Η τρόικα ετοιμάζει το «κοστούμι» του Σεπτεμβρίου – Οι εκθέσεις Ε.Ε. και ΔΝΤ αποκαλύπτουν
ένα κύμα άγριας λιτότητας που ρισκάρει τη βιωσιμότητα της εκλεκτής τους κυβέρνησης. Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Η φράση «δεν βγαίνει» έχει γίνει το αγαπημένο μότο των διεθνών εντύπων σχεδόν σε κάθε ρεπορτάζ τους που αναφέρεται στην Ελλάδα. Και αυτό που «δεν βγαίνει» είναι το κατ’ ευφημισμόν «πρόγραμμα προσαρμογής», στην κυριολεξία σχέδιο καταστροφής. Η μετ’ εμποδίων εκταμίευση των τελευταίων δανειακών δόσεων συνοδεύθηκε από έναν ακόμη καταιγισμό δημοσιευμάτων -στον βρετανικό, τον γερμανικό και τον αμερικανικό Tύπο- κατά τα οποία το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο, όσο κι αν το αρνούνται πεισματικά Μέρκελ και Σόιμπλε. Το έγραψαν και πάλι οι αναλυτές των Financial Times, των New York Times, της Die Welt, το υποστήριξε ευθέως και το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo. Όλες οι αναλύσεις στηρίζονται σε πληροφορίες ή εκτιμήσεις ότι το ΔΝΤ θα επανέλθει δριμύ στις πιέσεις του προς την ευρωπαϊκή και τη γερμανική ηγεσία να αποδεχθούν κάποιας μορφής νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

Ξανά κούρεμα
Αλλά οι πληροφορίες και οι διαρροές ωχριούν μπροστά στη ρητή αναφορά που περιέχει η τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ. Στην οποία υπογραμμίζεται ότι αν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν αναλάβουν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του κενού χρηματοδότησης της Ελλάδας -11 δισ. κατά το ΔΝΤ- μέχρι το 2016, οι επενδυτές δεν θα πειστούν ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δεν θα ανακάμψουν. Το ελάχιστο που απαιτεί το ΔΝΤ, λοιπόν, είναι να καλυφθεί αυτό το κενό είτε με κούρεμα του χρέους είτε με πρόσθετο δανεισμό.
Είναι μια ακόμη «ειλικρινής» ομολογία της αποτυχίας του προγράμματος που προδιαγράφει ότι ούτε το 2014 θα υπάρξει η -έστω- ισχνή ανάπτυξη 0,4% που προβλέπει το ίδιο το ΔΝΤ.
Η «ειλικρίνεια», ωστόσο, δεν σώζει την ελληνική κοινωνία από την καταστροφή. Τόσο η έκθεση του ΔΝΤ όσο και αυτή της ευρωπαϊκής πτέρυγας της τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ) που δημοσιοποιήθηκαν, κονιορτοποίησαν όλα τα καλά λόγια για «μεταρρυθμιστική πρόοδο» της ελληνικής κυβέρνησης που είχαν ακουστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Προκάλεσαν, μάλιστα, έναν ορυμαγδό αντιδράσεων από βουλευτές της δικομματικής κυβέρνησης και έναν αληθινό πανικό στα στελέχη της κυβέρνησης για το τι επίκειται.
Η επιστροφή της τρόικας στις αρχές του Σεπτέμβρη θα συνοδευτεί από μια κόλαση απαιτήσεων για νέα μέτρα. Και η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ήδη ότι όσα από αυτά απαιτούν ψήφιση στη Βουλή, δεν περνάνε. Αυτό είναι το δεύτερο μότο που προκαλεί σύγκρυο στο Μαξίμου: «Δεν περνάνε».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!