Η Δημοτική Κίνηση Πολίτες για την Ξάνθη αποτελεί την πιο παλιά, εν ενεργεία, παράταξη στο δήμο Ξάνθης. Συμμετέχουμε στις εκλογές του Νοεμβρίου, με την πεποίθηση ότι πραγματοποιήσαμε εκείνα για τα οποία οι συμπολίτες μας, μας εμπιστεύτηκαν.

Ο Καλλικράτης και το μνημόνιο συνθέτουν το πλαίσιο των εκλογών στην Τ.Α. Η επόμενη δημοτική Αρχή θα εφαρμόσει τη συνένωση των δήμων και θα διαχειριστεί την καθημερινότητά μας με τις επιταγές του μνημονίου. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζουμε τις τοποθετήσεις και τα σχέδια των υποψηφίων διεκδικητών του δήμου Ξάνθης σχετικά με τα δύο θέματα. Αντίθετα, αυτό που εισπράττουμε μέχρι σήμερα, από τους υποψηφίους που επιλέχθηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι η πλήρης σιωπή και η «αφοσίωσή» τους στα αυτοδιοικητικά θέματα.
Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα υποστηρίζουμε το μοντέλο του δήμου της κοινωνικής αλληλεγγύης, των κοινωνικών επιχειρήσεων και του συμμετοχικού προϋπολογισμού. Επιδιώκουμε μια δημοτική Αρχή που διεκδικεί την ανάπτυξη του δήμου μας και μάχεται τα τεράστια προβλήματα (ανεργία, ύφεση) μαζί με τους πολίτες, χωρίς να βολεύεται σε μια διαχειριστική λογική, υπακούοντας σε κεντρικές επιλογές.
Ταυτόχρονα, η ταλαιπωρία έχει γίνει συνώνυμο του Ξανθιώτη. Οι δημόσιοι χώροι αποτελούν πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης, οι ελεύθεροι χώροι δεν υφίστανται για τους πεζούς, ενώ, οι οικισμοί και τα χωριά του δήμου αποτελούν ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας για τον σημερινό δήμαρχο.
Επιδιώκουμε μια δημοτική Αρχή που κατανοεί τον πλούτο της νεολαίας και δεν περιορίζεται σε επικοινωνιακού τύπου γιορτές.
Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να ζούμε σε έναν καθαρό δήμο. Επιδιώκουμε την εφαρμογή της ανακύκλωσης στο δήμο μας. Υποστηρίζουμε ένα σχέδιο για την ενεργειακή συμπεριφορά του δήμου με στόχο τη χρησιμοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας. Προτείνουμε την ίδρυση τμήματος περιβάλλοντος και τη στενή του συνεργασία με το ΔΠΘ.
Το κεφάλαιο του πολιτισμού είναι σημαντικό για το δήμο Ξάνθης. Η σημερινή δημοτική Αρχή δεν κατανοεί τη σημασία του και περιορίζεται σε γιορτές κάθε είδους χωρίς να υπάρχει πολιτιστική παραγωγή.
Απέναντι στις γερασμένες αντιλήψεις αλλά και στην άκρατη τεχνοκρατία προβάλουμε το δήμο των πολιτών, το δήμο της συμμετοχής.
Απευθυνόμαστε σε εκείνους που έννοιες όπως κινήματα, πολιτισμός, οικολογία, αλληλεγγύη είναι όροι επιβίωσης και όχι λέξεις προς κατανάλωση. Τους καλούμε να ενεργήσουμε με φαντασία, τόλμη και να ορίσουμε με την ενεργό συμμετοχή μας ένα διαφορετικό προσανατολισμό του δήμου μας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!