοχεύουν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών της μονάδων. Δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Το συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα αντισταθούν υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, για την ακύρωση των μνημονίων και των δεσμεύσεών τους. Αγωνιζόμαστε για μια σύγχρονη, ενιαία, 100% δημόσια, αναβαθμισμένη, ανασυγκροτημένη ΔΕΗ, που θα λειτουργεί με αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Για προσιτές και φτηνές υπηρεσίες, για μέτρα και πολιτικές που θα στηρίζουν την ανάπτυξη της χώρας μας.
Κυβέρνηση και τρόικα θα βρουν απέναντί τους τούς εργαζόμενους που θα αγωνιστούν για να προστατέψουν τα συμφέροντα της επιχείρησης και του ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση και την σωτηρία της. Όλοι μαζί να στείλουμε μήνυμα ότι δεν συναινούμε στα σχέδιά τους να ξεπουλήσουν τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.  Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζοντας την αντίθεσή της στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα βρεθεί σε πρόγραμμα αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων σε κάθε κίνηση της κυβέρνησης. Άμεσα θα προχωρήσει σε ενημέρωση των εργαζομένων στην επιχείρηση και σε συντονισμό με τοπικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς φορείς για τη στήριξη των δράσεων για την αποτροπή της διάλυσης και της ιδιωτικοποίησής της.
Για το συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί πρωταρχικό αίτημα η ανάγκη της πλήρους δημόσιας ιδιοκτησίας και ελέγχου του συνόλου του στρατηγικού τομέα των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών της χώρας, ώστε με την ανασυγκρότησή τους να παίξουν κεντρικό ρόλο για την ανακοπή του υφεσιακού κατήφορου και τη διασφάλιση μιας διεξόδου από την κρίση σε προοδευτική και αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Η αντίσταση στο επικείμενο πλιάτσικο του δημοσίου πλούτου απαιτεί την άμεση δράση του συνδικαλιστικού κινήματος και όλων των κοινωνικών φορέων για την αποτροπή των πολιτικών εκποίησης της χώρας και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

*Ο Σαράντος Αλεξανδρής είναι μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ορυχείων-Σταθμών ΔΕΗ Μεγαλόπολης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!