Τι εκμυστηρεύεται μαθητής της περιοχής στο Δρόμο

Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Η διασύνδεση Χρυσής Αυγής, εθνικιστικών ομάδων, ΛΑΟΣ και ενόπλων δυνάμεων ξεσκεπάστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης των οχτώ ακροδεξιών που είχαν επιτεθεί σε πολίτες στα επεισόδια της 9 Μάρτη στην Πλατεία Χορτατσών στα Χανιά. Όπως προκύπτει, στην ομάδα κρούσης συνυπήρχαν ένας εν δυνάμει δολοφόνος μέλος της ΟΕΧ (με μαχαίρι), ο πρώην γραμματέας του ΛΑΟΣ στα Χανιά και ένας υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 38 μηνών χωρίς αναστολή στον 27χρονο από την Ν. Κυδωνία, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για οπλοφορία, κατά συρροή απειλές και εξύβριση. Ένοχοι επίσης για εξύβριση και απειλές κρίθηκαν άλλα 4 άτομα, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 32 μηνών, ενώ για τον υπαξιωματικό επιβλήθηκε φυλάκιση χωρίς αναστολή. Σε ποινές 16 μηνών για κατά συρροήν απειλές και εξύβριση, καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, καταδικάστηκαν δύο άτομα ηλικίας 19 ετών, ενώ ο 8ος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος. Και οι επτά, οι οποίοι καταδικάστηκαν, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Κι όλα τα παραπάνω χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων καθώς, όπως καταγγέλλει η ΕΣΗΕΠΗΝ, «έκπληκτοι οι δημοσιογράφοι των Χανίων άκουσαν από τους αστυνομικούς ότι δεν επιτρέπεται η είσοδός τους εντός της δικαστικής αίθουσας, την ίδια ώρα που έμπαινε σ΄ αυτήν όποιος άλλος ήθελε με τη δικαιολογία από την πλευρά των αστυνομικών πως η αίθουσα ήταν γεμάτη!». Αντίδραση για το γεγονός υπήρξε και από τη φοιτητική κοινότητα, καθώς την περασμένη Τετάρτη 17 Μάρτη διεγράφη από το Σύλλογο Φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Ορυκτού Πλούτου, μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση του τμήματος, ο φοιτητής που συνελήφθη με τους υπόλοιπους ακροδεξιούς.

 

Ένα σχολείο που «βράζει»

Την αποκάλυψη που θέλει μαθητή από το Πολυκλαδικό Λύκειο Ακρωτηρίου στα Χανιά να συμμετείχε στην επίθεση που δέχτηκε η καθηγήτρια από δυο αγνώστους δημοσιοποιεί σήμερα o «Δ». Σύμφωνα με μαρτυρίες από τη μαθητική κοινότητα, «φημολογείται έντονα ότι ο ένας από αυτούς που επιτέθηκαν στην καθηγήτρια βρίσκεται στο σχολείο μας και θεωρείται πολύ πιθανή η συμμετοχή του». Να υπενθυμίσουμε πως με το συγκεκριμένο λύκειο έχει ασχοληθεί και η Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η οποία παραδέχεται ότι έχει στρατολογήσει 15άχρονα και 16άχρονα παιδιά: «Υπάρχει ένας ηγετικός πυρήνας τουλάχιστον 5 μαθητών από την Α’ και Β’ λυκείου και άλλοι τόσοι που τους ασπάζονται και τους ακολουθούν», αναφέρει συμμαθητής τους, ο οποίος περιγράφοντας τη συμπεριφορά τους σημειώνει: «Κυρίως είναι προκλητικοί με τους συμμαθητές τους. Γενικά, υπάρχει μεγάλος φόβος σε όλο το υπόλοιπο σχολείο, οι μαθητές του οποίου δεν μπορούν να εκφραστούν με ελευθερία.

Λειτουργούν σαν συμμορία και ακριβώς επειδή είναι ενωμένοι υπάρχει ο φόβος στον μεμονωμένο μαθητή. Παλιότερα, μάλιστα, είχε ακουστεί πως είχαν απειλήσει κάποιους μαθητές οι οποίοι, τελικά, άλλαξαν σχολείο».

Η Χρυσή Αυγή Χανιών, ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, απειλεί ουσιαστικά τον διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου μέσω ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για αποβολές μαθητών επειδή είναι μέλη της εθνικιστής οργάνωσης: «Ούτε αποβολές υπάρχουν, ούτε κάποια εκδικητική συμπεριφορά από την πλευρά του σχολείου. Έχουν καλέσει ακόμη και τους γονείς τους, αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Οι καθηγητές δεν ξεχωρίζουν τους μαθητές σε “αριστερούς και δεξιούς”. Το αντίθετο, οι καθηγητές έχουν κάνει μία προσπάθεια να τους προσεγγίσουν και να τους μιλήσουν», αναφέρει κλείνοντας μαθητής του Πολυκλαδικού στo «Δ».

 

Σύμφωνα με μαρτυρίες από τη μαθητική κοινότητα, «φημολογείται έντονα ότι ο ένας από αυτούς που επιτέθηκαν στην καθηγήτρια βρίσκεται στο σχολείο μας και θεωρείται πολύ πιθανή η συμμετοχή του»

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!