Αυτή την πρωτοφανή πρόταση έκαναν, ουσιαστικά, στα σωματεία του Τύπου οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος (Αγγελιοφόρος, Close up) στη «διαβούλευση» που έγινε την περασμένη Τρίτη (24/8). Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης (δηλαδή οι Μπόμπολας, Ψυχάρης και Μπακατσέλος – όχι τίποτα μικροεπιχειρηματίες) ζητούν από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν περικοπή μισθών 12,5% για έξι μήνες και επιστροφή των παρακρατηθέντων με τη μορφή μπόνους(!) την πρώτη κερδοφόρα χρονιά, που εκτιμάται ότι θα είναι το 2013.

Με το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος 3846, πιέζουν τα σωματεία και τους εργαζόμενους να επωμισθούν εξολοκλήρου τις συνέπειες της κρίσης, αποδεχόμενοι χειροτέρευση όρων εργασίας και αμοιβής. Τόσο τα σωματεία στη συνάντηση, όσο και η γενική συνέλευση των εργαζομένων, απέρριψαν την πρόταση, αφού μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν έχουν συμμετάσχει στα κέρδη που είχε η επιχείρηση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε στη συνέλευση με τον τερματισμό κυκλοφορίας του δευτεριάτικου φύλλου του Αγγελιοφόρου, έχουν ήδη περικοπεί οι μισθοί σε ποσοστό που μαζί με διάφορες άλλες μειώσεις φθάνει και το 25%. Άλλωστε, στη συνάντηση με τα σωματεία, η εργοδοσία παραδέχτηκε ότι η επιχείρηση λειτουργεί οριακά σε προσωπικό κάτι που καταδεικνύει την προσχηματική μείωση εργάσιμου χρόνου που προτείνει η εργοδοσία για να δικαιολογήσει την περικοπή μισθών.
Η πρόταση αυτή που μοιάζει πολύ με τις προτάσεις του άλλου εκδοτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης (εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη) δείχνει ένα σχέδιο που εξυφαίνεται και αφορά συμπίεση μισθών και δικαιωμάτων, αλλοιώνοντας το εργασιακό τοπίο στα ΜΜΕ της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την περασμένη Τρίτη (24/8) πληρώθηκαν μισθούς Ιουλίου οι εργαζόμενοι της Μακεδονίας και υπό την πίεση 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει τα σωματεία για την επόμενη μέρα.
Το θετικό από όλη αυτή την υπόθεση είναι η ομόφωνη απόφαση όλων των σωματείων (συντακτών, τεχνικών και υπαλλήλων) να απορριφθούν τέτοιες προτάσεις και η αγωνιστική διάθεση που εκφράστηκε από τους εργαζόμενους στα δυο εκδοτικά συγκροτήματα.

Γ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!