«Τότε κοτζαμπάσηδες και προεστοί, τώρα τραπεζίτες και υπουργοί»

Δεκάδες πολίτες την ημέρα της 25 Μαρτίου έκαναν παρεμβάσεις στις παρελάσεις, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση τους στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Τοπικές επιτροπές αγώνα, πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, ενώσεις εκπαιδευτικών έδωσαν δυναμικό παρόν για να ανατραπούν οι πολιτικές που θα χειροτερεύσουν δραματικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Στις 24 Μαρτίου, την ημέρα της μαθητικής παρέλασης στην Αθήνα, εκπαιδευτικοί από το Συντονιστικό Ωρομισθίων, από την ΠΕΑΕ και διδασκαλικών συλλόγων και ΕΛΜΕ συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν. Με σαφείς οδηγίες της υπουργού Παιδείας, η αστυνομία απέκλεισε την πλατεία απαγορεύοντας στους εκπαιδευτικούς να διαμαρτυρηθούν. Παρόλα αυτά η διαμαρτυρία έγινε μετά από την σθεναρή στάση των εκπαιδευτικών.

Στην Θεσσαλονίκη ανήμερα της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όπως μας δήλωσε ο Νίκος Κυριακίδης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, «οι αρχικές μεθοδεύσεις της αστυνομίας που δημιούργησε “υγειονομικές ζώνες” για να ματαιώσει την διαμαρτυρία, ξεπεράστηκαν από την επιμονή των διαδηλωτών και τη φιλική υποδοχή τους από τον κόσμο που παρακολουθούσε την παρέλαση». Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και μέλη από επιτροπές κατοίκων ενάντια στα νέα μέτρα. Οι διαδηλωτές άνοιξαν πανό κατά μήκος της παρέλασης φωνάζοντας συνθήματα ενάντια σε κυβέρνηση, Ε.Ε., ΔΝΤ, εργοδοσία και τράπεζες. Στο τέλος της παρέλασης το μπλοκ των διαδηλωτών μπήκε δυναμικά στον δρόμο, μετατρέποντας την παρέλαση σε πραγματική διαδήλωση. Στην Πάτρα δάσκαλοι, νοσοκομειακοί γιατροί αλλά και νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι της Επιτροπής 22 έστειλαν το δικό τους επίκαιρο μήνυμα αγώνα.

Στον Πειραιά η Πρωτοβουλίας Πολιτών Πειραιά και η τοπική απεργιακή επιτροπή της ΕΛΜΕ άπλωσε δύο μεγάλα πανό απέναντι από την εξέδρα των επισήμων παρουσία του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου. Οι αστυνομικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την είσοδο των συγκεντρωμένων στην παρέλαση δημιούργησαν ένταση. Η προσπάθειά τους, όμως, ακυρώθηκα από τα έντονα χειροκροτήματα και την υποστήριξη του κόσμου. Έτσι η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα με συνθήματα κατά των μέτρων. Στον Κορυδαλλό, η Πρωτοβουλία Κίνησης Κατοίκων μοίρασε προκήρυξη και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο. Το ίδιο και στη Νίκαια. Αντίστοιχες παρεμβάσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στο Περιστέρι, στην Πετρούπολη και στο Ίλιο. Επίσης, στο Βύρωνα και στου Ζωγράφου κάτοικοι της περιοχής και τοπικές πρωτοβουλίες αγώνα μοίρασαν προκηρύξεις στις τοπικές παρελάσεις. Στο Ηράκλειο Κρήτης οι επιτροπές πολιτών Αγίας Τριάδας και κέντρου έκαναν παρέμβαση με πανό που έλεγε: «δεν είμαστε ραγιάδες, πάρτε πίσω τα μέτρα» και διαδήλωσαν μετά το πέρας της παρέλασης. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν σε Άργος, Γιάννενα και Καβάλα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν ήταν θερμή η υποδοχή του κόσμου, ενώ θετική εντύπωση προκάλεσαν και τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Nίκος Ταυρής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!