Αρχική κοινωνία Δήμος Ρεθύμνου: Μαζί για μια αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία της κοινωνίας

Δήμος Ρεθύμνου: Μαζί για μια αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία της κοινωνίας

Του Μύρωνα Ξυδάκη

Στην Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου συμμετέχουν ενεργοί πολίτες με μακρόχρονη δράση στο χώρο τους καθώς και σε κινήματα για το περιβάλλον και τα κοινωνικά δικαιώματα. Συμμετέχουν πολίτες από τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς καθώς και πολίτες που ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις, αισθάνονται θύματα της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών επιλογών των κομμάτων εξουσίας. 

Φιλοδοξία της κίνησης μας είναι μέσα από τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας αφενός να ορίσουμε την προεκλογική ατζέντα, αναδεικνύοντας τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, βάζοντας αιχμές γύρω από τα θέματα του Μνημονίου και του Καλλικράτη και αφετέρου να συμβάλλουμε στο δυνάμωμα των ήδη υπαρκτών αντιστάσεων και στην γέννηση νέων.

Θεμελιακή αρχή που καθορίζει τις πρωτοβουλίες μας είναι η πίστη πως  οποιαδήποτε τοποθέτηση σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές οφείλει πρώτα από όλα να απαντάει στο κεντρικό ζήτημα που απασχολεί τον ελληνικό λαό, αυτό του Μνημονίου. Η χειροτέρευση των όρων ζωής μας που απορρέει από την εφαρμογή του, σε συνδυασμό με τον Καλλικράτη είναι τα στοιχεία που χρωματίζουν τις συγκεκριμένες εκλογές. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συνδυασμοί που έχουν το χρίσμα των δύο μεγάλων κομμάτων, αποφεύγουν συστηματικά να πάρουν θέση πάνω στα θέματα αυτά, πολιτευόμενοι σαν οι επικείμενες εκλογές να είναι μια από τα ίδια. Παράλληλα με τα παραπάνω, η Δημοτική Αρχή οφείλει ειδικά μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και όχι προς όφελος των τοπικών παραγόντων. Με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη μιας άλλης προοπτικής, στην οργάνωση των αντιστάσεων ενάντια στο Μνημόνιο και στην προώθηση έμπρακτων μορφών αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών. Το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών αυτήν ακριβώς την ανάγκη καλείται να εξυπηρετήσει πρωτίστως, με προτάσεις όπως πάγωμα των δημοτικών τελών και απαλλαγή από αυτά των άνεργων συμπολιτών μας, στήριξη πρωτοβουλιών κοινωνικής προσφοράς και συνοχής όπως αυτής του Εθελοντικού Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προώθηση εναλλακτικών πρακτικών όπως το εναλλακτικό εμπόριο, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο Δήμο μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια που στις εκλογές για το δήμο Ρεθύμνου, συμμετέχει και η αριστερά. Αυτό από μόνο του έχει ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της πόλης προκαλώντας εκνευρισμό στους υποψηφίους που υποστηρίζονται από τον δικομματισμό και τις παραφυάδες του. Οι επικεφαλής των άλλων συνδυασμών και ειδικά ο κ. Μαρινάκης που κατεβαίνει με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, συνηθισμένος να παίζει χωρίς αντίπαλο, έχει επιστρατεύσει τους διάφορους τραμπούκους, ειδικά στα χωριά του Δήμου, προκειμένου να εξασφαλίσει την ψήφο του κόσμου. Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες καλούμαστε να περάσουμε το μήνυμα ότι μπορούν τα πράγματα να πάνε αλλιώς για τον τόπο μέσα από την κινητοποίηση και την αντίσταση του κόσμου.

* O Μύρωνας Ξυδάκης είναι υποψ. δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη  Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου.

Σχόλια

Exit mobile version