Δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς αντίδραση η πρόθεση της ΔΟΕ να πετάξει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων το αγώνισμα της πάλης. Κάτι που ναι μεν δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, δεν αποκλείεται δε, να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η αντίδραση, μάλιστα, για την επιδίωξη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να καταργήσει το άθλημα της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν άμεση από το αθλητικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:
«Η ΔΟΕ, σταθερά προσανατολισμένη στη λογική της εμπορευματοποίησης, της τηλεοπτικής δημοτικότητας και της αδίστακτης κερδοσκοπίας πάνω στα απομεινάρια των αθλητικών ιδεωδών, για άλλη μια φορά προσπαθεί να καταργήσει το ιστορικότερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς το άθλημα της πάλης δεν υπάρχουν. Το ζήτημα είναι εάν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που εδώ και δεκαετίες ταυτίζεται με το σύστημα διαπλοκής της ΔΟΕ, έχει το σθένος να αντιδράσει αλλά και τη βούληση να υπερασπισθεί τον αθλητισμό απέναντι στην επιδρομή των πολυεθνικών εταιριών που τον λυμαίνονται».
Σε άλλο σημείο αναφέρεται το εξής: «Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν δεν προβλέπεται από τους ολυμπιακούς θεσμούς, τις συμβάσεις και τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων της ΔΟΕ, εάν η γενική συνέλευση της ΔΟΕ επικυρώσει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για κατάργηση του αθλήματος της πάλης, η ΕΟΕ οφείλει να ασκήσει βέτο, ακόμα και να αφαιρέσει το δικαίωμα κατάχρησης των ολυμπιακών σημάτων και της ιστορικής κληρονομιάς των αγώνων από τους εμπόρους της βιομηχανίας του αθλητικού θεάματος. Με κάθε κόστος. Ή με τους κερδοσκόπους ή με τον αθλητισμό. Και τα δυο μαζί δεν χωράνε».
Κι ακριβώς αυτό είναι το θέμα. Κερδοσκόποι κι αθλητισμός δεν πάνε μαζί. Η ΔΟΕ, μάλιστα, έχει ταχθεί απροκάλυπτα υπέρ της εμπορευματοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων από την εποχή που τις τύχες της ανέλαβε ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Απλά, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν κρατάει πλέον ούτε τα προσχήματα.
Εδώ κι αρκετά χρόνια έχει ακουστεί ότι η πάλη βρίσκεται στο στόχαστρο της ΔΟΕ. Να, λοιπόν, που αυτό γίνεται κι επίσημα. Η πάλη θεωρείται αντιεμπορική από την ΔΟΕ και τους χορηγούς της. Κι έτσι, για να μπουν πιο εμπορικά σπορ ώστε να εξυπηρετηθούν το σόου και οι μπίζνες, υπάρχει κίνδυνος να πεταχτεί έξω από το πρόγραμμα των αγώνων. Το θέμα, όμως, είναι να υπάρξει υπεύθυνη και σοβαρή αντίδραση διαρκείας από την ελληνική πλευρά. Θα γίνει κάτι τέτοιο;

Σπόρος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!