Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι του Θριασίου αντί της φιέστας Σαμαρά στα ΕΛΠΕ

Στις σελίδες του Δρόμου συχνά βρίσκονται ειδήσεις που αφορούν την Ελευσίνα, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, μια και οι περιβαλλοντικές παραβιάσεις που σημειώνονται στην πολύπαθη αυτή περιοχή της Δυτικής Αττικής είναι εξαιρετικά πολλές.
Αναπόφευκτα, όμως, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η καταστροφή της φύσης, γεννάει την αντίσταση. Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, από τις αρχές του προηγούμενου έτους έως και σήμερα, στο «εκσυγχρονισμένο» και γιγαντωμένο διυλιστήριο ΕΛΠΕ ΒΕΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), λαμβάνουν χώρα εντονότατα συνεχή περιστατικά εκκωφαντικού θορύβου, καθώς και περιστατικά δυσλειτουργιών με εκπομπές καπνού και εντονότατη δυσοσμία. Τα περιστατικά γίνονται αισθητά σε όλη την Ελευσίνα (μερικά και στη Μαγούλα) και στη Μάνδρα.
Όπως ήταν φυσικό, τα ρυπαντικά επεισόδια έχουν προκαλέσει αναστάτωση, ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους, ενώ πολλά περιστατικά λαμβάνουν χώρα κατά τις νυχτερινές ή μεταμεσονύχτιες ώρες.
Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, η (σχεδιαζόμενη) επίσκεψη του πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ προκειμένου να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων αυτής της πράσινης επένδυσης. Μια επένδυση, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, «οπισθοδρομική, με εισαγόμενη πρώτη ύλη (αργό πετρέλαιο) και εντάσεως κεφαλαίου, με μία θέση εργασίας ανά δέκα εκατομμύρια ευρώ επένδυσης!».
Ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί για «αρχές Ιουλίου». Τα συνεχή επεισόδια ρύπανσης, οι δυσλειτουργίες και τα ατυχήματα ανέβαλαν (για τέταρτη φορά) τα εγκαίνια και έφεραν κάτω από την αψίδα της πύλης του διυλιστηρίου, αντί για τον Σαμαρά, τους κατοίκους. Μια νέα αυθόρμητη συλλογικότητα εμφανίστηκε, οι «Πολίτες κατά της ρύπανσης των ΕΛΠΕ» και ανέλαβε δράση μέσα στο κατακαλόκαιρο. Μπροστά στα αμήχανα βλέμματα των αστυνομικών οργάνων, που είχαν εγκατασταθεί από νωρίς για την «τήρηση της τάξης», 250 αποφασισμένοι κάτοικοι του Θριασίου, μέσα σε συνθήκες αφόρητης δυσοσμίας του διυλιστηρίου, διαδήλωσαν μπροστά στην πύλη των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα βροντοφωνάζοντας: «Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο, δεν θέλουμε τις χορηγίες τους, θέλουμε την υγεία μας! Δεν είμαστε πειραματόζωα των ΕΛΠΕ, σταματήστε τη ρύπανση, άμεση λήψη μέτρων, εδώ και τώρα!» και απαίτησαν «από την κυβέρνηση να δώσει εντολή για την πραγματοποίηση άμεσου ελέγχου στην εγκατάσταση, να προχωρήσει σε άμεση τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του διυλιστηρίου ώστε να τεθούν αυστηρότερα όρια εκπομπών ρύπων. Απαίτησαν, επίσης, να θεσπιστεί μόνιμη Ειδική Επιτροπή Ελέγχου του διυλιστηρίου». Από την εταιρία απαίτησαν να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων για τον έλεγχο της ρύπανσης του διυλιστηρίου και να προβεί σε επαρκή στελέχωση της εγκατάστασης με κατάλληλα εκπαιδευμένο και αξιοπρεπώς αμειβόμενο προσωπικό, εργαζόμενο στο πλαίσιο ανθρώπινου ωραρίου εργασίας, καθώς «κάθε απόλυση στα ΕΛΠΕ αποτελεί νέο πλήγμα για το περιβάλλον και την ασφάλειά μας!». Οι κάτοικοι ζήτησαν, μάλιστα, και από τις Δημοτικές Αρχές Ελευσίνας και Μάνδρας, να διακόψουν την πελατειακή χορηγική σχέση τους με τα ΕΛΠΕ, να δουν παραπέρα από τη θητεία τους και να διεκδικήσουν την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του πληθυσμού.
«Δηλώνουμε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση ότι για μας η κατάσταση δεν είναι διαμορφωμένη για πάντα, δεν αποδεχόμαστε μοιρολατρικά να ζήσουμε χειρότερα, δεν θα συνηθίσουμε στους ρύπους σας, θα αγωνιστούμε ώστε οι νέες γενιές -που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να ζήσουν σε διαφορετικές συνθήκες σε μια ιστορική παραθαλάσσια πόλη- να απαλλαγούν από το νέο περιβαλλοντικό βάρος. Τα ΕΛΠΕ θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!», τόνισαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης επιδίδοντας το Ψήφισμα της συγκέντρωσης στον Επόπτη του διυλιστηρίου. Οι κάτοικοι δείχνουν να μην έχουν διάθεση να υποχωρήσουν…                  

Hλίας Σταθάτος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!